Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-дългата обсада през войната

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Най-дългата обсада през войната

    Без да искам да дотягам на никого и като се надявам, че на някого все пак ще му e интересно, ще задам кратък и смятам, достатъчно ясен въпрос:

    Коя е най-дълго продължилата пълна обсада на Втората световна война?

    Уточнения:
    1. Говоря за пълна обсада, без морска връзка, т.е. за континентален пункт, далеч от море и подвоз по него. Иначе Малта е безпорен победител. Тобрук, Севастопол, Батаан и те са там някъде, но не са.

    2. Всеки като напише този въпрос в уики и прочие ще види "Ленинград". Това не е отговора, това са множество операции, продължили наистина 900 дни около старата руска столица, но след атаката на Жуков от януари 43, блокадата и по суша е пробита, та говорим за обсада, със щурмове, а не за блокада.

    3. Има спор коя от две обсади е по-дълга, но претендента се опира само на заглавието на една книга и като дни сметката му не излиза. Та така, пак повтарям говоря за пълен кръг около пункта на обкръжаващите, щурмове и дължина на продължилата обсада. Та, коя е?
    Last edited by von Danitz; 24-03-2009, 10:09.

    #2
    Наистина интересен въпрос. Предполагам, че това трябва да е някъде или в Китай, или по японските фронтове - но пък там не се изпълнява условието за липсата на морска връзка. Имаше разни обкръжения на Източния фронт, но пък там те рядко траят много дълго, повече от няколко месеца не са, от друга страна, те ще изпълняват условието за пълна блокада. Ако е там, това ще е някой от немските гарнизони, останал на съветска територия в рамките на зимното настъпление от '41/'42 г.
    Ще трябва да се търси
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #3
      Темата като цяло е свързана с това колко може да се издържи при тогавшната техника и развитие на оперативното изкуство, какви мерки могат да се вземат, а и дава полезен материал за размисли и към нашата епоха. Така че, хубаво е не само да се потърси, но и да се поговори и поспори.

      Comment


        #4
        Да, може да се получи интересна тема, след уточнението на Даниц (преди него не бих и посмял да пиша, защото си нямам никаква идея за кое място става въпрос). Но тук трябва да се подчертае нещо: възможно е да става въпрос за сравнително маловажен пункт, който е блокиран (и дори обкръжен), но не са хабени много ресурси за щурмуване и преодоляване, поради което е отнело доста време. Това ще е възможно само ако не става въпрос за някакъв важен транспортен възел.
        За да може да издържи дълго, трябва да е някакъв вид крепост - т.е. хем да има защитни съоръжения, които да дават достатъчна защита от артилерията (в този случай трябват специализирани оръдия, а това значи време и има значение прироитетността). И заедно с това: да има достатъчни запаси, за да може да се поддържа в продължение на месеци. С оглед на последното, едва ли става въпрос за що-годе голямо населено място, дори бих рискувал да предположа, че не става въпрос за населено място, а по-скоро за крепост или военен гарнизон (до него или пък въобще не свързан с населено място): наличието на население силно ограничава възможността за издържане на собствени припаси. Възможно е, разбира се, снабдяване по въздуха, но да си призная, тези случаи са по-известни.
        Едва ли става въпрос за отбраната на Брестката крепост, макар че там имаше някакви неща като издръжливост, не помня точно колко. Немските гарнизони от зимата (41/42 г.), за които спомена Воланд, са една възможност, но и там става въпрос, ако не се лъжа, за броени месеци (3-4, не повече).

        Comment


          #5
          Да, крепост със съоръжения, включително изнесени пунктове за контрабатарейна борба. Брест Литовски -около месец, Брест в Бретан е от август до октомври 44, но е на море. Въпросното място е снабдявано по въздуха, това не влиза в условието, и дори са пренесени до него (подсказка) две подразделения по въздух. Специфичното е само, че не е на море, макар че по едно време е щурмувано и от ... морски части, да ги нарачем морска пехота (не е кой знае каква подсказка, не се хващайте за това).

          Comment


            #6
            Да не са някои от укрепленият по атлантическия бряг? Но там май има морска връзка, въпреки, че не си я представям реално през 1944-1945. Остава Брест.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #7
              Не е Брест Литовски, а Лориен, Ла Рошел и Норманските острови поне с бързи катери и подводници са имали някаква връзка, все пак и твърдо са на море.

              Comment


                #8
                Опаа, не бях прочел предишните постинги. Както го описваш ми звучи като Диен Биен Фу, обаче то не се връзва във времевите рамки.

                Бреслау?


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #9
                  Да, за Брест-Литовски ми беше думата, затова и "крепост". Другият Брест е пристанищен, та затова въобще не съм си и помислял за него след уточнението ти. Та мисълта ми е за немските гарнизони: те са по разни съветски градчета и не са в крепости. Виж, дали не става въпрос за отбраната на някой немски гарнизон в края на войната. Там някакви подобия на крепости има (а може би и повече), спокойно може да са събрали няколко месеца съпротива (особено ако са на не чак толкова важно направление). Но като цяло трябва да се търсят крепости и то съвременни (за тогава).

                  Comment


                    #10
                    Имаме победител. Спорят Будапеща и Бреслау. Бреслау, 1 млн. жители преди войната, е в пълно обкръжение от 12 февруари 1945 до 6 май, предава се на 7 май, държи 82 дни. Гудериан построява три контрабатарейни пункта на двайсет километра от основния пръстен. Огромна обсада. Вижте как е изменен фокуса. Става дума за голям град, София е толкова през 80-те години.
                    Браво, Торн.

                    Comment


                      #11
                      Ха, не бих предположил, че ще е голям град . Браво, Торн.

                      Comment


                        #12
                        Почти няма литература по въпроса. Има една книжка на полски от военното им издателство и намерих в Народната билотека документи на обсадените, пак издадени от поляците в сборник , но на немски от 1961 година, но липсвяат някои неща, ясно защо. Това, знаете, е град с изчезнало население. 6 армия, ха, пак 6-та , но съветска армия на генерал-лейтенант Глуздовский , буквално си счупва зъбите. Пращани са подкрепления от морска пехота, танкове, артилерия. Градът е индустриален, укрепен, с канали и острови, монументални гради. Там са се произвеждали например голяма част от германските торпеда. Като сухопътно оръжие те са използвани, качени на трамвайни мотриси и засилвани срещу танкове. Капутилацията е по призив на църквата и местното свещеничество, когато смисълът на боевете вече е никакъв. Капитулацията е условна, но нито едно от условията не е спазено.

                        Ще напиша и за това в сайта и ще оповестя. Прелюбопитни неща посъбрах.

                        Comment


                          #13
                          Капутилацията


                          Аз пък бих заложил на Сталинград, "Крепостта без покрив" тоест. От 17 ноември 1942 г. до 3 февруари 1943 г. са 78 дни, само 4 дни по-малко от Бреслау.

                          Обаче условието да няма вода ми е странно. По това време вече успешно могат да се снабдяват по въздуха групировки от стотина хиляди войници.
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #14
                            Обаче условието да няма вода ми е странно. По това време вече успешно могат да се снабдяват по въздуха групировки от стотина хиляди войници.
                            Е, предполагам че е въведено само за да се "отсее" Малта. А иначе: възможност има, но е сложно и трудоемко, а и не винаги е успешно - трябва въздушно превъзходство.

                            Comment


                              #15
                              Dinain написа Виж мнение
                              По това време вече успешно могат да се снабдяват по въздуха групировки от стотина хиляди войници.
                              Гьоринг не беше ли казал нещо такова
                              Quae fuerant vitia, mores sunt.

                              Comment

                              Working...
                              X