Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истина ли е това? Тигър унищожава 38 бр. Т-34-ки за 1 ден?!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Истина ли е това? Тигър унищожава 38 бр. Т-34-ки за 1 ден?!

Попаднах на Tigerfibel и на 3-та страница бях шокиран от тази информация. До момнета бях чувал, че 'Ас за един ден' в сражение е М.Витман в Нормандия, но това що за чудо е- 38 Т-34 за един ден?! Пропаганда? Буквар в холивудски стил или почти невероятна истина?

Даа, сега прегледах целя буквар- доста забавен е като представяне на практически съвети и информация за боравене с танка. Така е структурирана, подредена и представена информацията в него, че дори и пъпчив тийнейджър от HJ би могъл сам за изземе функциите на целия екипаж и умело да управлява машината както и да води бой с нея едновременно! :lol:
    Симпатично книжле! :tup:
    Last edited by peterpetroff; 22-02-2008, 22:46.
    GOTT MIT UNS!

можеш ли да пуснеш повече?
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Ами това е нещо като ръководство за експлоатация на Pz-VI Tiger, аналогично, предполагам, на книжките, които вървят заедно с колата като си я купиш. Нещо такова. Сигурно Tigerfibel (Тигров буквар) е бил зачисляван за всеки член от екипажа заедно със самия танк за да могат бързо да свикнат с машината си, така си мисля поне.

За съжаление книжката я имам в jpg формат и са 91 файла, съответстващи на страниците :tdown
      Няма как да я кача. Но мисля че нейде из дата-та би могла да бъде открита.

Иначе заглавието на темата е породено само от страницата, която съм прикачил. Нищо друго не пише в буквара в тази връзка.
      GOTT MIT UNS!

Comment

Ако е дадена приблизителна дата и номер на част мога да проверя - имам пълните истории на всички sPzAbt.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Мr. Imperial, книгата е издадена на 1.08.1943-та, одобрена от Гудериан, тогава Генерален Инспектор на Танкови Войски. Нищо друго не се споменава за въпросните 38 Т-34-ки, кога, къде, как??

При тази оскъдица на подробности около обсотятелствата, би могло да се предполага, че въпросното събитие се е случило преди битката при Курск, много малко вероятно и по време на нея.
          ...Или немските писатели и печатници на буквари са бързи като телеграфски служби!!! :lol:
          GOTT MIT UNS!

Comment

Одобрена от Гудериан като съдържание но с Гьобелсова корица,което си е нормално за онова време мисля

Comment

Интерсно ми е как разбра, че корицата е Гьобелсова?
              Там има някво нарисувано войниче, дето си мери бицепса на дясната ръка със захвата на лявата си. Интересен и забавен начин да се покаже, че става въпрос за нещо 'силно', в истинския смисъл на 'яко', което предстои на евнтуалния(вече обучен) читател-танкист. Мисля си , че ако това беше творение на Гьобелс, щеше да сложи поне няколко немски орела със свастики и поне дузина страховити картинки на машината, гарнирани с някой 'блестящ' цитат на Мr.Adolf
              GOTT MIT UNS!

Comment

Книжката се намира в Google:

Comment

Благодаря за линка, BSB! Навремето изтеглих буквара от Дата-та, но незнаех дали го има още там.
                  GOTT MIT UNS!

Comment

Не влагам нищо негативно в термина "Гьобелсова".По време на война пропагандата е едно от основните средства за мотивиране на армията и в този смисъл корицата си е съвсем на място,както и това което си показал.Не е необходимо графиката да показва реален факт,достатъчно е да служи като мотивационно средство.

Comment

peterpetroff написа
                      Интерсно ми е как разбра, че корицата е Гьобелсова? ..
                      Може би по това, че единият "Т-34" е всъщност КВ?
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

А бе ,аз ви бях говорил по рано ,ама нейсе.И аз не вярвам ,че ги е избумкал.Един танков взвод може ,но цяла бригада???
                        Друг е въпроса,че ако прочете историята на един немски танкист /забравих му името/.Та ,той както си стоял в Щуга и ненадейно го натресли.Той ,твърди,че бил ИС-3,но не знам това дали е вярно.
                        Не е невъзможно от 3-4км да издебнеш някой и да му натресеш целия боекомплект с който разполагаш.

Comment

Първо, модераторската забележка.
                          Моли ви, какви са тези легенди! Тази тема може да има някакъв смисъл (подчертавам, "някакъв") само при положение, че се приведат конкретни факти - място, танк (номер), екипаж, ден. Без тези данни темата е празно бърборене - предупреждавам, че ако те не се появят (оставям една седмица срок, т.е. до събота 23.02), темата ще бъде изтрита.
                          Ако искате да обсъждате споменатия документ - моля, нека това да бъде в самостоятелна тема, но не тук, а в раздела за въоръжение.

RIZAR, необходимо е да покажеш елементарно умение да сглобяваш изречения, ако искаш да пишеш в този раздел. Ако продължаваш да пишеш по този начин, ще ти трия постовете.

[color=Black написа
                          RIZAR[/color]]Не е невъзможно от 3-4км да издебнеш някой и да му натресеш целия боекомплект с който разполагаш.
                          RIZAR, това са пълни глупости. Какви 3-4 километра? За бойна машина от ВСВ?! Това е смешно - нито ще се случи някъде (с много резки изключения) да има подобен чист участък и видимост, че въобще да може да се реализира въпросния обстрел, нито пък на такова разстояние има някаква вероятност да се уцели с танково оръдие (дори и да оставим настрана проблема с прицелването), освен съвсем случайно. А още повече пък "целия боекомплект"! Поинтересувай се каква е практическата скорострелност на повечето танкови оръдия в минута, колко секунди трябват, за да прелети танков снаряд разстоянието от 3-4 километра и колко минути ще трябват, за да се "натресе" целия боекомплект.
                          Да не говорим, че противниковите машини трябва да са без екипаж, т.е. да не реагират никак.

[color=Black написа
                          RIZAR[/color]]Той ,твърди,че бил ИС-3,но не знам това дали е вярно.
                          ИС-3 никога не е участвал в бойни действия през ВСВ. Вероятно имаш предвид ИС-2.

Comment

Извинявам се за ОТ но не става ли въпрос за танк "ЙС" / Йосиф Сталин/?

Comment

Ресавски написа
                              Извинявам се за ОТ но не става ли въпрос за танк "ЙС" / Йосиф Сталин/?
                              Ако танкът беше български - да. Но не е, така че - не, "ИС" е, защото "Иосиф Сталин" в оригинал. Ето този танк.

Comment

Working...
                              X