Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Щурмоваците от РВГК РККА

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Аз говорех само за едно-единствено нещо Лукс беше запитал дали през ВСВ е можело да се изработи бронежилетка, която да спира пушечен патрон. Аз го разбрах "от технологична гледна точка" и отговорих "да, можело е". Приложението на такива жилетки на практика е съвсем друг въпрос.

    Сега малко да "поразсъждавам". Flak jacket-а, който споменава Голъм, наистина се е използвал в бомбардировачите (създаден е в Британия между другото), първо в RAF, после са го пробутали на USAF. Казвам "пробутали", защото общо взето е бил неуспешен - много тромав и слабо ефективен. Въпросната "дреха" има за цел да защитава само от шрапнели и остриета и бронежилетки със същата цел (модерни) днес също се наричат flak jacket. Обикновенно се изработват от редуващи се слоеве кевлар, найлон и тъкан, много са леки (сигурно 1-1.5 кг), но и дават съотвената защита. За условията на ПСВ мисля обаче че биха били идеални

    За материалите - вярно е че днешните не могат да се сравняват с тогавашните, но типът бронежилетка, за който говоря е изключително прост. Най-обикновен лист стомана в най-обикновенна платнена дреха. Днешните модели имат лепки, закопчалки, дунапрени, подплънки и т.н., но това не са важните неща, а и спокойно могат да се използват други материали (например кожа или вълна). Издръжливостта на стоманеният лист е достатъчна да спре пушечен куршум, както се вижда от описаните изпитания на един от линковете по-назад.

    Последно, относно тромавостта - разбираемо е, че търсейки концепция за пехотна броня, хората през ПСВ и ВСВ инстинктивно са копирали едновремешните доспехи и ризници. И резултатът логично е бил незадоволителен. Flak jackets обаче са дали правилната насока за вбъдеще - дреха с вшити в нея плочи. Предишните имитации на рицарски доспехи според мен пренебрегват един много важен елемент - последните са били предназначени за защита от остриета, а не куршуми, и още по-важно - естеството на "огнестрелните" сражения е различно от това на "хладнооръжейните". Броня от 12 век. (доколкото разбирам от фехтовка ) е трябвало да защитава тялото от всички страни, тъй като голяма част от ударите са идвали отстрани, отгоре или дори отзад (ако не е повечето), а удари право отпред (като изстрел) са били рядкост. Поне така ми се струва, но впечатленията ми са най-вече от хореографията на филмите
    От друга страна, огнестрелните оръжия налагат голяма промяна на бойното поле. Най-често куршумите летят по т.нар. line of fire - успоредно на земята, на около 1-1.5 метра височина. И е естествено, така да се каже "еволюционно", рано или късно бронята да се съсредоточи в тази плоскост - а именно една плоча на гърдите и една на гърба (и така да се спести огромна част от теглото и неудобството). Всичко това го казвам, защото мисля че това е главната причина бронежилетките да станат масови чак след ВСВ, при положение че огнестрелно оръжие съществува от векове. Голъм също е прав че концепцията за плочка в дреха не е съществувала по това време (flak jacket-а май се явява нейн "прародител"), но аз се отнесох към въпроса чисто технологично.

    ПП При всички случаи, "тежките" бронежилетки (противокуршумни, а не само противошрапнелни) са принципно приоритет на "мотоваци", щурмоваци, екипажи на машини и други подобни мързеливци, които обикновенно не вървят много дълги разстояния пеша, нито им се налага да тичат през 300м поле под картечен огън
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #47
      Общо взето си изяснихме въпроса. Само едно нещо - мисля че и съвременните жилетки, които разчитат да спрат автоматен куршум (и се смята, че защитават и от винтовъчен), разчитат на цяла метална плоча за тази цел (май титанова сплав или керамична, не схвана точно). Чисто кевларените не са добри в това, а май и тези, при които са "вшити" само отделни плочки ("Kevlar soft armor had its shortcomings because if "large fragments or high velocity bullets hit the vest, the energy could cause life-threatening, blunt trauma injuries" in selected, vital areas" - от статията, към която дадох линк по-долу). Т.е. общо взето ще си е нужен именно много здрав метален лист, макар и вшит в дреха (и с подплата, за да поема и смегчава удара).
      Впрочем, ако погледенш цитата в прединя ми пост, там се описва такъв тип "доспех" ( явно с цели, никеловостоманени плочи), който е защитавал от картечен куршум и е измислен около ПСВ. Но е бил много тежък. Впрочем, май съм срещал изказвания, че и съвременните войници намират бронежителките с най-висока степен на защита "твърде тежки", а те май тежат някъде там - 12-14 кг.

      Comment


        #48
        Gollum написа
        Само едно нещо - мисля че и съвременните жилетки, които разчитат да спрат автоматен куршум (и се смята, че защитават и от винтовъчен), разчитат на цяла метална плоча за тази цел (май титанова сплав или керамична, не схвана точно). Чисто кевларените не са добри в това, а май и тези, при които са "вшити" само отделни плочки ("Kevlar soft armor had its shortcomings because if "large fragments or high velocity bullets hit the vest, the energy could cause life-threatening, blunt trauma injuries" in selected, vital areas" - от статията, към която дадох линк по-долу). Т.е. общо взето ще си е нужен именно много здрав метален лист, макар и вшит в дреха (и с подплата, за да поема и смегчава удара).
        Мда, мисля че си прав в това Най-новите сплави които се използват са все по-скъпи, по-леки и по-здрави, но в основата на "системата" стои един лист от обикновенна стомана.

        ПП Най-високите степени на защита включват цял костюм от жилетка с "поличка", нараменници, яка, кевларени панталони, каска с бронирано стъкло/защитни очила и дори ръкави, но те стигат до 20-30 кг и са приложими само за сапьори, шофьори и тем-подобни. С такова нещо едвам се ходи.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #49
          Ако не се лъжа не само дебелината е фактор за степента на защита на бронята............незнам какви са процесите на закаляване на стоманата, но си мисля че със добра закалка и високо съдържание на хром, молибден и никел бронята ще бъде със масата наползваните от съветските щурмоваци, и ще може да предпази от винтовъчен куршум.Някъде четох че немските танкове PzI били леки за размерите си и това се дължало на направата им от хром молибденова броня.Естествено няма да обличаш цялата армия с тях, а смо спец частите от типа на щурмоваци..................

          Comment


            #50
            Съмнявам се със силите и средствата на тогавашната технология да е било постижимо. Пък и наличните брони са си вършили работата, за която са били предвидени.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

            Comment


              #51
              Общо взето едва ли е имало голям симсъл точно щурмовите отряди (инженери) да бъдат защитавани от винтовъчни куршуми (а от картечни е било вероятно невъзможно) - все пак тези брони са били предназначени най-вече за градски бой, а основните оръжия там едва ли са винтовките - по-скоро картечни пистолети, пистолети, хладно оръжие, гранати и т.н. А и явно, както бе отбелязано, каквото са имали е вършело работа.

              Comment


                #52
                Беше ми изключително интересно да чета тази тема. Жалко че тя се отплесна в спор за оръдия и бронежилетки.
                Може ли някой да даде повече и по-подробно инфо за съветските щурмоваци? Описания на техните бойни действия и т.н.
                Давай за жизнь, давай, брат, до конца,
                Давай за тех, кто с нами был тогда.
                Давай за жизнь, будь проклята война,
                Помянем тех, кто с нами был тогда.

                Comment

                Working...
                X