Знаете ли нещо по въпроса?Къде е трябвало да бъде zero point/или хипоцентъра на взрива/?Според мен-Арсенала,на левия бряг на река Мурасаки,където са се произвеждали и леки танкове.Ако знаете нещо за хронологията на събитията от този ден моля напишете!В крайна сметка Кокура се спасява, Нагасаки загива...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Несъстоялата се атомна бомбардировка на Кокура на 09.08.1945 г.
Collapse
X
-
По принцип имам една стара книжка за пилота на един от метеоразузнавачите при Хирошима (пак от същата част която извършва атаката) и там подробно са описани и двете нападения. Книгата е на вилата, до 2-3 дни обаче ще се добера до нея и ще напиша какво има по въпроса.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
romulus написа Виж мнение.....Къде е трябвало да бъде zero point/или хипоцентъра на взрива/?Според мен-Арсенала,на левия бряг на река Мурасаки,където са се произвеждали и леки танкове......В крайна сметка Кокура се спасява, Нагасаки загива...
Наистина именно Арсенала е бил конкретната цел. Кокура е била цел ¹2 при първата атака, когато е ударена Хирошима, и цел ¹1 при втората атака. Тогава обаче заради поредица от събития на Кокура и се разминава и бомбата е пусната над Нагасаки. Първо закъснява един от ескортиращите самолети и се налага да го "чакат" във въздуха около 40 минути. Когато най-сетне стигат над Кокура градчето е покрито с облаци. Бомбардировачът, B-29 на име "Bock's Car", прелита три пъти на Кокура, но облаците не се разкъсват, а американските пилоти имат изрична заповед да пуснат бомбата само при наличие на пряка видимост към военните заводи. И пилотите решават да продължат за цел ¹2 - Нагасаки. Там времето първоначално също е било облачно и дори е имало вариант за прекратяване на атаката. В последния момент обаче част от облаците се разкъсват и ......... останалото е история.
Така Кокура с основание би могла да претендира за титлата най-късметлийски град в Япония, а защо не и в света. Още повече, че след избирането на трите цели за ядрена атака - Хирошима, Кокура и Нагасаки, американците спират всичките конвенционални атаки срещу тях - може би с цел в последствие да се измерят по-точно пораженията от ядрените бомби. Така Кокура не само отървава ядрената бомба, но се измъква от войната почти незасегната.
Ами, това е накратко. Надявам се да е било полезно. За по-конкретна информация за деня на събитието потърси из нет-а."Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ
Comment
Comment