Виж, тия от концлагерите не бих обсъждал, там са ставали неща дето нормален човек не може да гледа, камо ли да обсъжда.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
СС-оръжие на терора или елитни войски на Райха!
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Имах предвид нещо друго:
Например: Баба ми която е вече на доста години (да е жива и здрава!) когато види черната униформа черепа с кръстосаните кости и двете "зиг" руни направо пропищява и почва да бълва змии и гущери. Нея не я интересува че има Вафен СС Алгемайне и т.н. Тотенкопфвербанде и прочие. Тя мрази всички СС заедно макар че ако я поразпитам няма да ми каже нищо конкретно освен може би за концлагерите и т.н. защото само затова са разбрали навремето. Използвано е невежеството на поколения наред и сега пред всички стои портрета на стандартния есесовец който е надзирател в концлагер изнасилва евреи убива бебета и бременни. Имало е много такива - знам но има и Вафен СС. А това е друго.
Останалото е работа на съветската пропаганда и продължавам да съм убеден в това.
Comment
-
Това боготворене на Waffen-SS е много неориентирано. Може да са елитни, обаче преминават през дълбоко индоктриниране и се имат за "кръстоносци" на нацизма (на нацизма, не на Германия или на каквото и да било), така че в никакъв случай не са "просто войници". Промиват ги до такава степен, че частите им стават нечувствителни към загубите и в резултат генералите се научават да ги набутват на невъзможни места, където те "удържали", обаче какво е това удържане след като ти са останали 10% от войниците в частта. Не виждам нищо впечатляващо в това да си съвсем нечувствителен към смъртта вследствие на индоктринацията, все пак на война ти си част от система и системата има нужда от тебе жив, а не "загинал като герой".
Въобще, глупости.
За другите СС въобще не ми се говори. Отделните хора наистина трудно може да ги виниш, освен разбира се отговорните личности. СС единствено демонстрират жалкият факт на какви неща е способен човек, при това обикновеният човек. Не става дума за национални особености в случая. Лесно може да се видят във всеки наченките на един СС-овец, в нашето "цивилизовано" общество те просто нямат шанс да се развият, но ето дадена им е морална свобода в този режим и животното просто излиза наяве. Съвсем скорошният експериментален затвор в университета Станфорд демонстрира това прекрасно. Може да гледате и немския филм Das Experiment, наистина прекрасен и доста труден за гледане филм.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial Friedrich написаТова боготворене на Waffen-SS е много неориентирано
Виж, тия от концлагерите не бих обсъждал, там са ставали неща дето нормален човек не може да гледа, камо ли да обсъжда.
Иначе няма смисъл да обсъждаме техните "дела".
Comment
-
Erich Von Manstein написаImperial Friedrich написаТова боготворене на Waffen-SS е много неориентираноКъде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Е, не смятам че умелото воюване уподобява някого на бог, та съответно и боготворенето тук е неуместно. Но става въпрос и за друго - поради тази представа за СС "страдат" частите на сухопътните сили - сред тях има и по-добре сражавали се от СС, и такива които също така действат акто пожарни команди на най-опасните участъци. Но някак се отбелязавт само СС, понеже те някак по се запомнят. Да не говорим, че в много от бойните части на СС се сражават много добри войници, подофицери и офицери от стандартинте части, които са били прехвърлени там от кадровите служби на СС, ползвайки се от предимството си да прескачат кадровата служба на ОКХ и директно да си подбират отличили се вонйци и офицери.
Comment
-
---
А бе някой от биографите на Ромел беше казал, че "ако в пустинята имаше СС, войната щеше да стане друга". В смисъл тия момци са водили съвсем отличим и гаден начин на воюване. Партийно-националистично-терористичен един вид според западните автори поне. Но това не важи според мен например за една 6-та танкова армия на Зеп Дитрих, която общо взето, както беше вече подчертано почти 100% "поляга" край Балатон и толкоз успява да направи...
Comment
-
А бе някой от биографите на Ромел беше казал, че "ако в пустинята имаше СС, войната щеше да стане друга"
Та в тоя смисъл начинът им на воюване не е много по-ефективен от този на елитните армейски дивизии - разликата започва ясно да се проявява едва към края на войната, когато всеобщия упадък в качеството на подготовката на личния състав в армейските съединения става достатъчно забележим. А дори и тогава елитни са по-скоро ветераните от източния фронт, отколкото само СС-овците.
Comment
-
Абе аз да не се бутам барбар Петко с мъжете ама да изкажа мненийце.СС по начало са натоварени наистина със специални задачки за това еднозначен отговор не може да се даде дали само са клали или са били най-добрите воискови съединения на нацистите.В тяхните редици са набирани предимно проверени и фанатично вярни членове на партията и за това се бият с хъс и до край което ги прави наистина страховит съперник,но техния фанатизъм довежда и до изпълняване на зверски заповеди ала Сюлейман паша(паметник а?!).Не съм чел всички постове така че да няма сърдити ако(като) повтарям някой просто изказвам мнение...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
dragunov къде видя много руснаци?
Във Waffen-SS има само една руска дивизия от "доброволци" Виж това на първа страница за да разбереш за какво става въпрос. Не съм го направил просто така - това е за ориентация на всички които искат да знаят коя дивизия от waffen-SS каква е. Не е самоцелно правене просто защото се чудя с какво да се занимавам.
Араслане, трябваше да попрочетеш по-горните мнения.
Comment
Comment