Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истина ли е това? Тигър унищожава 38 бр. Т-34-ки за 1 ден?!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"Сражение" в смисъл на конкретен сблъсък на най-ниско ниво. А не за участие в многодневно сражение. Поне аз така разбрах началния въпрос, може и да е погрешно, че в едно сражение (т.е. в рамките на един конкретен сблъсък) еди-кой си унищожил 38 Т-34. Ясно е, че в затишията на едно многодневно сражение е възможно презареждане - дори е неизбежно. Мисълта ми бе, че по време на един конкретен сблъсък за да се осъществи това е необходимо машината да излезе от съприкосновение с противника, за да осъществи тази задача. Образно казано - да не е обстрелват, докато се зарежда . Така че в случая по-скоро става въпрос за недоразумение, т.е. не уточнихме какво са разбира под "сражение".
    Иначе големината на боекомплекта има голямо тактическо значение, защото определя колко време активно може да участва машината в един сблъсък. Да речем, (тук много се отклоняваме), това е един от проблемите когато се използва по-голям калибър оръдие.

Comment

Аха, ясно Да не забравяме и че танкът не е задължително да стреля само по танкове, може да си води огън по вражеските позиции и да го презареждат в това време без риск.
      А ако случката е станала наистина, унищожаването на 38 съветски танка от един Тигър за един ден, то по всяка вероятност то е било в "отбранително сражение" - съветите атакуват на порции, Тигърът е заел добра позиция някъде, стреля и маневрира, презареждат го между щурмовете и така в края на дена теоретично да е поразил 38 броя.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Обаче как се хванахме да спекулираме... Хайде стига толкова .

Comment

Kъм края на това клипче http://www.zazz.bg/play:adb58ac3 има снимани няколко странички от подобна брошурка.

Comment

Ако това наистина е станало аз мисля, че се дължи по-скоро на лоши
            руски практики и липса на опит у екипажите. Също като снимката с двете унищожени СУ-85. Как е възможно на голо поле да имаш две 85 мм. оръдия и да те гръмне някой с едно 88 мм.

Comment

Обучаване на танкови картечари и танкови мерачи на т.н. "тресящ се мостик", който имитира вибрациите при движението на танк. Може случката с тигъра и 38-те Т-34 да е вярна.

Comment

Пвече от убеден съм, че картинката на цитираната страница от буквара няма нищо общо с написаното за 38-те 34-ки. Картинката е използвана за фон и нищо свързано с текста.
                GOTT MIT UNS!

Comment

Не зная за какъв буквар става въпрос. Публикувах я защото едва ли по него време червените са обучавали свойте танкисти така. Пьотър Бъчваров-един българин от Пятигорск ми каза, че му дали пушката без някога да е ходил войник. Снимката е от "Сигнал".
                  Ето тук ще опиша какво каза Бъчваров:
                  Бях начален учител в Пятигорск(той е роден там, но живя с жена си Зина в България и починаха тук). Една сутрин ни събраха на едно хълмче над града.Дадоха ни винтовки, а аз никога не съм служил.Комисара ни говореше патриотично слово, когато някой от момчетата се обади, че вижда облак прах по шосето в далечината. Офицерите погледнаха с бинокли и веднага се развикаха - Немски танкове и мотоциклетисти! Започнаха да хвърлят оръжие и униформи.Разбягаха се.Въпреки това след няколко часа изловиха повечето от нас. Интересуваха се къде са комисарите. Самите нас не закачиха, иначе нямаше да съм жив.Питаха има ли измежду нас евреи.Голям страх брах, защото някои от нашите, които имаха зъб на други отиваха при немците и казваха - Този е от червените - макар,че те не бяха.Разстрелваха ги веднага без да питат!
                  Младо момче не чети Чолпанов и такива като него.Те се подиграват с твоя интелект!
                  Last edited by еМГето; 22-03-2008, 16:03.

Comment

еМГето написа
                    Не зная за какъв буквар става въпрос. Публикувах я защото едва ли по него време червените са обучавали свойте танкисти така. Пьотър Бъчваров-един българин от Пятигорск ми каза, че му дали пушката без някога да е ходил войник. Снимката е от "Сигнал".
                    Ето тук ще опиша какво каза Бъчваров:
                    Бях начален учител в Пятигорск(той е роден там, но живя с жена си Зина в България и починаха тук). Една сутрин ни събраха на едно хълмче над града.Дадоха ни винтовки, а аз никога не съм служил.Комисара ни говореше патриотично слово, когато някой от момчетата се обади, че вижда облак прах по шосето в далечината. Офицерите погледнаха с бинокли и веднага се развикаха - Немски танкове и мотоциклетисти! Започнаха да хвърлят оръжие и униформи.Разбягаха се.Въпреки това след няколко часа изловиха повечето от нас. Интересуваха се къде са комисарите. Самите нас не закачиха, иначе нямаше да съм жив.Питаха има ли измежду нас евреи.Голям страх брах, защото някои от нашите, които имаха зъб на други отиваха при немците и казваха - Този е от червените - макар,че те не бяха.Разстрелваха ги веднага без да питат!
                    Младо момче не чети Чолпанов и такива като него.Те се подиграват с твоя интелект!
                    На моменти ми се струва,че леекичко те избива на скинария.Нещо от типа на поклон пред великя немски гений и долу всичко съветско.Някак си не ти отива нито на годините нито на интелекта.Да ,германците определено показват организационно-тактически качества през периода преди и около ВСВ,но това ако се замислиш си е нормално за държава готвеща се за война.От друга страна огромната съветска(руска) империя има да наваксва доста не само технологично,но и структурно.Само преди 20 и нещо години там са сменили не само политическото си ръководство,а и самата структутра на власт.Което естествено води до огромен културен шок и като косвено следствие сериозен дефицит на грамотни ръководни кадри.А примера със спомените на твоя познат ми се струва малко едностранчиво показан.От думите на човека просто става ясно,че в настоящия момент там не са готови за отбрана и естествено кърпят дупки с наличното.Типичен пример за сходна организация е именно немската армия,където при по-сериозни загуби полевите командири имат правото (и задължението) да поставят в строевите части всеки който им се стори годен от логистичните и обслужващи формирования.Да не говорим за последните месеци на войната.Там нещата са направо страшни. :38:

А относно снимката никой не говори за твоята последна снимка(симпатична между другото).Човека коментира анонса към темата.Ако си беше дал труда да прочетеш поне малко от написаното на 1-ва страница преди да постваш щяхме да избегнем недоразумението.

Comment

Ех, няма да отрека, че не съм русофил, но ще ви излъжа ако кажа, че съм русофоб. Просто това не е на лична, а на историческа основа. Считам, че след освобождението българите са изпитвали съвсем чиста и неподправена любов и симпатия към Русия. Не мисля обаче, че тя е отговорила по същия начин. Точно по същите причини не съм и германофил. България се
                      обвърза в две световни войни с тази държава и е била лоялна към нея. А
                      била ли е Германия добър съюзник на България?
                      Аз съм чел целия сайт, понеже го видях преди около година. Може ли, обаче всичко да помниш или препрочиташ?
                      Last edited by еМГето; 23-03-2008, 10:26.

Comment

[QUOTE=еМГето] А
                        била ли е Германия добър съюзник на България?
                        QUOTE]
                        Интересно защо смяташ, че Германия не е била добър съюзник на България??? Нека да си припомним следните факти:
                        1. Благодарение основно на Германия България си възвръща Южна Добруджа през 1940 г съгласно спогодбата, подписана в гр.Крайова
                        2. Без да участва във военни действия България получава от Германия Македония, Беломорска Тракия, островите Тасос и Самотраки, Западните покрайнини и по този начин за пръв път от 1941 до 1944 се осъществява идеята за национално обединение.
                        3.Въпреки големия си дефицит Германия предоставя на България през 1943 г модели от почти най-съвременното си въоръжение - танкове P-IV G,H, изтребители Ме109 G2,G6. С такива , а и по-стари модели танкове и самолети в този период е въоръжена 80% от немската армия.
                        4.За разлика от всички други съюзници, Германия не иска официално от България да изпрати войски на Източния фронт (на тази тема има много недоказани спекулации). Отредената роля на България е била да контролира Беломорска Тракия, Македония и част от Сърбия. Нещо повече, за разлика от останалите съюзници на Германия България подържа нормални дипломатически отношения със СССР, които са прекратени на 05.09.1944 с акта на обявяване на война от СССР на България.
                        5.Германски изтребители защитават София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. В чест на загиналия на 10.01.1944 капитан Герхард Венгел в градинката зад баня Мадара в София има мемориална плоча.
                        6.Много български летци, включително Стоян Стоянов и Димитър Списаревски, преминават обучение в Германия.
                        7. Германия не е искала от България да обявява война на Англия и САЩ през 1941 г-това е била солова акция на българското правителство.
                        8. Въпреки недостига си Германия предоставя през 1943 г на България локомотиви серии 50 и 52, последен модел за това време. След края на ВСВ СССР взема локомотивите като трофей и впоследствие отново ги препродава на България.

Въз основа на всичко написано горе аз лично смятам, че Германия е била много коректен и доброжелателно настроен съюзник на България в периода 1941-1944 г. Много български политици, офицери и войници бягат в Германия след 9.09.1944 и остават да живеят там след края на войната.

Comment

Гост,няма разлика в нашите мнения.Просто ти наблягаш върху политиката на Германия при Хитлер (но това е малък период), а аз имам предвид преди това.

Comment

Working...
                          X