Съобщение

Collapse
No announcement yet.

M18 Hellcat

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

M18 Hellcat

Става въпрос за една много интересна случка.Наскоро гледах работилница за танкове и там реставрираха един Hellcat и по номера му установиха че е един от четирите танка помогнали за спирането на немската офанзива.Не съм сигурен дали е арденската офанзива защото когато пуснаха анимацията не помня да съм видял сняг.По скоро приличаше на есен.Може и да е била няква офанзива в Италия или....абе незнам.В анимацията даваха четери M18 Hellcat(говоря за истинска случка)подредени в една колона на един път.В вляво от пътя има някво поле а след полето гора.И дават по едно време се появяват некви Пантери(танковете).Пантерите не забелязват 4-те Hellcat и Hellcat откриват огън по пантерите.Оставят доста горящи Пантери и Немския командир се оттегля за да се прегрупира,понеже си мислил че си има работа с многобройни сили,което забавя офанзивата с няколко дни.Немското командване не могло да си позволи това забавяне,а пък американците успяват да пратят подкрепления.И така нататък :Д.Много бих се радвал да науча ако може повече информация относно тази забележителна случка(ако има информация де)А и за танка,защото ми стана доста интересно.
    Last edited by Next; 28-07-2008, 19:12.

Никой ли не е чувал за тази случка???!?!?!?

Comment

Виж сега, както описваш клипа с танковия бой, според мен, това е 100% монтаж, естествено на автентични кадри от войната. Подобни неща често могат да се видят по Дискавъри примерно- Дават Битката при Ел Аламейн, но чат пат изпускат по някой кадър от Сталинград или Лятната офанзива на 1941, ей така, без да искат.
      Лично аз смея да твърдя, че имам огромна колекция с документални филми от ВСВ, но не се сещам никъде в тях да съм виждал заснемане на близък танков бой. Т.е.Някой да е заснел отблизо подобно събитие (най-малкото безопасността на снимащия толкова близо до битката би бил под екзистенциален въпрос още повече при положение че за да снима човекът дори не би могъл и да се прикрие никъде)
      GOTT MIT UNS!

Comment

Не си ме разбрал явно.Това не са кадри от ВСВ а беше чиста анимация.Направили са я сигурно защото няма кадри от ВСВ за тази случка.С няколко думи цветна възтановка на предполагаемата случка направена по думите на танкистите управлявали тези танкове,защото имаше един или два живи танкисти управлявали Hellcat.
        пп:Вчера даваха работилница за танкове 4 епизот ама не можах да го гледам.Проблема е че не помня кой епизот беше с Реставрацията на Hellcat-a

Comment

Аааа, ааанимация значи! Така може. Извиниявай, изглежда не съм те разбрал. Грешката е при мен.
          Ами сподели тогава какво се вижда на клипа, има ли някакъв коментар за да можем да стигнем до отговора на загадката. Колко са били Пантерите като бройка, как е организирана засадата и т.н.
          ПП. Имайки предвид смешните 18т. тегло на Хелкет, е странно (но възможно!) как справя с почти 3 пъти по-голвмо тегло танкове като Пантера. Пък и само 4 бр Хелкет? Пантерите една и половина ли са били или 2?
          GOTT MIT UNS!

Comment

Защо да не може, Пантерите да не са нещо неуязвими танкове Или защото са немски?
            И така, ето откъде е тръгнало това:
            http://en.wikipedia.org/wiki/M18_Hellcat, има и връзка към тази книга: "Tank Action" by George Forty P195.ISBN 0-7509-0479-8
            Combat Performance
            The M18 served primarily in Western Europe, but was also present in the Pacific.
            On September 19, 1944, in the Nancy Bridgehead near Arracourt, France, the 704th Tank Destroyer Battalion was attached to the 4th Armored Division. Lt. Edwin Leiper led one M18 platoon of C Company to Rechicourt-la-Petite, on the way to Moncourt. He saw a German tank gun muzzle appearing out of the the fog 30 ft away, and deployed his platoon. After five minutes, five German tanks of the 113 Panzer Brigade were knocked out, with the loss of one M18. The platoon remained in their position and destroyed a further ten German tanks, with the loss of another two M18s. One of the platoon's M18s, commanded by Sgt Henry R. Hartman, knocked out six of these and lived to fight another day. Most of the German tanks were Panthers.
            Това е кажи-речи същата история от началния пост, само че на английски.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Аааа, Уоланд, нали знаеш: 1 Тигър = 6 Шърмана!

По същата формула и логика можем да изчислим, че 1 Пантера = 2 Хелкет, и като прибавим коефициент 1/2,5 на Пантерата (щото е немска, все пак) се получава, че

1/2.5 х 1 Пантера = 2 Хелкет

или

1 Пантера = 2 хелкет х 2.5
              1 Пантера = 5 Хелкет
              GOTT MIT UNS!

Comment

Не беше скоро когато го гледах и не помня подробно клипчето но ще се опитам да го разкажа.4-тe Hellcat използваха някъкво прикритие.Храсти или Сено не помня точно.Пантерите бяха доста поне 2-3 пъти повече от тях.Hellcat ги изчакват да се изравнят с тях и ги почват.Удрят ги странично.Мисля че имаше къщи около Hellcat а Пантерите изкочиха от неква гора.Ще го гледам пак филма когато го дават.Ето и една снимка горе долу на терена .Не помня точно терена нещо такова е.Може и да съм сбъркал някъде.Като го гледам мисля че сряда ще го дават пак и дано дават за Hellcat ще си спомня по добре
                Last edited by Next; 31-07-2008, 13:51.

Comment

peterpetroff, аритметиката ти е сбъркана . Въпросните съотношения (ако въобще са реални - хубаво е да се види на какво се опират) се отнасят евентуално за стратегическото съотношение, не за реалните сражения. В тях спокойно един "Файърфлай" или 2-3 "Шърман"-а с 76 мм оръдие, имат добър шанс да се справят (горе-долу наравно) самостоятелно с "Пантера" или "Тигър", да не говорим за PzIV (разпространените 1944-45 г. варианти), последните са най-често срещаните танкове на бойното поле, с които могат да се срещнат "Шърманите" ("Пантерите" също не са редки противници, разбира се). "Хелкет"-ът, като се има предвид, че в повечето ситуации той ще е инициатор на обстрела (т.е. ще избере момента), понеже действа от засада, има още по-добри шансове за това. Така че аритметиката е пряко свързана с реалната ситуация и зависи от много случайни фактори, но в никакъв случай няма някакво подобно общо съотношение .

Comment

Ся гледах програмата на Viasat Explorer по интернет.За Hellcat даваха вчера...
                    Този епизод: Самоходно противотанково оръдие „Фурия M18”:
                    Карл Смит, Солт Лейк Сити, Юта, САЩ. Екип от запалени реставратори бързат да довършат един много специален проект. Техният шеф, Карл Смит, е собственик на найг-олямата в САЩ частна колекция на военни транспортни средства от Втората световна война и с е готви да организира тържество по случай годишнината от победата над Хитлеристка Германия. За това тържество е предвидил специална изненада: неговите хора наскоро са открили, че едно от самоходните противотанкови оръдия „Фурия M18” в колекцията му е същата машина, която е обслужвал по време на Втора та световна един от местните ветерани. Техническият екип на Карл разполага само с две седмици да разглобят оръдието, да сменят двигателя му и да го подготвят напълно, за да може да изненадат този герой-ветеран с кратка разходка, която ще бъде най-специалната в живота му.
                    Добре дошли в света на няколко военни маниаци, гениални техници и ексцентрични милионери, които постигат мечтата си, докато с помощта на поялници, индустриални стругове и високо технологична електроника възстановяват четири славни бойни танка от Втората световна война. Всеки епизод представя историята на един от тези танкове. Ще научим как са били построени, какви иновации са били ползвани, вследствие на които този танк е бил толкова прочут, както и инженерните пропуски, оказали се в крайна сметка фатални. Уникалните серийни номера ни дават възможност да проследим бойната история на всеки един от тези четири танка : къде е бил направен, битките, в които е участвал и най-често трагичния край на военната му кариера.

Comment

Ех, Gollum, пошегувах се, естествено!
                      Разбира се, че не може да става такова сравнние.
                      Най-малкото Пантера си е танк, а Хелкет е Танков Изтребител- все едно да сравняваме картофи с банани.

А, това с коефициента 2,5 за немските машини е добре замислено, нали?
                      GOTT MIT UNS!

Comment

Принципно всичко може да се сравнява, стига да намериш връзка и да построиш сравнението си така, че да е последователно и непротиворечиво. Но в подобен случай или коментираш конкретно сражение или даваш пример с някакъв абстрактен общ случай (по подобен случай постъпих наскоро в една тема за противотанковите самоходни оръдия), или, накрая, обработваш общи статистически данни, които ти дават един обобщен статистически случай. Обаче при всички случаи ти трябват коректни данни (които могат да се проверят и издържат на критика) и ясно изложена методика, която също може да се провери и издържа критика.
                        Стига всичко това да е спазено, не виждам проблем да се правят каквито и да е сравнения и изчисления .

Comment

Страничната броня на пантерата е с дебелина 40 мм на корпуса и 45-50 на купола и наклона е доста малък така че 76 мм оръдие най спокойно може да я отнесе.

Comment

Ами аз лично не мога да се сетя за нито един танк от Втората Световна война, който да не може да бъде унищожен със 76-милиметрово противотанково оръдие.

...аааа, виж, може би онзи сухопътен крайцер 'Lowe' е щял да може да носи на бой от 76-мм снаряд, но това е твърде много недоказуемо!
                            GOTT MIT UNS!

Comment

Така е.Отгоре отстрани и отзаде бронята им е най-слаба.Гледал съм клипове как щуките подполват т-34 с 2-3 патрона 37 мм.Добре да се върнем към темата.Както казахте Hellcat се използват най вече за засади стрелят 2-3 пъти и бягат бързо щото ако ги сбара някой...с тая броня си е чисто самоубийство директна атака дори и срещу Панцер 4.Също 20 или 30 мм патрон би пробил бронята и като почне да рикошира вътре в танка се сещате какво става.Дори и 14.5x114mm пробива 40 мм броня от 100 метра.Проблема е че Руснаците не са воювали срещу американците .Има доста оръжия които могат да изкарат от строя един танк.Като почнеш от Молотов и граната под танка до 800 mm Gustav ако има такива случаи де.Даже бях чел че по време на битката при Кан Един Минохвъргачен екип успява да вкара мина директно в танка мисля че беше Шърман.

Comment

Working...
                              X