Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Структура на Третия райх

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Panzerjaeger написа
    С този си пост очевидно доказваш, че си привърженик на течението на “интенционалистите”, които вярват, че подобна държавна система, рекламирана от пропагандата като самоотвержена и ефикасна, основана на жестока конкуренция и хаотично законодателство е създадена от Хитлер с единствената цел да осигури верността и отдадеността на последователите му, както и да се пресече всяка възможност за конспирации.
    Не, Панцерегер, съвсем определено с този пост въобще нямам намерение да "доказвам" привързаност към каквото и да е идейно течение, напротив, единствената цел на този мой пост е да се опитам в рамките на възможностите си да анализирам положителните и отрицателните страни на подобна система на организация и съответната стратегия, както и отражението й върху държавата, в която тя се осъществява. И ако смяташ, че някъде в този анализ съм се объркал (което е напълно възможно), то нямам нищо против да посочиш къде и да обясниш защо. И ще обсъдим така ли е или не - в крайна сметка става въпрос за определен тип организация на система, нещо напълно поддаващо се на анализ и осъзнаване.
    След това, много съм далеч от мисълта, че тази система е резултат от съзнателен избор, още по-малко, такъв основан на оптимизация по един параметър. По-скоро смятам, че до подобен род организация, разбира се, със съответните вариации, неизбежно се стига в такъв случай - иначе няма и как да е.
    Panzerjaeger написа
    Това очевидно не е така, защото тази система не предугажда заговорите срещу държавния глава - атентата в Мюнхен 8 ноември 1939 г. в бирария "Бюргербрау" и атентата съобразно операция „Валкирия“ през 1944г. Както и ред други нереализирани атентати. Хитлер и поняние си няма какво му се готви.
    Проблемът с очевидностите е такъв, че нещо, което за един е такова, за друг не е. Ти твърдиш, че не можело това да е търсената ос на оптимизация, защото тя не се е осъществила. Но тук правиш грешката да тълкуваш първоначално намерение по грешката в изпълнението му. Ще се съгласиш, надявам се, че грешките и несъвършенствата са същностна характеристика на хората и дейността им и едва ли Хитлер е изключение от това правило. Не можем да смятаме, че нещо не е така само защото имаме несъвършенство при изпълнението му.
    След това, аз описах какъв е основния проблем на такава система на организация: загубата на ефективност спрямо основната дейност. Образно казано, ако създадем две три институции, които споделят една и съща цел: осигуряване на личната безопасност на лидера, ние неизбежно ги поставяме в конкурентна ситуация една спрямо друга. А това, на свой ред, ще ги въвлече в борба помежду им, като тази борба ще навреди на основната им дейност - сигурността, - за сметка на което те ще разкриват все повече недостатъците и злонамерността на своите конкуренти. Нищо чудно в такъв случай те да "проспят" основната си дейност, в полза на мнимите противници и търсенето на сламките в очите на конкуренцията си, както се случва и на практика.
    Тази неефективност се демонстрира във всички сфери и, според мен, е следствие от сложилата се система на организация, чийто основни черти и динамика описах.

Panzerjaeger написа
    Другото течение – на “структуристите” счита, че такава разкъсана структура, сериозно е ограничавала тоталитарната власт на Фюрера.
    За властта - не знам защо ще е така. Но със сигурност е ограничавала обратната връзка много сериозно, както и качеството на информацията, което несъмнено се е отразявало много зле на взиманите решения. Да не говорим, че обрича лидера на значително допълнително напрежение за сметка на ролята му на арбитър във вътрешните борби. Както посочи Воланд.

Comment

Въпросът тук опира не толкова до правописа, колкото до уважение към аудиторията. И между другото - България и Хасково се пишат с главна буква.
      "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

Comment

NORDLAND, tofo е написал съвсем точно за какво става въпрос. Да не говорим, че едва ли следваше да публикуваш три отделни поста по един ред за това (изтрих и трите). Когато започваш тема, направи си труда да я формулираш коректно.

Comment

Panzerjaeger написа Виж мнение
          тази система не предугажда заговорите срещу държавния глава - атентата в Мюнхен 8 ноември 1939 г. в бирария "Бюргербрау" Хитлер и поняние си няма какво му се готви.
          Хм, относно това твърдение и точно този атентат може да се спори.

Comment

Ок, golum! В крайна сметка този форум за помощ на всички ли е или за заяждане? Не разбирам смисъла ако е за второто... От както съм написал молбата си по мен се изляха доста упреци... я ми обяснете как я карате тук??? за да знам и аз как да се държа... благодаря! и... тук по-важно е да се търсят кусурите на другите или да им се помага, когато имат нужда?!? дано не съм обидил някой с откровеността си!

Comment

Според мен може да се помага (въпреки, че не това е целта на форума), но не на всички и в никакъв случай на всяка цена. Особено пък за тези, които не знаят КАК да си поискат помощ.
              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Нордланд - съвсем просто е - следвай съветите, които ти бяха дадени - уважавай българския език и се постарай да формулираш коректно въпроса си. Ако скачаш срещу тези, които се опитват да ти помогнат, единственото, което ще постигнеш са негативни за теб самия последици.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Woland няма никакъв проблем... ама не ми е ясно защо беше това отношение към мен? така ли се отнасяте към всички "нови" тук? не е особено приятно... а по отношение "чистотата на българския език" едва ли някой тук е по-запознат с него от мен - (филология + история). имам претенциите да го знам. а това, че започвам с малка буква изреченията е просто за удобство. пак казвам, че тук има доста хора, които мога да поправям. както и да е. благодаря на тези, които ми дадоха насоки по темата.

Comment

NORDLAND написа Виж мнение
                    а по отношение "чистотата на българския език" едва ли някой тук е по-запознат с него от мен - (филология + история).
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

NORDLAND, аз не обичам да се заяждам, но искам да те попитам, макар че не е много учтиво, ама нали си вече от нашето племе! Казваш, че не пишеш главни букви за по-удобно, да нямаш проблеми с лявата ръка? За човек с филология + история, това е недопустимо! Те така ли ви учат там, във филологическия?

Comment

Дори да оставим настрана главните букви (за мен поставянето им е удобно, а липсата им - неудобство), става въпрос за нещо друго. Питайки "необходима ми е структурата на третия райх" ти, Нордланд, нищо не казваш, защото няма как да се разбера каква точно структура имаш предвид. Как да се отговори на такъв въпрос, как да се помогне? Ако аз попитам "каква е структурата на България?", как ще ми отговориш? Малко повече обмисляне на началото на една тема много помага за правилното й развитие.
                        Що се отнася до това как посрещаме новодошлите - по принцип, с "добре дошли", т.е. добре. Макар че има и друга "школа" на посрещане - малко зависи от това на кого ще попаднеш . Но нещата зависят основно от това как ще се държиш.
                        Що се отнася до образованието - то не е от голямо значение само по себе си: важно е какво показваш тук. Важно за форума, разбира се.

Comment

С последната забележка на Голъм според мен темата е вече изчерпана. Ако Нордланд реши, може да ми прати на ЛС нов, вече добре формулиран въпрос и тогава темата ще бъде отново отключена, с този въпрос начело. Но засега слагам ключ.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Comment

Ще Ви помоля да я коригирате и допълвате! Необходима ми е за урок по история! Благодаря!

Comment

Свали си книжлето Третият Райх във факти и цифри http://nseuropa.org/das_reich_in_fakten_und_ziffern.zip

Вярно, пропаганда от онова време, но е описана структурата на Третият Райх

Comment

Working...
                                X