Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Herr Goering?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами, като гледаме върховете на Райха, другите са ми съвсем антипатични. Иначе - да, има и чревоугодничество и лукс и т.н. Той си е противоречива личност, както бихме казали сега.
    Има обаче и друго - не е бил страхливец, нито глупав. Не искам някой да остане с чувството, че го харесвам като личност, но все пак не е и някой нещастник, който да бъде изцяло оплюван. Та, поред.
    По въпроса с морфина - нещата седят горе-долу по тоя начин (много съкратено, че иначе ...):
    След събитията от 1923 г. го раняват отново и това довежда до някои усложнения. Докато е в Швеция заедно с жена си, той започва да взима все по-големи дози морфин и се пристрастява, т.е., става си наркоман. Периода за него е сложен, без работа, семейни проблеми и т.н. А и нрава му е доста буен. В крайна сметка попада в шведска лечебница, където лекуват зависимостта така - затварят наркомана без да му дават каквито и да е дози и чакат да му мине зависимостта. Както впоследствие се разбира (аз не знаех например), този метод води до полудяване в много случаи. Е, в случая с Гьоринг - той успява да преодолее зависимостта и остава с разсъдъка си. В края на войната има проблеми със зъбите си и взима някакъв вид успокоително, погрешно взето за наркотик от американците. Като идва британския специалист се разбира, че не е наркотик. А и както правилно беше казано - речта му на процеса показва че е с разсъдъка си и не е в абстиненция. Речта му прави впечатление и на враговете му, така че явно не е било нещо обикновено. Имаше един филм неотдавна, точно за тия събития, ако отново го дават - гледайте го и сами си правете изводите.

Нататък. След Швеция и престоя в "лечебницата" се връща в Германия, тъй като за участниците в събитията от 1923 година има амнистия. Там започва да работи с различни фирми (не ми се правят справки дали точно със самолетни или беше нещо друго) и същевременно се опитва да си възвърне позициите в партията. В крайна сметка успява и става връзка между едрия бизнес (Тисен му е личен приятел) и партията на нацистите. Добър оратор е. Оттам му идва и първия конфликт с хомо-групичката ръководители на СА. Те явно са лявото крило на партията, чувстват се силни, а и са многобройни. След 1933 година броя на щурмоваците става над 400 000 и т.н., ако сте чели историята я знаете. В СА приемат и комунисти, като за тях си имат термин "пържоли" - отвън кафяви, отвътре червени. Ръководството на СА и Гьоринг са практически постоянно в конфликт, като мии беше интересен прякора, който те изполват за него "хер Реакция". Заради връзките му с индустриалците. Мисля, излишно е да напомням, че ръководството на СА е против частната собственост.
    Пасивността на Гьоринг от времето на войната на Изток има друго обяснение, но наистина е дългичко.
    Битката за Англия. Както каза и Капитана - тактиката на Луфтвафе за борба с англичаните е правилна. Случайността с бомбардировката над Лондони последвалите събития е било трудно да се предвидят. Както също, немците не са знаели за "Енигма".
    Дотук засега.
    За другите лидери в Райха - за Гьобелс не знам почти нищо, Химлер ми е просто толкова неприятен, че не ми се говори за него. Борман, другата измет около него - също. Кайтел, човека без гръбнак ... кой друг ... а, да Рибентроп.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А така и до Рибентроп стигнахме. И за него трябва да направим темичка - какво мислите за него - не само като външен министър а и като посланик и въобще - в какъвто аспект се сетите??

Comment

--

А, намерих го и тоя случай. Интересен е, защото думите на Гьоринг стават нещо като етикет за действията на Райха, също както думите на железния Канцлер седемдестина години по-рано.
        Случаят е някъде от 1936-37 година, не можех да установя точно. Гьоринг се опитва да пренасочи повече средства към Луфтвафе, говори с Шахт, но среща неговия категоричен отказ - икономиката на Германия и така е претоварена. Тогава Гьоринг решава да опита красноречието си, организира митинг в Хамбург, на който следкато говори защо им е авиацията и т.н., произнася фразата, попаднала в заглавията на вестниците по света тогава:
        " ... Аз съм длъжен да кажа открито. Някои лидери от световната общност чуват много трудно и могат да бъдат заставени да чуят само чрез грохота на оръдията. Ние правим тези оръдия. У нас не стига маслото, но аз ви питам приятели: какво е по-добре да имаме, масло или оръдия? Какво да внасяме, масло или желязна руда? Казвам ви: готовността ще ни направи силни" - след това прави пауза и като се потупва по корема (тогава вече си е дебел), казва - "А маслото само ни прави дебели".
        Речта му има голям успех в страната, като в резултат му се отпускат средствата за нови самолети (като щуката например).
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Гьоринг наистина е бил любител на лукса, специално униформи и медали. Не случайно Луфтвафе имат най-много двидове, най-шарени и май най-хубави униформи. Самият той има за всички възможни случаи... по няколко :lol: Обича и медалите, не пропуска възможност да измисли някакво отличие или квалификационен знак и да се закичи един от първите с него

А за д-р Гьобелс... какво е странното при него? Гьоринг и Химлер имат своите странности, меко казано, но Гьобелс, той си е май най-обикновен, ако не броим ораторството му.
          На нож!

Comment

Алфред Йодл

А четиригодишния план във въоръженията, дето и през септември 44 Германия произвежда наполовина от боеприпасите от 1918?
            А снабдяването на 6 армия край Волга? Кой обеща, че ще я снабдява със всичко необходимо? А постигнатото при тази транспортна операция? А загубеното?
            А битката в Атлантика и въздушната подкрепа от авиацията?
            А забавянето на новите реактивни въоръжения в Луфтвафе?
            А защитата на Германия и трагедиите в големите градове?
            А дето свалят Мустангкрай Аахен, от въздушен флот "Митте", а той твърди че не е възможно и отрича, че се случило над Райха?
            А хиляда изтребителя за Ардените, "обещани" пак?
            А дето се прави на фюрер на края?
            А като си предлага услугите на руснаците и си мисли, че Сталин ще го вземе "командващ на червената авиация"?

:?

Comment

---

[quote="von Danitz"]1. А четиригодишния план във въоръженията, дето и през септември 44 Германия произвежда наполовина от боеприпасите от 1918?
              2. А снабдяването на 6 армия край Волга? Кой обеща, че ще я снабдява със всичко необходимо? А постигнатото при тази транспортна операция? А загубеното?
              3. А битката в Атлантика и въздушната подкрепа от авиацията?
              А забавянето на новите реактивни въоръжения в Луфтвафе?
              А защитата на Германия и трагедиите в големите градове?
              А дето свалят Мустангкрай Аахен, от въздушен флот "Митте", а той твърди че не е възможно и отрича, че се случило над Райха?
              А хиляда изтребителя за Ардените, "обещани" пак?
              А дето се прави на фюрер на края?
              А като си предлага услугите на руснаците и си мисли, че Сталин ще го вземе "командващ на червената авиация"?

За въоръженията не съм съвсем сигурен, че само Гьоринг е отговорен.
              За Ардените - няма гориво, както знаем.
              За последното - не знам, доколкото имам представа от характера на райхсмаршала, той не може да понася комунистите и не мисля, че е имал някакви заблуждения по отношение на тях.
              За реактивните изтребители-бомбардировачи доколкото знам има голям спор, в който точно Хитлер иска не да се изтребители а да са именно бомбардировачи.
              За повечето други обвинения - да, така си е. Да се обясни защо това е така обаче се иска доста писане. Ако искаш, прочети биографията му - писана беше от някакъв руснак.
              Проект 22.06.1941 г.

Comment

Eдипр пиятел ми разказваше, че Гьоринг имал някакво приключение с някаква рускиня - (той самият има много руско в кръвта си - гледах му родословното дърво). Та когато започнала Операция "Барбароса", а и по време на цялата война на Източния Фронт,в града, в който живеела тази стара негова "приятелка" не паднала ни една бомба макар че имало заводи с важно стратегическо значение. Не знам доколко мога да вярвам на това. На мен ми се вижда приказка с тежки елементи на романтика

Comment

аз лично ги бъркам Гьоринг и Хъмти Дъмти

Comment

Working...
                  X