Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Воронежки фронт

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А дали наистина искаш източници?

Comment

да

Comment

съмнявам се... но все пак.

Comment

това със съмнението си е твой проблем...

иначе - всъщност това не е източник, а любителски сайт, в който са изредени някои източници, но няма достъп до тях (иначе много би ми се щяло да прочета книжката на Гланц и Хаус) . нито един от тези източници не е на руски език, странно за какъвто и да е професионален опит за писане на история...

бъкано е с грешки при ТТХ на военната техника, освен това...

Comment

кало написа
            нито един от тези източници не е на руски език, странно за какъвто и да е професионален опит за писане на история...
            Това също е много странно изказване - какво, всички професионални историци са руснаци?
            А Гланц би трябвало да е известен...
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Гланц ползва съветски и руски източници. Да речем, загубите на РККА ги дава по изследването на Кривошеев. Книгата на Олейников е съвсем определено руски източник и ми направи впечатление на доста балансиран и добър такъв (не я бях срещал досега, но днес прочетох дота от текста и ми хареса).

Comment

Това също е много странно изказване - какво, всички професионални историци са руснаци?
                струва ти се странно, защото не си разбрал какво казвам, и най-вече - контекста, в който го казвам. Обсъжданата тема е Курската битка, даже Вороженският фронт - сред посочените източници няма нито един, произлизащ от едната от страните-участници в нея, всъщност няма източник от страната, чийто е Воронежския фронт. така по-ясно ли е?

на Олейников е съвсем определено руски източник
                какъвто няма сред посочените в дадения по-горе сайт.

иначе, интернет-източници - бол - например този (давал съм линка и друг път тук някъде) е доста впечатляващ:

Comment

Трудовете, изредени в онзи сайт (направих си труда да ги погледна) са все на уважавани професионални историци.
                  Kursk Operation Simulation and Validation Exercise - Phase II: This was produced by the Dupuy Institute (and Russian subcontractors) under contract to the US Army Concepts Analysis Agency. It is a massive collection of data, down to the level of day-by-day casualties and fuel consumption for both sides in the conflict, using recently-declassified Soviet records.
                  Това предполагам е повече от авторитетен източник...

ПП Хуху, погледнах източниците на пуснатия от теб сайт:
                  В работе над диском были использованы следующие источники:

История Великой Отечественной войны Советского Союза. Тт. 1-6. М., 1964
                  Това онази същата 12томна история ли е, дето така приятно ме е разсмивала с глупостите си?
                  XV mile the sea brode is

Comment

не знам каква е целта на този пост, сър Грей, но освен заяждане без причина, друго в него не виждам.

не съм тръгнал "да си меря" източниците, а изказах лично мнение, в духа на - "никое истински историческо изследване не може да претендира, че е такова, при условие, че не е спазена историческата методология - а именно всестранно изучаване на всички видове източници за разглажданото събитие. особено важно място сред тях заемата "оригиналните".

така например, професор по Византия (не случайно професор - визирам конкретен човек дори), не е никакъв професор по Византия, ако не може да прочете и преведе оригинален византийски документ, и т.н., и т.н.

Трудовете, изредени в онзи сайт (направих си труда да ги погледна) са все на уважавани професионални историци.
                    това ги прави по-руски ли?

погледнах източниците на пуснатия от теб сайт:
                    а избирателното "поглеждане" само потвърждава мисълта ми, че просто се заяждаш, защото някой не е на твойто мнение... това, че някой източник е повече или по-малко ДОСТОВЕРЕН, не го прави повече или по-малко източник.

и, за да не стават грешки - списъкът на източниците на посочения от мен сайт. между другото, само посочих този сайт, никъде не съм настоявал, че той е най-меродавният:

История второй мировой войны 1939-1945. Тт. 1-12. М., 1976.
                    Великая Отечественная война Советского Союза 1941-1945: Краткая история. М., 1984
                    Абдулин М. Г. 160 страниц из солдатского дневника. — М.: Молодая гвардия, 1985.
                    Архипенко Ф. Ф. Записки летчика-истребителя. — М.: НПП «Дельта», 1999.
                    Баграмян И. X. Так шли мы к победе. — М.: Воениздат, 1977.
                    Бакланов Г. В. Ветер военных лет. — М.: Воениздат, 1977.
                    Батов П. И. В походах и боях. — М.: Воениздат, 1974
                    Василевский А. М. Дело всей жизни. — М.: Политиздат, 1978.
                    Воронов Н. Н. На службе военной. — М.: Воениздат, 1963.
                    Горбатов А. В. Годы и войны. — М.: Воениздат, 1989
                    Гудкова Г. Д. Будут жить!
                    Сапожникова М. Б. «Сестра Валя». — М.: Мол. гвардия, 1986.
                    Евстигнеев К. А. Крылатая гвардия. — М.: Воениздат, 1982
                    Ефимов А. Н. Над полем боя. — М.: Воениздат, 1976.
                    Жуков Г К. Воспоминания и размышления. В 2 т. — М.: Олма-Пресс, 2002.
                    Катуков М. Е. На острие главного удара. — М.: Воениздат, 1974
                    Конев И. С. Записки командующего фронтом. — М.: Наука, 1972
                    Кожевников А. Л. Записки истребителя. — М.: Воениздат, 1959.
                    Красовский С. А. Жизнь в авиации. — М.: Воениздат, 1968.
                    Луганский С. Д. На глубоких виражах. — Алма-Ата: 1963.
                    Людников И. И. Дорога длиною в жизнь. — М.: Воениздат, 1969.
                    Михайлик Я. Д. Соколиная семья. — М.: Воениздат, 1971.
                    Москаленко К. С. На Юго-Западном направлении.
                    Книга I. — М.: Наука, 1969.
                    Москаленко К. С. На Юго-Западном направлении. 1943-1945.
                    Книга II. — М.: Наука, 1973.
                    Науменко Ю. А. Шагай, пехота! — М.: Воениздат, 1989.
                    Попель Н. К. Танки повернули на запад. — М.-СПб.: Terra Fantastica, 2001.
                    Рокоссовский К. К. Солдатский долг. — М.: Воениздат, 1988.
                    Ротмистров П. А. Стальная гвардия. — М.: Воениздат, 1984
                    Руденко С. И. Крылья Победы. — М.: Международные отношения, 1985.
                    Скоморохов Н. М. Боем живет истребитель. — М.: Воениздат, 1975.
                    Скрипко Н. С. По целям ближним и дальним. — Воениздат, 1981.
                    Трояновский П. И. На восьми фронтах.-М.: Воениздат, 1982.
                    Хрущ¸в Н. С. Время. Люди. Власть. (Воспоминания).
                    Книга I. — М.: ИИК «Московские Новости», 1999.
                    Штеменко С. М. Генеральный штаб в годы войны. — М.: Воениздат, 1989.
                    Гудериан Г. Воспоминания солдата. — Смоленск.: Русич, 1999
                    Сайер Г. Последний солдат Третьего рейха. — М.: Центрполиграф, 2002.
                    Rudel H.-
                    U. Stuka-Pilot. — New York, Ballantine Books, 1963
                    Меллентин Ф. В. Танковые сражения 1939-1945 гг. : Боевое применение танков во второй мировой войне. - М. : ИЛ, 1957.
                    Ширер У. Взлет и падение третьего рейха., В 2-х томах., Воениздат, - 1991
                    Фуллер Дж. Ф. Ч., Вторая мировая война 1939-1945 гг. Стратегический и тактический обзор. — М.: Иностранная литература, 1956.

Това онази същата 12томна история ли е, дето така приятно ме е разсмивала с глупостите си?
                    аз не съм я чел. но и да бях, вероятно щях да се разсмивам от "глупостите", ако можех да предложа нещо по-добро в тази сфера, или поне да се похваля с нещо мое в подобна област.

Comment

кало написа
                      История второй мировой войны 1939-1945. Тт. 1-12. М., 1976.
                      Великая Отечественная война Советского Союза 1941-1945: Краткая история. М., 1984
                      Абдулин М. Г. 160 страниц из солдатского дневника. — М.: Молодая гвардия, 1985.
                      Архипенко Ф. Ф. Записки летчика-истребителя. — М.: НПП «Дельта», 1999.
                      Баграмян И. X. Так шли мы к победе. — М.: Воениздат, 1977.
                      Бакланов Г. В. Ветер военных лет. — М.: Воениздат, 1977.
                      Батов П. И. В походах и боях. — М.: Воениздат, 1974
                      Василевский А. М. Дело всей жизни. — М.: Политиздат, 1978.
                      Воронов Н. Н. На службе военной. — М.: Воениздат, 1963.
                      Горбатов А. В. Годы и войны. — М.: Воениздат, 1989
                      Гудкова Г. Д. Будут жить!
                      Сапожникова М. Б. «Сестра Валя». — М.: Мол. гвардия, 1986.
                      Евстигнеев К. А. Крылатая гвардия. — М.: Воениздат, 1982
                      Ефимов А. Н. Над полем боя. — М.: Воениздат, 1976.
                      Жуков Г К. Воспоминания и размышления. В 2 т. — М.: Олма-Пресс, 2002.
                      Катуков М. Е. На острие главного удара. — М.: Воениздат, 1974
                      Конев И. С. Записки командующего фронтом. — М.: Наука, 1972
                      Кожевников А. Л. Записки истребителя. — М.: Воениздат, 1959.
                      Красовский С. А. Жизнь в авиации. — М.: Воениздат, 1968.
                      Луганский С. Д. На глубоких виражах. — Алма-Ата: 1963.
                      Людников И. И. Дорога длиною в жизнь. — М.: Воениздат, 1969.
                      Михайлик Я. Д. Соколиная семья. — М.: Воениздат, 1971.
                      Москаленко К. С. На Юго-Западном направлении.
                      Книга I. — М.: Наука, 1969.
                      Москаленко К. С. На Юго-Западном направлении. 1943-1945.
                      Книга II. — М.: Наука, 1973.
                      Науменко Ю. А. Шагай, пехота! — М.: Воениздат, 1989.
                      Попель Н. К. Танки повернули на запад. — М.-СПб.: Terra Fantastica, 2001.
                      Рокоссовский К. К. Солдатский долг. — М.: Воениздат, 1988.
                      Ротмистров П. А. Стальная гвардия. — М.: Воениздат, 1984
                      Руденко С. И. Крылья Победы. — М.: Международные отношения, 1985.
                      Скоморохов Н. М. Боем живет истребитель. — М.: Воениздат, 1975.
                      Скрипко Н. С. По целям ближним и дальним. — Воениздат, 1981.
                      Трояновский П. И. На восьми фронтах.-М.: Воениздат, 1982.
                      Хрущ¸в Н. С. Время. Люди. Власть. (Воспоминания).
                      Книга I. — М.: ИИК «Московские Новости», 1999.
                      Штеменко С. М. Генеральный штаб в годы войны. — М.: Воениздат, 1989.
                      Гудериан Г. Воспоминания солдата. — Смоленск.: Русич, 1999
                      Сайер Г. Последний солдат Третьего рейха. — М.: Центрполиграф, 2002.
                      Rudel H.-
                      U. Stuka-Pilot. — New York, Ballantine Books, 1963
                      Меллентин Ф. В. Танковые сражения 1939-1945 гг. : Боевое применение танков во второй мировой войне. - М. : ИЛ, 1957.
                      Ширер У. Взлет и падение третьего рейха., В 2-х томах., Воениздат, - 1991
                      Фуллер Дж. Ф. Ч., Вторая мировая война 1939-1945 гг. Стратегический и тактический обзор. — М.: Иностранная литература, 1956.
                      Не че нещо Кало, обаче в тоя списък няма сериозни изследвания, освен може би това на Фулър (не съм го чел и не знам), останалите или са меко казано изкривени (като първия източник), или са мемоари, които са минавали през твърде строга цензура. Но не са изследвания. Голяма част от тях съм чел и имам представа за какво говоря.
                      За разлика от тях Д. Гланц има изследвания, за съжаление всичките - на английски език, но изследвания сериозни. Ако искаш, мога да ти снимам страници от книгите му, но не си ги давам
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

кало,
                        както и преполагах искането на източници си е било заяждане. Сър Грей ти е дал цитат на английски, който казва доста. Преполагам имаш проблем с английския и затова ще добавя, че това изследване е имало за цел да се направи симулация на Курската битка, като за целта са използвани донесенията от поделенията (съветски и немски), голяма част от които са разсекретени от съвестките архиви.
                        А твоя списък от източници е меко казан смехотворен. И за да ти го докажа ще те попитам знаеш ли какво пише в "Сайер Г. Последний солдат Третьего рейха. — М.: Центрполиграф, 2002."? А какви точно данни се съдържат в тази книга?
                        Или нещо по близко до сърцето ти - чел ли си някога спомените на Москаленко?

Всъщност знаеш ли, че в този списък от източници има източници, които нямат нищо общо с боевете при Курск?
                        Last edited by Matrosov; 09-02-2007, 10:51. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Е спорът е безсмислен наистина . Само исках да кажа, че съмненията на кало за "източниците" на първия сайт са безпочвени - споменатите автори там са работели и с руски/съветски данни, както изрично си пише (и което би трябвало да се подразбира като се има предвид за кои автори става дума)
                          XV mile the sea brode is

Comment

Грей, благодаря за уточнението, сори, че реагирах може би малко прекалено.

Матросов, надживей лошата част от детето в себе си, и може би тогава с теб ще проведем нормален диалог.

няма "мой" списък с източници, просто постнах списъка на сайта... никъде не съм провидял този сайт като първия, истинския и неповторимия. просто го дадох за пример...

Comment

Ти сега отмяташ ли се от твоите източници или не?
                              Нямам време да гледам нагоре постовете, но ме поправи ако греша в перефразирането на твоите твърдения:
                              1. данните за немските загуби при Прохоровка са съмнителни и искаш източници
                              2. дадения ти сайт не го счиатш за достоерен.
                              3. знаеш "впечатляващ" сайт, чийто източници са по-достоверни и си дал списък

На което, аз ти отговарям, че списъка с източници от онзи сайт, който ТИ си дал е смехотворен.
                              Всъщност бях убеден, че въобще нямаш нужда от източници, които не се вместват в твоята представа и пристрастия. Затова ако надживееш илюзиите си относно СССР може и да проведен нормален диалог.

Comment

Добре де, разбрахме се за източниците и сайтовете, няма смисъл от повече чоплене.
                                XV mile the sea brode is

Comment

Working...
                                X