Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-финландската война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Такъв род брошури са характерни и за ПСВ, и за ВСВ. Могат да се намерят достатъчно много примери, а са използвани като средство от всички страни. Няма нищо общо с "представите за психическото състояние" - стандартно средство за борба е. Разпръскавни са или от самолети, или чрез специални агитационни снаряди от артилерията. Естествено, ефективността им никога не е твърде висока, но не е и нулева, защото създава грижи за контрапропагандата .
    Иначе гледам, че е излязла нова книга на руски за тази война и звучи доста интересно. Но като се има предвид тиража, едва ли ще я намеря тук.

    Comment


      #92
      Не разбирам защо да е фалшификат. Забелязват се някои грешки, които руснак трудно би направил, макар че като цяло езикът да е на ниво. А пък "скорострелният револвер" най-вероятно е автомат, което на руски по онова време си е "пистолет-пулемет".

      Comment


        #93
        Дори и тази конкретно да е фалшификат (за което не виждам никакви основания), то други брошури с подобно съдържание, са се използвали от всички страни, както посочих.

        Comment


          #94
          http://www.youtube.com/watch?v=23oFdAIvI4k
          Финланска пропагадна песен "Неть Молотов" с оригиналния видеоклип.

          Comment


            #95
            Личното ми мнение е, че РККА така и не се научава да воюва срещу финландците. През кампанията от 1939-40 година си измислят оправдания със зимата, ДОТ-овете на линията "Манерхайм", езерата и северното сияние. През 1941-ва оправдават пораженията си в Карелия с "неочакваността" /макар точно там войната да е очаквана доста преди 22 юни/. През 1944 година с цената на огромни загуби Съветите си връщат Виборг, но стават за смях само на двайсетина километра в северо-източна посока /прословутата битка при Ихантала/. Направо си е необяснимо как лакомият в геополитически план Сталин е оставил 4 милиона фини да му се измъкнат под носа /имам предвид мирните преговори от август и септември 1944 г/.

            И малко статистика /ако някой вече е поместил данните, да ме извини/:
            загуби на съветските ВВС /1941-44 г/ на Северния фронт - 1567 самолета /потвърдени въздушни победи за фините/;
            тройката финлански въздушни асове:
            1. Ютилайнен - 94 победи
            2. Ханс Винд - 75 победи
            3. Ейно Лууканен 56 победи;
            /Това е само частен пример, но е показателен за начина, по който РККА плаща за финландските си напъни/

            Comment

            Working...
            X