Panzerjaeger написа
След това, много съм далеч от мисълта, че тази система е резултат от съзнателен избор, още по-малко, такъв основан на оптимизация по един параметър. По-скоро смятам, че до подобен род организация, разбира се, със съответните вариации, неизбежно се стига в такъв случай - иначе няма и как да е.
Panzerjaeger написа
След това, аз описах какъв е основния проблем на такава система на организация: загубата на ефективност спрямо основната дейност. Образно казано, ако създадем две три институции, които споделят една и съща цел: осигуряване на личната безопасност на лидера, ние неизбежно ги поставяме в конкурентна ситуация една спрямо друга. А това, на свой ред, ще ги въвлече в борба помежду им, като тази борба ще навреди на основната им дейност - сигурността, - за сметка на което те ще разкриват все повече недостатъците и злонамерността на своите конкуренти. Нищо чудно в такъв случай те да "проспят" основната си дейност, в полза на мнимите противници и търсенето на сламките в очите на конкуренцията си, както се случва и на практика.
Тази неефективност се демонстрира във всички сфери и, според мен, е следствие от сложилата се система на организация, чийто основни черти и динамика описах.
Panzerjaeger написа
Comment