Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Щурмоваците от РВГК РККА

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Щурмоваците от РВГК РККА

    На 30.05.1943г. със заповед на Върховното главно командване са сформирани 15 ЩИСБр / щурмова инж.-сапьорна бригада/.Бригадите са включени в РВГК /Резерв на върховното главно командване/.Структурата на ЩИСБр е : командване,щаб,пет щурмови батальона и инженерно-разузнавателна рота.За тези бригади се подбират офицери,сержанти и войници в отлично здравословно състояние и задължително под 40г.Във въоръжението на подразделенията липсват винтовки-бойците са въоръжени с ППШ,но е по-голямо насищането с леки картечници ДП,снайперски пушки и противотанкови пушки.В снаряжението се включва "панцер"/панцыр/-стоманен нагръдник,който предпазва от пистолетни куршуми и осколки.Нагръдника има изрез на дясното рамо за удобство при боравене с оръжието.По-късно бойният опит показва,че панцира е незаменим при бой в градски условия,но пречи при бойни действия на открито,особено при пълзене.Бойците от ЩИСБр са обучавани основно в ръкопашен бой,хвърляне на гранати и стрелба с всякакви оръжия,вкл. и на противника.Голямо значение се придава на обучението в преодоляване на различни препятствия и заграждения.В обучението влиза и боравене с различни видове инженерни заряди.
    В началото на 1944г. броя на бригадите нараства на 20.В състава им вече влизат и батальони въоръжени с ранцеви огнемети РОКС-3.С цел повишаване на мобилността се създават 5 моторизирани ЩИСБр-с по-малка численост,но с по-висока мобилност.В някои бригади са сформирани инженерно-танкови полкове,в които на въоръжение са Т-34/76, Т-34/85, минни тралове ПТ-3.В някои полкове има и огнеметни танкове ТО-34.В някои ЩИСБр са включени отделни батальони със специално предназначение/ОБОН/ снабдени с амфибии "Форд".
    С масовото навлизане на "Панцершреке" и "Панцерфауст" в немските войски, от тези оръжия силно се заинтересуват и ЩИСБр.Във войските е получена заповед всички трофейни "Фаустпатрони"/под това име са известни в РККА немските динамо-реактивни противотанкови гранатомети/ да се предават на фронтовите инженерни служби,които от своя страна да ги предават на ЩИСБр.Използването на фаустпатроните е усвоено от щурмоваците и те масово ги използват в градски бой или при подавяне на бункери,дзотове и картечни гнезда.Само по време на боевете за Данциг/Гданск/ на всяка бойна щурмова група се падат по 200-250 използвани фаустпатрона дневно.
    Върхът в използването на ЩИСБр е през 1945г.При водене на бойни действия в населени места щурмоваците започват да използват шахтите и каналите на градските канализационни мрежи за достъп до набелязаните за атака обекти.
    В редки случаи ЩИСБр са привличани за разминиране на важни обекти и райони.
    Примери за бойното използване на ЩИСБр и прилаганата тактика:
    1. За пръв път бойни действия от ЩИСБр се водят на 10.08.43г. на Западния фронт, в района на Спас-Демянск.След Курската битка неммските войски са преминали към стратегическа отбрана, създавайки силно укрепени отбранителни райони.1-ва ЩИСБр е придадена на 10гв.А,чиято пехота ,понасяйки големи загуби безуспешно води боеве за вис.233,3.Задачата е възложена на един батальон и учебна рота, като те трябва да превземат височината,да се закрепят и да я задържат до подхода на основните сили.На котата се отбранява елитна СС пехота,височината е прикрита с противотанкови ровове,минни полета,вкл. и управляеми,телени заграждения.Монтирани са докарани от Германия стоманени куполи ,от които може да се води кръгов обстрел.Под земята са изградени складове,почивни помещения,столови,работилници, баня и клуб.Гарнизона е с численост около 800 души.С цел постигане на пълна тактическа изненада командирът на батальона от ЩИСБр м-р Белокон взема решение да атакува без артилерийска подготовка.Часът за атака е определен в ранните часове на 10.08.43г. като е съобразен да съвпадне със закуската на немците.Всеки боец подробно изучава маньовъра си,командирите-този на подразделенията,направлението и взаимодействието със съседите.Четирите роти тихо пропълзяват на около 150 м. от немските позиции и спират.Следва нальот на реактивната артилерия и щурмоваците атакуват.Реактивните минохвъргачки пренасят огъня в дълбочина,за да не допуснат подход на немски тактически резерви и контраатака.Щурмоваците нахлуват в траншеите и започват ръкопашен бой.Немците са допълнително шокирани и от факта,че стрелбата с картечни пистолети по щурмоваците няма ефект заради използваните панцири.След близо двучасов бой височината е овладяна.Цялия личен състав е награден с различни ордени и медали, а майор Белокон с орден "Александър Невски".
    През декември 43г. следва заповед,в която се указва,че бойците от ЩИСБр трябва да се използват на групи и отряди за щурмуване на особено силно укрепени позиции.Забранява се използването им в състава на пехотата.След осъществяване на пробив в силно укрепената отбрана ЩИСБр се изтегля незабавно за попълване,окомплектоване и почивка.
    2.През пролетта на 1945г. по време на боевете за гр.Брайт-Хасе рота от ЩИСБр с командир ст.лейтенант Данилов попада под силен картечно-автоматен огън.Въпреки,че артилерията стреля с право мерене по немските амбразури, немците не напускат позициите си.Задействат се двойки щурмоваци,които пропълзяват и изстрелват по два-три фаустпатрона в крайните амбразури.Зданието се обвива в дим и прах и възползвайки се от това в него нахлуват щурмоваците.Сграда след сграда щурмоваците напредват към център на града.При срещане на по-упорита съпротива се действа по следния начин: няколко групи подавят амбразурите с фаустпатрони,останалите щурмуват с гранати.Ако това не помогне се залагат насочени заряди и се задействат дистанционно.Ако гарнизонът не се предаде,следва отново канонада с фаустпатрони и гранати,огнеметчиците заливат с огън през амбразурите и накрая изхода от боя се решава в ръкопашен бой.За два дни по този начин са превзети 19 укрепени сгради.Прилага се и поставяне на димни завеси за прикриване на атаката.Широко се използват огнеметите,фаустпатрони и различни инженерни заряди.В някои дни на подривник се падат по 200кг. използван експлозив.
    3.Четири ЩИСБр са използвани и в Далечния изток-при щурма на Хайларския укрепен район,където японците се отбраняват особено упорито.Щурмоваците водят подробно разузнаване на отбранителните съоръжения и подходите към тях.При атаката на позициите масово се използват съсредоточени заряди ,с каквито са унищожени повечето ДОТ-ове на японците.Често съветските танкове с бронята си застават пред картечните амбразури,давайки възможност на щурмоваците да се придвижат и заложат зарядите.Понякога се използват заряди закрепени на дълги пръти,които се вкарват в амбразурите.Общо в Хайларския район по този начин са унищожени 50 ДОТ-а.ЩИСБр от състава на Забайкалския фронт унищожават 755 силно отбранявани фортификационни съоръжения, от които 301 ДОТ и ДЗОТ.На други участъци се използва бензин за прогонване на отбраняващите се от съоръженията.При атака на ДОТ-ове на планината Острая във вентилационните тръби са изляни 2000л. бензин.Защитниците пак не се предават и са унищожени.

    След края на войната ЩИСБр са разформировани.Част от личния състав по-късно е използван в различни видове спецназ.
    Last edited by Стич; 27-02-2006, 19:49.
    СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

    #2
    Малко снимки на щурмоваци от ЩИСБр :
    Attached Files
    СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

    Comment


      #3
      Още снимки.Нощна стрелба с фаустпатрон и огнеметчици.
      Attached Files
      Last edited by Стич; 27-02-2006, 21:08.
      СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

      Comment


        #4
        Стич,

        Имаш ли информация за "железните потници"? Преди много години четох в "Наука и жизнь", мисля, за употребата на индивидуална броня ("кольчуга"). Доколкото си спомням, използувани са в първата половина на войната, след това са изоставени, защото са тежки и понижават маневреността.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

        Comment


          #5
          Тия "железни потници" обаче са напредничава идея - бронежилетки, един вид

          Comment


            #6
            .
            Last edited by ; 20-03-2006, 21:10.

            Comment


              #7
              Nick,съществували са два образеца -единия е обр.39/40 , а другия СН-42/стальной нагрудник обр. 42г./.Осигурявали са защита от 9мм пара,осколки и удари с нож.Обикновено са ги носели върху ватенки,като лятото са режели ръкавите за по-добра вентилация , носели са ги предимно при бойни действия в градски условия.За употреба на плетени ризници /колчуги/ не знам.Много широк набор защитни брони са използвани през ПСВ,някой спец по този период сигурно знае повече.
              СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

              Comment


                #8
                Аха, разбирам. Корави брони значи, нещо като кираса? Не знам защо бях останал с впечатлението, че са били плетени. Интересни снимки, благодаря.

                Ватенката сама по себе си е осигурявала добра защита. Д. Лоза в спомените си описва ниската ефективност на .45 ACP срещу ватенка (е, две ватенки). Дмитрий Лоза пише, че често танкистите се хващали на бас, че ще понесат изстрел на Томпсън (част от комплекта на Шърман). "Надевали пару ватников, отходили в сторону, в них стреляли" и така печелели басове. Колко именно ватенки, на какво именно разстояние не е ясно, но защитната способност на ватенката е факт!

                Книгата я имам на английски, "Commanding the Red Army's Sherman Tanks: The World War II Memoirs of Hero of the Soviet Union Dmitriy Loza". Руското издание мисля, че се наричаше "Командир Емча".
                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                Comment


                  #9
                  В тая книга ли пишеше автора,че по време на почивка пехотата откраднала кожените тапицерии от седалките на Шърмана за кончове на ботуши?
                  СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

                  Comment


                    #10
                    стич написа
                    В тая книга ли пишеше автора,че по време на почивка пехотата откраднала кожените тапицерии от седалките на Шърмана за кончове на ботуши?
                    Точно в тази. Но явлението е описано като перманентно, а не изолиран случай.

                    Това, че Шърмана е бил боядисан отвътре и тапициран е възприемано от братушките като лукс. Чел съм и други спомени на руски танкисти за "Чърчил" - подиграват се на чайника/кафеварката, част от комплекта на танка. Знай наших, мы антифриз пьем!
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                    Comment


                      #11
                      Книгата на Д.Лоза на руски е със заглавие -"Танкист на иномарке".
                      СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

                      Comment


                        #12
                        хех едва ли е било купон да се срещнеш със тези субекти в близък или ръкопашен бой а да попитам къде може да се прочете за броните ............изобщо как им е хрумнало да ги ползват?

                        Comment


                          #13
                          Luchs написа
                          хех едва ли е било купон да се срещнеш със тези субекти в близък или ръкопашен бой а да попитам къде може да се прочете за броните ............изобщо как им е хрумнало да ги ползват?
                          Luchs предполагам последното е станало след известни загуби. Все пак тия другари са действали на най-напечените места. А че не е било купон да се срещнеш в близък бой с групичка такива подкрепени от някой танк(чиято работа е била примерно да забаламосва с огън защитниците на сградата докато нашите люде се намърдат вътре и започнат да я разчистват) никак не е било. Впрочем тиловата им служба е имала специална задача да събира Фаустпатрони и да ги разпределя за ползване срещу производителите им
                          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                          Comment


                            #14
                            все пак е учудващо че руснаците след като са разработили катушите не са си направили труда да направят и рпг та въпреки че по този повод Сталин е казал със мръсната вода пуснахме и бебетоhttp://armor.kiev.ua/army/hist/rpg.shtml ето това сайтче може да се хареса на лубителите на рпг таhttp://infvstanks.newmail.ru/other/common3.html и http://www.vokrugsveta.ru/publishing...s/?item_id=678

                            Comment


                              #15
                              все пак е учудващо че руснаците след като са разработили катушите не са си направили труда да направят и рпг
                              Не е кой знае колко учудващо. Първо, технологиите необходими за установка за изстрелване на реактивни снаряди (каквито имат почти всички участници във войната) е едно нещо, ръчната установка за изстрелване (еднократно или многократно) на ракети с кумулативна бойна глава - друго нещо. Второ (и по-съществено) това е въпрос на доктрина и нужди. А по същество Вермахта или по-точно тази част от него, с която съветската армия се сражава основно, разполага със сравнително малко бронетанкови съединения и малко танкове, т.е. борбата с танковете на портивинка не е основна грижа за съветската пехота. Още повече, че според съветската доктирна основно значение има противотанковата отбрана на високо организационно ниво, а с тази задача се заема артилерията - не случайно в съветския пехотен батальон по щат има по две 45 мм ПТ оръдия, а основната част от полковата и дивизионната артилерия е повече или по-малко ПТ специализирана. След това на въоръжение на съветската пехота има общо везто ефективни противотанкови пушки.
                              Реално нуждата от "мощно противотанково средство" за ниското ниво на организация на пехотата се появява сравнително късно и при това само в отделни случаи.

                              ПП "лубители" все пак се пише с "ю".
                              Last edited by gollum; 19-03-2007, 17:17.

                              Comment

                              Working...
                              X