Гоги, далекобойността на оръжието, особено в случая с авиационно такова, въобще не е функция само на калибъра и ми се струва, че това ти е известно по-добре, отколкото на мен (аз от технически работи нищо не разбирам). Принципно (естествено) е възможно да се създаде 30 мм оръдие, което да е значително по-далекобойно от 12,7 мм картечница, проблемът е, че ще е твърде тежко и дълго, за да може да се качи на изтребител. Именно затова (ако поречетеш внимателно поста ми, ще го забележиш) написах, че "няма инто едно 30 мм оръдие", което да ти дава подобна възможност, като се подразбира, че по това време няма такова авиационно оръдие, не и което да може да се монтира на изтребител. МК-103, което е с по-голяма начална скорост също не дава възможност да се обстрелва бомбардировача без да се мине през зоната на защитния му огън. Въобще качването на такъв калибър оръдие на изтребител не е продиктувано от стремеж да се поразява без да се влиза в зоната на огъня, а от стремеж да се увеличи поразяващата способност на въоръжението на изтребителя срещу бомбардировач. Което е и постигнато. Впрочем, очевидно и МК-103 успешно се е използвало на изтребители, иначе нямаше да има въоръжени с него такива . Положителната страна на МК-108 (за която е платено, разбира се), е че е едновременон с по-висока скоротрелност и много по-леко (почти три пъти по-леко). Което означава, че изтребителят наистина трябва да гърми образно казано почти от упор по бомбардировача, но за сметка на това ако е въоръжен с две или дори четири такива оръдия (които пак ще са с маса по-малка от 2 МК103) е достатъчно при залпа само един от "сноповете" снаряди да уцели (4 снаряда). По този повод е и нескопосания израз, който използвах, и който с право е критикуван от теб.
Т.е. с МК103 - също не успяват да атакуват без да влизат в обсега на защитното въоръжение. Аз поне нямам спомен някъде да съм чел твърдения на немски пилот, че с МК103 е успявал от да свали въздушна крепост без да навлезе в обсега на картечниците й.
с "нормално" оръдие нещаат стоят по друг начин.
Comment