Наистина, за да стане загадката махнах морето, щото щеше да се почне-Ленинград, Малта...наште, ваште. Четях си за 45-а, по едно време почнах да смятам, и така. Мисълта ми, водещата е, че това са сражения, огромни по-мащаби, впечатляващи, но понеже вече стратегически войната е загубена, останали в нищото. А оперативно са твърде занимателни. Будапеща е не по-малко интересна. И като ги наместиш във времевите рамки, примерно на 2 февруари първите разстреляни в София от народния съд, почва да ти се избистря атмосфера и епоха.
Паулусовата обсада, хайде, не че дребнотемие, но все пак от 22 ноември да я броим, щото иначе боевете в подстъпите и около Бреслау се водят от 20 и някой си януари 45-та, след пробива при Баранув и танковото сражение при Келце.
Иначе в световната история, мисля Ираклион на Крит(тогава Кандия) се води най-дългата обсада, над двайсет години, ама пак по море са снабдявали венецианците.
Паулусовата обсада, хайде, не че дребнотемие, но все пак от 22 ноември да я броим, щото иначе боевете в подстъпите и около Бреслау се водят от 20 и някой си януари 45-та, след пробива при Баранув и танковото сражение при Келце.
Иначе в световната история, мисля Ираклион на Крит(тогава Кандия) се води най-дългата обсада, над двайсет години, ама пак по море са снабдявали венецианците.
Comment