Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно танковете ни и битките им през 1944-1945

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Gaden Gogi написа
    Aз наскоро я разглеждах, канех се да правя български декали, и ми направиха впечатленеи няколко неща: кофти качество на снимките, и надписи от сорта: поради липсана снимк ана българско показваме унгарско..иначе другарчето което ми я беше дало се познава с писателя и каза че преиздадената щяла да им аи подобрения...да се обадя ли да питам какво става с новият тираж?
    Обади се разбира се и ми резервирай няколко.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #17
      Imperial написа
      Обади се разбира се и ми резервирай няколко.
      Според мен би трябвало на място в книжарницата да се направи поръчка. Ама щом същата книга ще излиза с подобрения още по-добре.

      Comment


        #18
        Доколкото схващам идеята е да има преработено издание, в което може би текста няма да е паралелен, а ще има английска и българска версия (като Balkan Wars на Александър Въчков). А за снимките - авторът е дългогодишен изследовател на тематиката (виж например статиите му в старото списание Клуб Модел), но просто явно не е попадал на по-добри снимки. В това отношение, ако някой има по роднинска или друга линия някакви снимки на наши танкове от периода, не е зле да помогне и да ги сподели с него.
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          #19
          dibo написа
          Книгата ще бъде преиздадена

          А знаеш ли кога ще бъде преиздадена.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

          Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

          Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

          Comment


            #20
            Не, той вероятно и авторът не знае точно кога ще е - нещата не зависят само от него, както се сещаш
            We don't see things as they are, we see them as we are
            ---Anais Nin----

            Comment


              #21
              Значи чух преди време за един случай. След като се пресъединявят към страната на СССР при една битка в Сърбия немците ни нанасят голямо поражение.
              В едно дефиле скрито немско оръдие изкарва от строя първия бългаски танк и последния от колоната като в следващите минути унищожава останалите заклещени танкове.
              Вярно ли е това и имали сведения кое е оръдието?

              Comment


                #22
                Съвсем вярно си е! За оръдието някои казват, че е ФЛАК 88, а аз мисля да е ПАК 75. Едва ли някой знае с положителност! Такова шопе ги е подгонило, че едва ли са се сетили да разберат какво е! Дори и броя на унищожените танкове не е ясен. Официално е 10, но роднина на жена ми (участник в случея) казва. Иди, че разбери!
                Разузнаването в българската армия особено през първата фаза е под всякаква критика. На практика то липсва. Такива неща като авангард (при настъпление) и ариергард (при отстъпление) не съществуват. Колоната настъпва (в походен ред) по шосето през тясното дефиле без да са взети дори елементарни мерки за бойно охранение. Какво безхаберие! Последвалото е напълно нормално!
                Частите са нямали бойно охранение дори, когато са нощували! Печален е случея с 4-ти конен полк в кумановската операция. През деня на 3-ти ноември 1944-та полкът без да срещне противник достига и заема село Винци. Неговата задача е да осигурява левия (южен) фланг на 1-ва армия. Същата нощ в потайна доба германски поделения от 117-та егерска дивизия, настъпващи откъм ж.п. гара Александрово изненадват полка, който нощувал във Винци без каквото и да е бойно охранение. В резултат на избухналата грозна паника, в която много бойци изгубили живота си, а други попаднали в немски плен остатъците от полка избягали през глава към село Количко. Освен това германците заловили обозите, тежките оръжия и много коне!
                Подобен е и случея с 8-ми конен полк. Полкът настъпвал в походен ред в непозната местност без каквото и да е бойно охранение. От германците нямало и следа. Ескадро ните достигнали и навлезли в Кралево село. Стаени из къщите немци и албанци (от "Скендербег") изчакали нашите части да навлязат в селото и открили по тях силен огън от прозорци, мази, тавани и покриви. Загубите в хора и коне били големи и най-важното съвсем излишни!
                Last edited by еМГето; 30-07-2008, 03:53.

                Comment


                  #23


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #24
                    Танка на дядо ти е модел Н. Този модел се познава по това, че е първия с бронирани листи около кулата и корпуса (в българския случай е само около кулата). Стигнали са до Унгария и то само благодарение на руския технически екип, който ги е обслужвал. От разбити и трофейни танкове руснаците вземали части специално за нашата бронирана дружина.

                    Comment


                      #25
                      thedog444 написа Виж мнение
                      Значи чух преди време за един случай. След като се пресъединявят към страната на СССР при една битка в Сърбия немците ни нанасят голямо поражение.
                      В едно дефиле скрито немско оръдие изкарва от строя първия бългаски танк и последния от колоната като в следващите минути унищожава останалите заклещени танкове.
                      Вярно ли е това и имали сведения кое е оръдието?
                      Това е почти единственото нещо което именно баба ми споменава и си спомня като стане въпрос за дядо ми и войната. Разказвал и е за това, но жалко че няма как да научим нищо повече. Но поне го доказва, че се е случило. Другото което знам е, че е участвал в боевете при Драва...явно е бил сред включените в танковата дружина на първа българска армия във втората фаза на войната..И аз исках да науча нещо повече и затова пуснах преди повече от година тая тема, учудвам се сега като гледам, че има скорощни постове и реших да пиша. Някой ако знае нещо друго, ще се радвам да го сподели...

                      А какво стана с тая книга ? Не се преиздаде май ?

                      Айде някой да я сканира, ще си платя каквото е нужно даже. Явно има какво да науча от нея, темата ми стана интересна...както ви споменах всичко тръгна от участието на дядо ми в тия битки. Явно е преживял доста неща с които можеше да се гордее, ако беше още жив...На снимките гледам има кръст за храброст, но като чета какви да били Дравските боеве - сигурно са дали на всички оцелели...заслужено...

                      Comment


                        #26
                        Maй е преиздадена книгата, обаче не можах да я намеря! Затова си я купих на английски (има я навсякъде) и честно казано съм много доволен! Препоръчвам я.
                        На мен би ми била много интересна някаква информация относно това, имало ли е боеве между български и германски танкове? и ако да - какви са резултатите?

                        На мен би ми била много интересна някаква информация относно това, имало ли е боеве между български и германски танкове? И ако да - какви са резултатите?

                        Поста редактиран и пооправен. За в бъдеще уважавай повече езика ни, постарай се постовете ти да са не само от по едно изречение и по възможност да са по-смиселни. Съкращаването на въпросителните и удивителните знаци в тях от 5-10 до 1 също би било добре прието.
                        Воланд
                        Last edited by messire Woland; 08-12-2008, 13:23.
                        tiger

                        Comment

                        Working...
                        X