Към Панцерягер: не е проблема в танковете на генерал Хот или други "пътни" или логистични проблеми. Основният проблем е в личността, определяща целите и начините за постигането им. Сталинград не може да бъде превзет с улични боеве, а е трябвало да бъде обходен - примерно от север и от юг. Вместо да използват предимствата си в маневреност, немците се впускат в груб бой за всяка улица, където се искат съвсем други качества. И където руснаците се справят много добре. Така че - ако ще по-рано, ако ще по-късно - но при условието "да бъде превзет самия град", резулатът не може да е различен. Германия няма необходимите ресурси, включително и човешки, за този род война.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фаталната директива ¹ 45 на OKW от 23 юли 1942г.
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Stormbringer написаА германеца от това време е възпитаван в това, че руснака не е човек, а животно. Особена разлика в насоката на двете идеологии не виждам. И двете проповядват еднакво омраза, само че в СССР е имала повече време да посее корените си. Но така или иначе, ставаше въпрос за друго...
messire Woland написаКъм Панцерягер: не е проблема в танковете на генерал Хот или други "пътни" или логистични проблеми. Основният проблем е в личността, определяща целите и начините за постигането им. Сталинград не може да бъде превзет с улични боеве, а е трябвало да бъде обходен - примерно от север и от юг. Вместо да използват предимствата си в маневреност, немците се впускат в груб бой за всяка улица, където се искат съвсем други качества. И където руснаците се справят много добре. Така че - ако ще по-рано, ако ще по-късно - но при условието "да бъде превзет самия град", резулатът не може да е различен. Германия няма необходимите ресурси, включително и човешки, за този род война.
Действително както сам казваш,
messire Woland написаОсновният проблем е в личността, определяща целите и начините за постигането им.
Comment
-
Значи аз съм напълно убеден, че германците ако имаха възможност и известна доза шанс на тяхна старана щяха да спечелят Битката за Сталинград. Мотивацията им за това е безспорна, НО тук бих разделил проблема в две посоки:
1. Стратегическото ниво, или подписалият директивата- тук наблюдаваме очевидно разминаване между желания и възможности, подценяване на противника, излишна самоувереност в собствените сили и тяхното значително надценяване. Според мен основния проблем на това ниво се нарича Хитлер, а това е наистина нерешим и катастрофален проблем.
2. Хората на оперативно ниво, които пряко са изпълнявали предписанията на директивата. Значи тук наблюдаваме едни опитни, мотивирани и свикнали да са в ролята на победители части. Идеологически и тактически много добре подготвени и обработени. Така че би могло да се каже, че всеки един германски войник или офицер е бил в Стлаинград за да спечели тази битка, там на неговото си ниво и задачи. Все пак никой не отива на война с идеята ,че ще бъде убит и няма да се върне, нали?
Общо взето при едно по-разумно и практично стратегическо планиране на цялата операция. При едно по-ефективно управление на наличните стредства за постигане на целите, нещата може би далеч нямаше да стоят така.
Така че ако трябва да обобщя:
Германците ако са могли да спечелят тази битка са щели да го направят.GOTT MIT UNS!
Comment
-
albireo написаОтказ от Auftragstaktik.
коментарът на Хитлер:
„ Минимално оперативно ръководство може всеки. Задачата на командващия пехотата е да я възпитава в националсоциализъм. Аз не познавам друг генерал, който може да я изпълни като мен.”
На решителността на Хитлер до голяма степен се дължи фактът, че вермахтът успява да удържи позициите през зимата на 1941-1942г. с известни корекции в някои участъци.
Все пак импровизациите на корпусно и дивизионно ниво се запазват.
В тази връзка препоръчвам да прочетете памфлета:
DEPARTMENT OF THE ARMY
Military Improvisation During the Russian Campaign
messire Woland написаОсновният проблем е в личността, определяща целите и начините за постигането им.Last edited by Panzerjaeger; 04-06-2008, 21:02.Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
Значи аз съм напълно убеден, че германците ако имаха възможност и известна доза шанс на тяхна старана щяха да спечелят Битката за Сталинград. Мотивацията им за това е безспорна, НО тук бих разделил проблема в две посоки:
Месир спомена, че е трябвало града да се обходи от север и от юг, което ме озадачи. Той е БИЛ обхванат от север и от юг, до самия бряг на Волга. Но Волга е огромна река - за да затворят обръча, германците е трябвало да я форсират и да водят боеве и от другата и страна. С какво точно германската армия ще премине Волга? Всичко, което е можело да мине за "флот" се е намирало в ръцете на руснаците.Last edited by Stormbringer; 04-06-2008, 23:11."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Изобщо не достигат на "100 метра от Волга" ами на три участъка си стигат направо на Волга. Това едно. Второ, щурмовите групи са практика от предишната война, а не праобраз на някакви командоси. Трето, не е вярно, че не е имало планиране и системност при боевете. Паулус трябва да напомня, е преди всичко щабен офицер, при това един от най-грамотните.
Но битката за Сталинград изобщо не е за Сталинград. Сталинград е фланг. Битката си е за Кавказ, петрола, турската намеса, арабските страни, опита за чувал при Ростов и разгром на руснаците или съответно на германците. "Битката при Сталинград" си е клише, което трябва да приемаме за удобство, но не обяснява нищо. И е битка за едно име. На Сталин.
Comment
-
На мен пък ми се струва, че специалистите, особено западните се оливат с това име на Сталинград. За мен това е пълна глупост. Никой няма да води такива боеве, защото града си се казвал някак си. За защитниците може и да е имало някакъв смисъл, защото нали там Сталин и Ворошилов спасяват революцията , но Хитлер на няколко пъти набляга на факта, че градът е важен транспортен и административен център, което си е точно така. За Сталин пък превземането на Сталинград би се превърнало меко казано в неприятно събитие и то не поради факта, че носи неговото име. Един поглед върху картата на района би обяснил защо. Това, че Хитлер се заинатява след "Уран" и докарва 6 армия до пълна гибел, отново не съм сигурен, че е заради името на града, а по-скоро заради една набираща сили тенденция, която Месир и Голъм много обстойно изясниха по-горе...
Освен това и Сталинград не и е кой знае какъв символ - ако говорехме за Москва или Ленинград, там е съвсем различно, но Сталинград..., така че това за "личната война между двамата вождове" си е пълна глупост според мен, толкова е клиширано и нереалистично, че повече няма накъде.
Второ, щурмовите групи са практика от предишната война, а не праобраз на някакви командоси
Но битката за Сталинград изобщо не е за Сталинград. Сталинград е фланг. Битката си е за Кавказ, петрола, турската намеса, арабските страни, опита за чувал при Ростов и разгром на руснаците или съответно на германците. "Битката при Сталинград" си е клише, което трябва да приемаме за удобство, но не обяснява нищо.Last edited by Stormbringer; 04-06-2008, 22:01."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
ОТ
Щурмовите групи не са първообраз на командоси, а по-скоро посочват насоката, в която ще се развива пехотата в бъдеще. Тоест че сраженията в градска обстановка ще изискват специално обучение и екипировка и т.н. Първообрази на командоси и същински командоси вече си съществуват - от британските фрогмени, САС и самите commandos, до най-различни диверсанти, съществуващи в редица армии (примерно италианските MAS). Да не говорим за специализирани части като планински дивизии, парашутисти и прочие.
/ОТ"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
За инженерните батальони, тук: http://militera.lib.ru/memo/german/weltz/index.html има спомени на един от офицерите. Има немалка познавателна стойност.
За Хитлер и ролята му извън контекста на конкретната ситуация - ако има интерес - може да прехвърлим дискусията в друга тема. Има много какво да се каже, но не бива да е в тази тема.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment