Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от стари немски и италиански списания Signal, Der Adler, Cronache della guerra

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    в. Das interessante Blatt от 28 февруари 1940 г. При артилеристите на Западния вал.

    1. Оръдието в състояние на покой. Когато няма поставена бойна задача, разчетът извършва упражнения в състояние на готовност, понеже според поговорката „Denn rasten heisst rosten” (От почивка се хваща ръжда). 2. Добре замаскираните огневи позиции на Западния вал, скрити от погледа на противника и от неговото въздушно разузнаване. 3. Точното познаване на картата е от важно значение за артилеристите. 4. От високата си позиция артилерийският наблюдател има добър поглед върху противниковите позиции и насочва огъня на артилерията.




    Last edited by Panzerjaeger; 15-12-2013, 12:02.
    Comment is free, but facts are sacred.

    Comment


      в. Das interessante Blatt от 28 февруари 1940 г. При артилеристите на Западния вал.

      5. Тревога! За секунди артилерийският разчет заема бойните си позиции. 6. Артилерията е получила заповед за откриване на огън. Поднасяне на мунициите от склада. 7. Командирът на батареята определя направлението на огъня. 8. Мерачът определя прицела, командирът на оръдието дава заповед за огън. 9. Тежкокалибрено оръдие на огневия рубеж.





      Comment is free, but facts are sacred.

      Comment


        в. Das interessante Blatt от 13 март 1940 г. Санитарната служба на Луфтвафе в алпийски условия.

        1. В маршова колона със ски и пълна екипировка спасителният екип на път за мястото на обучението. 2. Групата преодолява планинския хребет. Екстремните планински условия изискват от новобранците култивиране на издръжливост и специални умения. 3. Свързочникът профучава, като насочва групата към мястото на бедствието. 4. Алпийската група в движение със спасителна шейна. 5. Първа помощ - поставяне на шина на счупения крайник. На преден план е санитарната раница. 6. Транспортиране на контузения върху спасителна шейна по стръмен терен. 7. Инструкторът на групата – войник и лекар, придобил умения и опит в борба с природната стихия.







        Comment is free, but facts are sacred.

        Comment


          в. Das interessante Blatt от 3 април 1940 г. Дегазация. Дегазацията обхваща всички мероприятия за инактивиране на използваните от противника бойни отровни вещества (БОВ).

          1. Групите за борба с бойните отровни вещества са екипирани с противогази и защитни костюми. 2. Взимане на проба от мястото на обгазяването. 3. Походна аптечка със санитарни средства за борбата с обгазяване. 4. Работник е обгазен с бойно отровно вещество. Той се транспортира в санитарния център. 5. ... където се обеззаразява. 6. Получава първа лекарска помощ и се третира с хлорна вар за дезинфекция. 7. Отровата на поразеното място се отмива с хлорна вар и вода. 8. По време на въздушната атака с бойни отровни вещества работниците пребивават в укритието.

          Comment is free, but facts are sacred.

          Comment


            в. Das interessante Blatt от 10 април 1940 г. Складове с муниции. 1. В гората е изграден склад в който се складират нарастващо количество муниции – боеприпаси за фронта. 2. Артилерийски склад. 3,4. Боеприпасите се подвозват от големите складове за муниции в малки транзитни складове, където за тях се полагат специални грижи.



            Comment is free, but facts are sacred.

            Comment


              в. Das interessante Blatt a.k.a. Wiener illustrierte от 01 май 1940 г. Планински егери на бойната линия.

              1. „Пътят е нагоре!” 2. Солидните телени заграждения трябва да предпазят германските позиции от ненадейна атака на противника. 3. Егерите са тежко натоварени. Качването е трудно, но височината е преодоляна. 4. Новият материал е доставен и се подготвя за по-стабилно укрепване на позициите. 5. Непроходими телени загражденя се поставят по протежение на цялата гора. 6. Почти ежедневно частите подсилват укрепителната линия на Западния вал. 7,8. Всеки използва свободното време посвоему. Този планински егер взима палитрата и четката и се отдава на рисуване с бои.







              Comment is free, but facts are sacred.

              Comment


                в. Wiener illustrierte от 08 май 1940 г. Разузнавателен патрул в действие.

                1. В ничията земя. Разузнавателният патрул предприема акция в изоставените от противника територии, като обхожда и определя новата линия на противника. Внимателно на прибежки се оглежда къща по къща. 2. При най-малкото подозрително движение по терена всеки един войник от разчета е готов да открие огън по вражеските постове. 3. Под прикритието на сградите се проучва улица по улица и се фиксират противниковите съпротивителни възли. 4. При изпълнението на задачата си групата използва умело всяко прикритие, като се стреми да не бъде забелязана преждевременно от противника.




                Comment is free, but facts are sacred.

                Comment


                  в. Wiener illustrierte от 15 май 1940 г. Борбата за Норвегия. 1. Снимка от зоната на сраженията. 2. Напредване през разрушените от отстъпващия противник пътища към зоната на фиордите.




                  Германските войски в Копенхаген, Дания. 1. Противотанково оръдие, разположено на брега на пристанището на града. 2, 3. Германски войски, разквартирувани в известната казарма в близост до прочутата местност в Копенхаген - Langelinie (Лангелиние). 4. Апел на генерала от ВВС – Каупиш, командващ германските съединения в Копенхаген от балкона на щаба си в града.




                  Comment is free, but facts are sacred.

                  Comment


                    в. Wiener illustrierte от 15 май 1940 г. На предните позиции на Западния вал с артилеристите. 1. Заемане на нова позиция. Всички ръце на разчета работят върху лафета на оръдието. 2. Настройка на лафета и на механизма за възвишение, снижение и завъртане на оръдието. 3. Разтваряне на станоците. 4. Минути по-късно оръдието е заело новата си позиция и всеки член на разчета е на бойния си пост.




                    Comment is free, but facts are sacred.

                    Comment


                      в. Wiener Bilder от 30 10.1938 г. Танков пробив. Учение на новосформираните бронетанкови войски.

                      1. Командирът на танковия полк на наблюдателната си позиция на купола. 2. Рапорт за артилерията. Ездачът-свързочник получава важно съобщение за насочване на артилерийския огън по танковете на противника, чието съсредоточаване е определено от разузнавателния батальон. 3. Изходното положение на танковата формация. Танковете са скрити зад плътна борова растителност. На една малка полянка ротният командир е събрал своите подчинени и е поставил бойната задача. „Сега е време да покажем онова което сме научили!” 4. Танкове в настъпление. 5. Противотанковите оръдия пристрелват настъпващите танкове. 6. Излезли от строя. Съгласно арбитража извън строя са излезли както противниковото противотанково оръдие, така и настъпващия танк. Те остават на място, но настъплението продължава. 7. Настъплението на втората вълна танкове. И най-малките храсти се използват за прикритие при настъплението.







                      Comment is free, but facts are sacred.

                      Comment


                        Nahkampf Schule – техники за ръкопашен бой в германската армия.

                        1. Освобождаване от захват с една ръка. 2. Освобождаване от фронтален захват. 3. Освобождаване от захват откъм тила. 4,5. Защита срещу захват с една ръка. 6,7. Защита срещу захват с две ръце. 8. Атака откъм тила 9. Прехвърляне през рамо.


                        Comment is free, but facts are sacred.

                        Comment


                          Nahkampf Schule – техники за ръкопашен бой в германската армия.

                          10. Захват през врата с две ръце. 11. Блок на ръката. 12. Захват на ръката откъм тила.
                          13. Защита от удар с байонет. 14. Защита при удар с шанцов инструмент. 15. Защита при удар с ръчна граната. 16. Защита при удар с нож отгоре надолу. 17. Защита при удар с нож отдолу нагоре. 18. Защита от удар с байонет.


                          Comment is free, but facts are sacred.

                          Comment


                            в. Wiener Bilder 30.04.1939 г. Превземането на бункер ¹17.

                            1. По цялото протежение на фронта има димна завеса. Докато противникът обстрелва наслука целия фронт, пълзящ патрул прокарва проход през загражденията. 2. Време за действие! Щурмовата група се хвърля напред през димната завеса над ничията земя, преди противникът да реагира. С ръчните гранати се прочистват противниковите окопи. 3. Постоянен картечен огън кара щурмовата група да залегне. Огънят се води от блокхаус, който препречва придвижването напред. 4. В близост до бункера работи авангардът. Поради яростния огън придвижването напред е невъзможно. 5. В очакване на решителната атака. Всеки член на групата трябва да изпълни своята персонална задача. 6. Двама бойци от разчета под прикритието на димната завеса имат опасната задача да хвърлят експлозиви в блокхауса. Препятствието е преодоляно и групата продължава напред. 7. Последното действие. Няколко минути след хвърлянето на експлозива блокхауза ще полети във въздуха.







                            Comment is free, but facts are sacred.

                            Comment


                              в. Wiener Illustrierte от 06.03.1940 г. Съветско-финландският конфликт. От три месеца на Руско-финландската граница в условията на арктичната зима от минус 30 градуса и еднометров сняг се водят бойни действия.

                              1. Финландски войници, копаещи окопи и землянки. 2. Финландски ски-патрул в северния край. 3. Почти всички фински войници носят такъв зимен камуфлаж и се сливат с околния пейзаж. 4. Съветски стрелци със зимен камуфлаж в настъпление. 5. Ден след ден съветските летци се нуждаят от точна метерологична прогноза. С тези балони се определя силата и посоката на вятъра. 6. Руски картечен разчет заема нова позиция.





                              Last edited by Panzerjaeger; 14-03-2014, 10:25.
                              Comment is free, but facts are sacred.

                              Comment


                                в. Wiener Illustrierte от 07.09.1939 г. (Снимки от Полската кампания) 1,2. Обявяването на войната на заседание на Райхстага в Кролопера. 3. Събиране на гражданите на Вилхелмплац след апела на Хитлер. 4. Германските войски в Билиц - Силезия. 5. Посрещане от немското малцинство в Полша. 6. Пикиращите бомбардировачи удрят по жп възли в Лодз, Позен, Грауденц, Томазов, Радом, Лемберг, Брест и др. 7. Унищожен мост при Покорце при отстъплението на полските войски. 8. Броят на полските пленници се увеличава.




                                Comment is free, but facts are sacred.

                                Comment

                                Working...
                                X