Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от стари немски и италиански списания Signal, Der Adler, Cronache della guerra

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    в. Das interessante Blatt от 3. август 1939 г. Нощна зенитна отбрана.

    1. По тесен бетонен път на крайбрежието на Остзее в късния следобяд към огневия рубеж се придвижва една зенитна батарея. Тя ще проведе нощни стрелби. 2. Позицията на зенитната батарея е скрита в тъмнината на нощта, невидима от заслепения от прожекторите противник. Под илюминацията на прожекторите, артилеристите работят с ръкохватките. 3. Понеже противниковите машини не са открити в осветения конус на видимата небесна полусфера, артилеристът обслужващ прожектора следи за всяко движение. 4. Използват се и трасиращи снаряди, (от 2 см зенитни оръдия) облекчаващи прицелването.

    Comment is free, but facts are sacred.

    Comment


      в. Das interessante Blatt от 3. август 1939 г. Нощна зенитна отбрана.

      5. Застрашително се очертава силуетът на 8.8 см зенитно оръдие. Командирът на оръдието дава последни инструкции на разчета. 6. Стволът на 3.7 см зенитно оръдие е настроено под ъгъл около 70 градуса. Команда за огън още не е подадена, очакват се трасиращите снаряди. 7. Стрелба с 8.8 см зенитни оръдия.

      Comment is free, but facts are sacred.

      Comment


        в. Das interessante Blatt, 3 януари 1940 г. Добре замаскирано противотанково оръдие на бойното поле.

        Противотанковото оръдие заедно с неговия разчет са напълно защитени от въздушно наблюдение. Дадена е заповед за откриване на огън срещу настъпващи танкове. Полевата маскировка е премахната за секунди, противотанковото оръдие заема огневия рубеж и открива огън.



        Comment is free, but facts are sacred.

        Comment


          в. Wiener Bilder от 5 март 1939 г. Fallschirmjaeger. Въздушнодесантните войски – най-младият род войска в германската армия.

          1. След края на теоретичните и практическите наземни упражнения, следват скоковете. 2. Единадесет парашутиста от личния състав вече са скочили. Последният въздушен десантчик токущо се е отделил от стартовия праг. 3. Секунди след отваряне на парашута. С мек полет към земята. 4. В почти равна редица едно отделение от 12 човека се понася с вятъра към земята.




          Comment is free, but facts are sacred.

          Comment


            в. Wiener Bilder от 5 март 1939 г. Fallschirmjaeger. Въздушнодесантните войски – най-младият род войска в германската армия.

            5. Приземен! Първата грижа сега е събиране на контейнерите с оръжие и боеприпаси. 6. Последният десантчик от личния състав се е приземил. Останалите са потърсили прикритие. 7. Бегом към укритието... 8. След достигане на укритието се изгражда позиция за леката картечница с цел осигуряваве на безопасна площадка за приземяване на останалите десантчици.




            Comment is free, but facts are sacred.

            Comment


              в. Das interessante Blatt от 08 ноември 1939 г. Стража на Рейн.

              1. Един поглед към противниковия бряг на Рейн. Виждат се особено силно групирани френски бункери. 2. На предните позиции. Няма пункт от линията, който да не е укрепен с противотанкови оръдия и картечни гнезда. 3. Радостни лица след тежката инженерна работа по укрепване на отбранителната линия. 4. Полевата кухня мирише вкусно. 5. Токущо са дошли новите вестници. Фронтовите вестници се пишат от войници за войници. Те се очакват с нетърпение и се изчитат бързо.





              Comment is free, but facts are sacred.

              Comment


                в. Das interessante Blatt от 06.12.1939 г. Срещу вражеските формации.

                От разузнаването е получено сведение: „Забелязана е противникова формация – три крайцера и два линкора!” 1. Заповедта е ясна, последен поглед върху картата. Време е за полет срещу Англия. 2. Тревога на летище в северна Германия. 3. Летците са облечени с топли кожени дрехи поради ниските температури през късната есен и студовете на големите височини. 4. Бордовият механик докладва на командира на машината за успешно бомбомятане. 5. Непосредствено до кабината се вижда знакът на бомбардировъчната формация: Лъв с мотото „Vestigium Leonis” (Пътят на лъва) Мотото е дадено от ген. майор фон Рихтхофен, последният командир на легион „Кондор”. 6. Ескадрилата над Северно море.






                Comment is free, but facts are sacred.

                Comment


                  в. Das interessante Blatt от 8 ноември 1939 г. По пътя на подводницата.
                  1. Конвой от подводници отпътува от Кил. 2. Флагманът подава заповедите от командирската подводница. 3. Потапяне а подводницата. Над морското равнище се забелязва перископа. 4. След плануваното потапяне подводницата отново изплува. 5. Контрол върху изплуването на руля на подводницата. 6. Поглед към кухнята на подводницата. Въпреки, че в действителност е с големина един квадратен метър тя работи с електричество.






                  Comment is free, but facts are sacred.

                  Comment


                    в. Das interessante Blatt от 11 октомври 1939 г. Капитулацията на Варшава.

                    1. Преговори с полски дивизионен генерал за предаване на града и неговите фортове. 2. Германски офицери заедно с полските им колеги обсъждат мерки относно изхранването и медицинската помощ на населението на града. 3. Краят. Марш на пленени полски войници през града.



                    Comment is free, but facts are sacred.

                    Comment


                      в. Das interessante Blatt от 11 октомври 1939 г. Срещи с историческо значение.

                      1. Посрещане в Москва. Външният министър на Райха фон Рибентроп и представителят на народния комисар на външните работи Потемкин напускат централното московско летище. 2. Мир и приятелство между Германия и СССР. Опровергаване на английските слухове за разрив в отношенията между двете държави. Фон Рибентроп, Сталин и секретарят на съветското посолство в Берлин Перлов в Кремъл. 3. Снимка с историческо значение: Подписване на Договора за граници и приятелство между СССР и Райха. 4. Граф Чано в Берлин. Среща във външното министерство с фон Рибентроп. 4. На разговор с фюрера и външния министър в райхсканцеларията.





                      Comment is free, but facts are sacred.

                      Comment


                        в. Das interessante Blatt от 10 януари 1940 г. Въздушна тревога на Западния вал.

                        1. На една наблюдателна позиция на летището часовият забелязва противникови машини. Подадена е тревога. 2. Зенитната артилерия и летците са в състояние на „повишена готовност” (Sitzbereitschaft). Машините са в готовност за излитане. 3. Британският самолет прелита ниско през холандската граница, избухва в пламъци и се приземява „по корем”. Спасеният британски екипаж докладва при разпита: „В сражение с германски изтребител получихме заповед да навлезем в неутралното въздушно пространство на Холандия”. 4. Останките от корпуса на британския боен самолет лежат в гората в близост до немското летище.




                        Comment is free, but facts are sacred.

                        Comment


                          в. Das interessante Blatt от 29 ноември 1939 г. На съветско-германската граница.

                          1. „Стой!” - съветски часови с байонет върху карабината и наметало спира германската кола. 2. Немски войник дава цигара на руските граничари. 3. Руска двойка граничари с байонети и наметала на граничния пост край Остроленка (в днешна Полша). Първият сняг за зимния сезон на 1939 г. е паднал.



                          Comment is free, but facts are sacred.

                          Comment


                            в. Das interessante Blatt от 06 януари 1940 г. По пътя на U.....

                            1. „Тревога! Потапяне!” Незабавно баластните цистерни се наводняват и подводницата се потапя. 2. Гледката на потопения бак е заснета от перископа. 3. В цилиндъра се помещава оръдие или лека картечница, които с помощта на няколко ръкохватки се откриват и се привеждат в положение за стрелба. На преден план се вижда антената и дефлектора. 4. В кулата. „Rohr los!” Капитанът наблюдава през перископа потапянето. До него стои главният щурман. 5. Подводницата отново изплува. На кулата пръв излиза капитанът. 6. Водата се излива от вентилационния клапан. 7. Отново над водата. Пълен напред към нови задачи.







                            Comment is free, but facts are sacred.

                            Comment


                              в. Das interessante Blatt от 17 януари 1940 г. Учения на горнострелковата артилерия. Борба в планината и борба с планината.

                              1. Мулетата носят отделните артилерийски компоненти. 2. Тогава когато животните не могат да се придвижат по трудния планински терен, планинските егери се справят с подвоза на артилерията сами. На метри от скалата артилерийските компоненти се подготвят за повдигане. 3. С такива бързо подготвени подемни средства, частите на оръдието се повдигат над стръмния скат на скалата. 4. Компонентите се подвозват до огневия рубеж на леки шейни. 5. Леките части се носят на гръб. 6. За кратко се сглабят отделните части на оръдието. 7. Под прикритието на гората оръдието се подвозва до огневия рубеж. 8. ...и секунди по-късно по плана на егерите то е готово за стрелба.








                              Comment is free, but facts are sacred.

                              Comment


                                в. Das interessante Blatt от 21 февруари 1940 г. В едно немско военнопромишлено предприятие.

                                1,2,3. Външно струговане на оръдейните стволове. 4. Дългите редици на готовите стволове. 5. Монтажното хале за леките полеви гаубици. 6. Работа по затворите на оръдията. 7. Заварки по ствола оръдието.






                                Last edited by Panzerjaeger; 10-12-2013, 22:55.
                                Comment is free, but facts are sacred.

                                Comment

                                Working...
                                X