If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно танковете ни и битките им през 1944-1945
Aз наскоро я разглеждах, канех се да правя български декали, и ми направиха впечатленеи няколко неща: кофти качество на снимките, и надписи от сорта: поради липсана снимк ана българско показваме унгарско..иначе другарчето което ми я беше дало се познава с писателя и каза че преиздадената щяла да им аи подобрения...да се обадя ли да питам какво става с новият тираж?
Обади се разбира се и ми резервирай няколко.
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Доколкото схващам идеята е да има преработено издание, в което може би текста няма да е паралелен, а ще има английска и българска версия (като Balkan Wars на Александър Въчков). А за снимките - авторът е дългогодишен изследовател на тематиката (виж например статиите му в старото списание Клуб Модел), но просто явно не е попадал на по-добри снимки. В това отношение, ако някой има по роднинска или друга линия някакви снимки на наши танкове от периода, не е зле да помогне и да ги сподели с него.
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Значи чух преди време за един случай. След като се пресъединявят към страната на СССР при една битка в Сърбия немците ни нанасят голямо поражение.
В едно дефиле скрито немско оръдие изкарва от строя първия бългаски танк и последния от колоната като в следващите минути унищожава останалите заклещени танкове.
Вярно ли е това и имали сведения кое е оръдието?
Съвсем вярно си е! За оръдието някои казват, че е ФЛАК 88, а аз мисля да е ПАК 75. Едва ли някой знае с положителност! Такова шопе ги е подгонило, че едва ли са се сетили да разберат какво е! Дори и броя на унищожените танкове не е ясен. Официално е 10, но роднина на жена ми (участник в случея) казва. Иди, че разбери!
Разузнаването в българската армия особено през първата фаза е под всякаква критика. На практика то липсва. Такива неща като авангард (при настъпление) и ариергард (при отстъпление) не съществуват. Колоната настъпва (в походен ред) по шосето през тясното дефиле без да са взети дори елементарни мерки за бойно охранение. Какво безхаберие! Последвалото е напълно нормално!
Частите са нямали бойно охранение дори, когато са нощували! Печален е случея с 4-ти конен полк в кумановската операция. През деня на 3-ти ноември 1944-та полкът без да срещне противник достига и заема село Винци. Неговата задача е да осигурява левия (южен) фланг на 1-ва армия. Същата нощ в потайна доба германски поделения от 117-та егерска дивизия, настъпващи откъм ж.п. гара Александрово изненадват полка, който нощувал във Винци без каквото и да е бойно охранение. В резултат на избухналата грозна паника, в която много бойци изгубили живота си, а други попаднали в немски плен остатъците от полка избягали през глава към село Количко. Освен това германците заловили обозите, тежките оръжия и много коне!
Подобен е и случея с 8-ми конен полк. Полкът настъпвал в походен ред в непозната местност без каквото и да е бойно охранение. От германците нямало и следа. Ескадро ните достигнали и навлезли в Кралево село. Стаени из къщите немци и албанци (от "Скендербег") изчакали нашите части да навлязат в селото и открили по тях силен огън от прозорци, мази, тавани и покриви. Загубите в хора и коне били големи и най-важното съвсем излишни!
Танка на дядо ти е модел Н. Този модел се познава по това, че е първия с бронирани листи около кулата и корпуса (в българския случай е само около кулата). Стигнали са до Унгария и то само благодарение на руския технически екип, който ги е обслужвал. От разбити и трофейни танкове руснаците вземали части специално за нашата бронирана дружина.
Значи чух преди време за един случай. След като се пресъединявят към страната на СССР при една битка в Сърбия немците ни нанасят голямо поражение.
В едно дефиле скрито немско оръдие изкарва от строя първия бългаски танк и последния от колоната като в следващите минути унищожава останалите заклещени танкове.
Вярно ли е това и имали сведения кое е оръдието?
Това е почти единственото нещо което именно баба ми споменава и си спомня като стане въпрос за дядо ми и войната. Разказвал и е за това, но жалко че няма как да научим нищо повече. Но поне го доказва, че се е случило. Другото което знам е, че е участвал в боевете при Драва...явно е бил сред включените в танковата дружина на първа българска армия във втората фаза на войната..И аз исках да науча нещо повече и затова пуснах преди повече от година тая тема, учудвам се сега като гледам, че има скорощни постове и реших да пиша. Някой ако знае нещо друго, ще се радвам да го сподели...
Айде някой да я сканира, ще си платя каквото е нужно даже. Явно има какво да науча от нея, темата ми стана интересна...както ви споменах всичко тръгна от участието на дядо ми в тия битки. Явно е преживял доста неща с които можеше да се гордее, ако беше още жив...На снимките гледам има кръст за храброст, но като чета какви да били Дравските боеве - сигурно са дали на всички оцелели...заслужено...
Maй е преиздадена книгата, обаче не можах да я намеря! Затова си я купих на английски (има я навсякъде) и честно казано съм много доволен! Препоръчвам я.
На мен би ми била много интересна някаква информация относно това, имало ли е боеве между български и германски танкове? и ако да - какви са резултатите?
На мен би ми била много интересна някаква информация относно това, имало ли е боеве между български и германски танкове? И ако да - какви са резултатите?
Поста редактиран и пооправен. За в бъдеще уважавай повече езика ни, постарай се постовете ти да са не само от по едно изречение и по възможност да са по-смиселни. Съкращаването на въпросителните и удивителните знаци в тях от 5-10 до 1 също би било добре прието.
Воланд
Comment