Не мисля, че някакви по-точни цифри могат да смекчат тежестта на престъплението.
Както отбелязах: това не е най-тежката бомбардировка на град в Германия (тридневните бомбардировки на Хамбург са доста по-тежки - 40 000 жертви), още повече - в света (бомбардировката на Токио е с близо 80 000 жертви, ако правилно си спомням). Подобни бомбардировки на градове от днешна гледна точка са несъмнено престъпление. От тогавашната - зависи (както на място е отбелязал Ханс по-долу). Всички в тази война бомбардират градове и мирно население, смята се, че така се приближава победата, има желние за мъст и прочее. Но преекспонирането на определени случки е ненужно, според мен, едно на ръка че така се забравя останалото, да не говорим, че често подобни "примери" се използват за да се оправдае дадена страна, идеология и прочее, което пък е съвсем неприемливо, поне за мен. За всяка страна в тази война могат да се изкарат подобни работи, но все пак за определени страни - повече. Но, както отбелязах, работата не е в количеството (д не говроим, че ако се мерят жертвите сред мирното население - и абсолютно, и относително, СССР е пострадал най-тежко).
Залмоксис написа
Разрушению подверглись почти 200 фабрик, в том числе 136 пострадали серьезно, 35 - легко, остальным нанесен ущерб средней тяжести.
За преброяването на жертвите:
1 октября 2008 года экспертная комиссия, созданная муниципалитетом Дрездена, объявила, что потери при бомбардировке не превысили 25 тысяч человек. В состав комиссии входили авторы наиболее серьезных исследований о дрезденской трагедии - Г¸тц Бергангер и Фридрих Райхерт.
О 200 тысячах жертв говорил доктор Геббельс в то самое время, когда полиция Дрездена оценивала потери в 30-35 тысяч. Такую оценку - 30-35 тысяч - передал бургомистр советским оккупационным властям. Такая же оценка приводилась в документах и учебниках, издававшихся в ГДР. Следует учесть, что около 10 тысяч человек, объявленных пропавшими без вести в марте 1945-го, после войны разыскали.
О 200 тысячах жертв говорил доктор Геббельс в то самое время, когда полиция Дрездена оценивала потери в 30-35 тысяч. Такую оценку - 30-35 тысяч - передал бургомистр советским оккупационным властям. Такая же оценка приводилась в документах и учебниках, издававшихся в ГДР. Следует учесть, что около 10 тысяч человек, объявленных пропавшими без вести в марте 1945-го, после войны разыскали.
Comment