Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истина ли е това? Тигър унищожава 38 бр. Т-34-ки за 1 ден?!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Не всеки знае обаче в кои полкове е имало такива баталиони, а в Уикито има означени основно полковете (някъде е напълно възможно да са означени и баталиони, ако има варианти за само цифрови означения, но такива са неразбираеми за мен, защото мога да различа Abt. съкращението, но не съм експерт в означенията на всички подразделения на пехотата).
    Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

xopxe написа
      Не всеки знае обаче в кои полкове е имало такива баталиони, а в Уикито има означени основно полковете (някъде е напълно възможно да са означени и баталиони, ако има варианти за само цифрови означения, но такива са неразбираеми за мен, защото мога да различа Abt. съкращението, но не съм експерт в означенията на всички подразделения на пехотата).
      Защо ли си мислех,че по това време тежките Tiger баталиони не влизат в състава на по крупни съединения от типа на полкове и дивизии?Май нещо на организационно ниво свързано с скоростта им на придвижване и полевото обслужване беше :sm186: Отделно не разбирам каква структурна връзка имат tiger battalionen с пехотата??Айде за екипаж на StuG III/IV има някаква идея но T-VI ?Цялата тази тема ми прилича на :secret: :wo-oh: :wo-oh: :kill_myse .Тръгнахме от ЕДНА КАРТИНKA и натворихме.... :tongue5: .Моите уважения към автора на темата изровил едно доста интересно ръководство,но какъв смисъл има да доказваме ПРАКТИЧЕСКИ НЕВЕРОЯТНИ тези?Което отново ни връща на идеята за пропагандна графика,нямаща никакъв реален аналог.В анонса си автора на темата пита-чувал ли е някой нещо такова?До тук отговора категорично е НЕ.Никой от взелите до сега отношение няма не само документални сведения,но дори и идея за 38,повтарям-тридесет и осем-Т-34 унищожени в един ден(за един бой) от един екипаж на една машина Т-VI.В съответното ръководство няма такова твърдение,никъде из запазени документи няма такова твърдение,никъде из всички спомени на участвали в бой с тигер или срещу него няма такова твърдение.Това ми прилича на въпроса разискван преди време в една сходна тема който гласеше нещо като "какво ще стане ако поставим един срещу друг на равно поле,в ясен слънчев ден на километър един от друг 1 Т-VI срещу 1 ИС-2"Моля нека бъдем поне малко реалисти!Или да направим отделен форум за научна(ако искате и ненаучна)фантастика.Някои от нас имат несъмнен талант и съм уверен,че биха се получили доста добри разказчета подходящи за четене в студените зимни вечери,на заспиване под топлата завивка и с чаша отлежало мерло подръка.... :sm113:

Comment

[QUOTE=gollum][color=Red]Първо, модераторската забележка.
        Моли ви, какви са тези легенди! Тази тема може да има някакъв смисъл (подчертавам, "някакъв") само при положение, че се приведат конкретни факти - място, танк (номер), екипаж, ден.

Gollum, документът е факт- автентичен, немски от 43-та. Това че той не съдържа предпочираните от теб (всички нас) обстоятелствени подробности е съвсем друг въпрс. Мисля, че представена по този начин, информацията е крайно оскъдна, НО все пак е факт. Едвали тук иде реч само за 38-те Т-34-ки, едва ли някой би могъл да се сети за такъв случай някога из ферманите, които е чел. Тук става въпрос за един стар докунет, чието съдържание подлежи на коментар и крититка. От тук насетне ако си решил да триеш темета- би могъл да го направиш, но резонен би бил моя въпрос към теб:'защо?, защото един документ е безсилен или миродавен за 65-годишнтното си пребиваване на този свят, макар и оскъден като информация за теб.
        GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff написа
          [color=Red]Тук става въпрос за един стар докунет, чието съдържание подлежи на коментар и крититка.
          Всъщност ние НЕ коментираме самия документ,никой не е изложил част от написаното в него.Коментираме учудването на автора на темата( :sm186: кой ли пък беше тоя :twisted: ),от една графика намираща се на страниците на документа,довела го до умозаключение сторило му се интересно за споделяне.Графика поставена на принципа на който в наше време поставят реклама на клуб за компаньонки,на корицата на списание за спорт например.Вид реклама ако искаш.Ето ние имаме танк с 38 снаряда в пълнителя и той може да направи така......Нещо като плакат на филм за Рамбо,в немски вариант от онова време.На мен темата ми достави удоволствие.Не обижда никого,тона на коментарите си го бива и... има шанс да доведе до въпроса,доколко доказуеми са заявените от немски танкисти победи при отстъплението им,когато ударените противникови машини остават в разположение на врага и теоретично могат да бъдат възстановени по всяко време?Самите германци имат разработена система за оценяване на загубите на техника в проценти.Там 100 процента загубена е само машина останала невъзвратимо в ръцете на противника.В официални документи се срещат фрази като "Понесохме загуби в размер на еди колко си процента на машина номер еди кой си"Знам,че това вече е обсъждано веднъж,но доста отдавна и май в друг аспект.До колкото помня ставаше въпрос за авиация тогава.

Comment

Прилагам два материала - първият е разказ за случилото се на 8.07.1943, когато Franz Staudegger със своя "тигър" унищожава 26!!! съветски Т-34. Вторият са отзиви на съветски,английски и американски бойни командири за появилият се на бойното поле "Кралски тигър"

Винаги съм се чудил защо известните германски танкови командири са били толкова пренебрегвани откъм награди? Единствен Витман е бил носител на мечове и дъбови листа към Рицарския кръст, а подвизите на много други не са били оценени подобаващо. В "Луфтвафе" наградите са се раздавали много по-щедро.

Comment

Peterpetroff, документът е факт, това никой не го оспорва. Но не забелязвам някой в тази тема да обсъжда самия документ (както отбеляза и Bigbeer), обсъжда се по същество рекламна информация, намираща се в документа, която не е никакъв факт, докато не бъде доказана по някакъв начин. След като липсват каквито и да е сведения, въз основа на които да се обсъжда автентичността й, не виждам никакъв смисъл от темата. Ако си желаел да се обсъжда съдържанието на документа - Tigerfibel, то можеш да отвориш тема, където това да се направи. Настоящата тема в този й вид е празна спекулация. Свежда се до: "някога, не знам кога, един танк, не знам кой, с екипаж от танкисти, не знам кои, за един ден (не знам кой ден), е унищожил (но не знам какво точно означава "унищожил") 38 танка Т-34". Е, какво има да се обсъжда? Няма никакви данни, въз основа на които да се заключи нещо. Да, принципно подобно нещо е възможно - например, 38 Т-34 наредени по полето, без екипаж и един "Тигър", който ги обстрелва. И оръдието му е достатъчно мощно и боекомплекта (над 70 снаряда) ще му стигне. Само че няма как да се заключи каквото и да е за конкретния случай, защото няма никаква конкретика, въз основа на която да се заключава.

Comment

[QUOTE=gollum]"някога, не знам кога, един танк, не знам кой, с екипаж от танкисти, не знам кои, за един ден (не знам кой ден), е унищожил (но не знам какво точно означава "унищожил") 38 танка Т-34". QUOTE]

Материала за Franz Staudegger е с напълно конкретни дати и факти!

Comment

Доколкото имаме възможност да четем от много източници - историята за Щаудегер е факт. Което всъщност не е много сигурно. Въобще в темата се просмуква желанието на някой да теоретизира. Напълно възможно е да удариш някой Т-34 от 5000 метра и? Изходът от войната не се променя както не би се променил ако през април 1945 избягат лъвовете от зоологическата градина в Берлин /колкото и привлекателно да ни се струва като идея/ Даже с Кайзер може да спретнем при негово съгласие евентуалният завършек на историята като използваме Хроника на птицата с пружината на Мураками.
                  Last edited by Док Холидей; 24-02-2008, 12:32.

Comment

Гост написа
                    Материала за Franz Staudegger е с напълно конкретни дати и факти!
                    Госте, спестете си удивлението и погледнете още веднъж каква е темата . Ако тя се отнасяше до Franz Staudegger, то ще се съглася с Вас. Но очевидно не е за него, освен ако случайно не твърдите, че той е член на екипажа, унищожил 38 Т-34 за един ден.

Док, идеята ти е добре, вземете наистина да спретнете нещо такова, ще го прочета с удоволствие . Макар че ако има някоя история с дране, вероятно няма да е чак толкова приятно за четене.

Comment

Значи човекът попита "истина ли е, че има унищожени 38 Т-34 от един "Тигър" за един ден". Дотук никой не е казал, че е истина. Имаше няколко хипотези, че може би би могло и да стане. Но щом досега най-голямата посочена бройка беше 26 танка (всъщност 22, ако вярваме на Интернет - не съм чел дадения тук документ), значи отговорът на първоначалния въпрос е "не".

Comment

Попадна ми това
                        The Tigers Roar, Malinava, Latvia, July 22nd 1944 by David Pentland.

1st Lieutenant Otto Carius commanding 2nd Company of the 502nd heavy tank Battalion, with eight Tigers, advanced towards the village of Malinava (a northern suburb of Dunaburg) , to halt the Russian advance. Following a reconnaissance Lieutenant Otto Carius explained his plan to take the village. He decided to attack using only two tanks because there was only one narrow road leading to the village. Six Tigers therefore remained in the reserve while Lt Carius and Lt. Albert Kerschers (one of the most decorated commanders of sPzAbt 502) tanks moved towards the village. Speed was the essence and afterwards, Otto Carius recalls that the entire battle did not last more than 20 minutes. in this short time, Carius and Kerscher knocked out 17 of the new JS-1 Stalin and 5 T-34 tanks. Following this he deployed 6 of his tanks in an ambush against the remainder of the Soviet tank battalion advancing toward him, unaware of their lead companies demise. Surprise was complete and a further 28 tanks were destroyed along with their supporting trucks and vehicles, the complete battalion had been wiped out for no loss.
                        В един ден 2 Тигъра поразяват 17 бр. ИС-1 и 5 бр. Т-34 (общо 22), после 6 Тигъра (не става ясно дали между тях са първите два) поразяват още 28 съветски танка заедно със спомагателни машини, или общо 50 танка за един ден, без загубени Тигри.

ПП Танкът може да се презарежда непрекъснато, така че не виждам смисъл да мерите боекомплекта.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Танкът може да се презарежда непрекъснато, така че не виждам смисъл да мерите боекомплекта.
                          Динайне, това зависи от много обстоятелства, така че по-добре да не го включваме в сметката, особено ако става въпрос за едно сражение. Имало е и такива случаи, но май точно с танкове - не се сещам (спомням си, че съм чел за презареждане по време на бой на самоходни щурмови установки). Общо взето за да стане тази работа танкът трябва да напусне зоната на активните бойни действия.
                          Така или иначе, това не е много съществено за темата.

Comment

Чел съм спомени за Пантера, в hull-down позиция, която е презареждана от стоящ наблизо камион. Естествено, ставаше въпрос за няколко снаряда и то понеже водеха стрелба по няколко очевидно неориентирани Т-34, излизащи от горски път, съвсем не става въпрос за истинско сражение.
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да и аз някъде бях попадал на подобна ситуация, но с StuGIII (с 75 мм гаубица), който се презарежда, докато води огън от укрепена позиция. Но при настъпление или въобще движение ще е много по-сложно и рисковано, а и не са много защитените машини за подвоз на боеприпаси - май в танковите батальони въобще няма такива. Както ид а е, това не е по темата.

Comment

Не знам какво разбирате вие под "истинско сражение" И защо вие е толкова странно че може да се презарежда по време на сражение - че то може да трае дни и седмици наред, няма да презареждат ли? Според мен си е много често срещано явление. Така или иначе въпросния казус беше за "един ден", а не за "едно сражение", или аз не съм разбрал нещо?
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X