Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снайперисти

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

peterpetroff написа
    .. снайперистите в руската армия са много по-разпросранени като войскова единица. Така ли е било в действителност и защо?
    Така е било в действителност. Защо? Защото руснаците си поставят много сериозно задачата да изградят снайперски кадри в голям мащаб още в началото на 30-те. Хвърля се огромен труд, купуват се образци от Германия и САЩ, подлагат се на сериозни изпитания, разработват се нови решения, отговарящи на руската специфика и т.н. Мащабите на снайперските кадри в СССР са не просто впечатляващи, те са направо зашеметяващи! Но това е дълга история, сама по себе си достойна за книга, затова за илюстрация прилагам таблични данни за общото производство на оптически мерници:
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не бих се учудил, ако снайперистите са били руското "оръжие чудо" в началото на войната. Снайперистът е точно типът оръжие, което при умело ползване има доста по-голям ефект от непосредствения. Първо е психологическият ефект, че не знаеш кога ще те гръмнат. (По време на битка също не знаеш, но това си е битка, там един вид го очакваш. Но да те гръмнат, докато си палиш цигарата край или в окопа, не е много приятно - не за теб, на теб вече ти е все едно, за останалите.) И другото е, че поне сега на снайперистите се поставя като задача да убиват командирите. Предполагам, че и тогава това е била основна задача. А подразделение без командир/и е доста по-слабо ефективно. Тъй че снайперистът, убивайки трима-четирима души, може да намали боеспособността на 10-20, поне теоретично.

P. S. Сега видях какво е написал Nick. А защо СССР толкова настоява да обучи снайперисти? И наистина ли е така? Да не би това да е просто част от милитаризацията на обществото? Да не би по този начин да са искали да създадат повече интерес сред младежта към стрелбата?

А от таблицата се вижда, че най-много снайперско оръжие има от средата на войната нататък, тъй че моята теза, че много са разчитали на снайперистите в началото, явно не е правилна. Но все пак няма да променям.

Comment

Благодаря ви за отзивчивостта! Чувал съм, че и германците са си имали снайперска школа (училище), не помня къде беше...(дали пък не беше някъде в Австрия???) И все пак ми остава озадачението, защо Германия, като страна, открита към иновациите във военното дело, не е обърнала внимание на татова ефективно и тактически доста полезно изкуство като снайперисткото
        GOTT MIT UNS!

Comment

Както се вижда от горната таблица, към началото на войната СССР е имал няколко десетки хиляди снайперски комплекта; факт е и големият брой обучени стрелци (от ОСОАВИАХИМ), от които са се набирали снайперистите.

Не знам какво имаш предвид с фразата "много са разчитали", "малко са разчитали". Руският снайперист, казано накратко, е на фронтовата линия наред с всички други бойци. Задачата му е да поразява по-важни цели като офицери, картечни разчети, оптическите прибори на бронираната техника и др., без да се прави на Рамбо. Имайки предвид наличността както на обучени кадри, така и на специални снайперски комплекти (пушка + оптически мерник), не виждам причини за съмнения в резултантния ефект от използването им.
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Че имат резултат, спор няма - все пак снайперистите поразяват военните специалисти, т.е. тези кадри, които във всяка армия се подготвят най-дълго и трудно и резервът от тях е ограничен. Това важи и за Вермахта - там най-голям проблем е замяната на излезли от строя подофицери и офицери (преди 1934 г. подготовката на нови кадри е ограничена ясно защо, след това се развива с високи темпове, но срокът е кратък, а няма как количеството да се увеличава много, без това да повлияе много отрицателно на качеството, а те не са правили
            поне преди началото на войната) особен компромис с качеството). Още от началото на войната и особено след началото на руската капания, недостигът на офицери и подофицери е постоянен проблем за немската армия, който има тенденцията да се задълбочава все по-серизно. Своят дял в това (при това сигурно достатъчно голям) имат и снайперистите.

И все пак ми остава озадачението, защо Германия, като страна, открита към иновациите във военното дело, не е обърнала внимание на татова ефективно и тактически доста полезно изкуство като снайперисткото
            Първо, немското общество все пак е по-различно, а и преди войната режимът има много по-малко време, отколкото в СССР, за да милитаризира организирано обществото. След това, Германия трябва да изгражда почти от нулата въоръжените си сили и както се оказва, за тази задача има само пет години, което е крайно недостатъчно. А и да не превръщаме снайперистите в чудо-оръжие - имат тактическо значение, но все пак е свързано с много различни фактори (в маневрена война снапйретит ще има много по-малко възможности да приложи уменията си ефективно, отколкото в позиционна или когато фронтовата линия се променя бавно). Отделният човек има малко значение във войната. А и "снайперизмът" не е нещо ново.

Comment

Thanks, Gollum.
              До Септември '39, да, немците нямат традиции, нито време за подготовка на снайперисти, но в процеса на бойните действия би следвало да оценят дейността им като ефективна и въпреки това не са обърнали внимание на подготовката и набора на кадри. Под 'иновация' имах предвид това, че снайперите са станали популярни и най-вече масови именно във ВСВ. ...иначе си спомням за много филми от Гражданската Война в САЩ, където снайоеристите имаха пушки дълги по 6 фута, а дължината на оптичните им мерници или по-скоро тръби бяха съвсем малко по-къси...почти незначително по-къси от самите пушки
              GOTT MIT UNS!

Comment

Под 'иновация' имах предви това, че снайперите са станали популярни и най-вече масови именно във ВСВ. ...
                Защо реши така?

но в процеса на бойните действия би следвало да оценят дейността им като ефективна и въпреки това не са обърнали внимание на подготовката и набора на кадри.
                Имат си достатъчно други проблеми - ресурсите са огарничени. Освен това при техните оперативни похвати (а и тактически), снайперите не са от такова значение. А и никой не твърди, че снайпер (и оптически мерници) във Вермахта няма. Прото никой не ги превръща в "движение" - в началото няма и нуда от подобно нео. Нещата се променят, когато маневрените сражения стават изключение, а фронтовите линии застиват за дълги периоди от време. Или пък когато се воят градски сражения.

Comment

Особено се засилват действията на немските снайперисти след десанта на съюзниците в Нормандия през 1944г. Целите са им офицери, артилерийски наблюдатели, картечари и др. Действали и като наблюдатели и информатори. Основният ефект е деморализирането на врага. В съюзническото командване постъпват сведения, че 50% от загубите в батальоните е дело на немски снайперисти.

Някои от немските снайперисти в Нормандия получили обучението си още преди войната в Хитлерюгенд.

Особено много проблеми създали немските снайперисти в Кан. На всеки ъгъл британците и канадците били посрещани от тях.

Особено се прочул снайперистът ефрейтор Kurt Spengler. Той бил изолиран североизточно от Кан от голямо минно поле. Свалил забележителен брой „Томита”, преди да бъде убит от тежък артилерийски огън.

Ефрейтор Kurt Spengler в Кан
                  Comment is free, but facts are sacred.

Comment

Nick, като специалист-оръжейник, инаш ли представа за щатния брой на снайперистки комплекти на ниво полк или дивизия във войюващите страни през ВСВ. Тази информация би била ценна за мен като отговор на това коя страна как е оценявала снайперистите си като значение на тактическо-оперативно ниво. Благодаря ти!
                    GOTT MIT UNS!

Comment

Panzerjager написа
                      .... В съюзническото командване постъпват сведения, че 50% от загубите в батальоните е дело на немски снайперисти...
                      Хмм... Дълбоко се съмнявам в тези данни. Някакви по-сериозни източници да можеш да посочиш?

Comment

Nick написа
                        Хмм... Дълбоко се съмнявам в тези данни. Някакви по-сериозни източници да можеш да посочиш?
                        Ползвал съм German Snipers in Normandy 1944 by D. Löwenhamn
                        Comment is free, but facts are sacred.

Comment

peterpetroff написа
                          Nick, като специалист-оръжейник, инаш ли представа за щатния брой на снайперистки комплекти на ниво полк или дивизия във войюващите страни през ВСВ...
                          Благодаря за любезните думи, но не съм специалист-оръжейник, само натрупвач на оръжие и литература за него .

Тази информация я нямам под ръка, но ще се поровя из guns.ru за такива данни. Впрочем, ти също можеш да го направиш; момчетата там са много отзивчиви и много информирани: http://talks.guns.ru/ Подходящ раздел е "История оружия": http://talks.guns.ru/forumtopics/36.html

Panzerjager написа
                          Ползвал съм German Snipers in Normandy 1944 by D. Löwenhamn
                          В едно-две сражения - може би. Но като цяло стрелковото оръжие, вкл. снайперското, причинява едва около 15-20% от всички човешки загуби през ВСВ. Оттам и съмнението ми, нищо лично нямаше във въпроса ми. Надявам се, че го възприемаш като здраво любопитство, а не като заяждане.
                          Last edited by Nick; 26-01-2008, 01:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

[QUOTE=gollum]Защо реши така?

Ех, Голъм, колкото и да си добър към новобранците във форума, никога не пропускаш да ги изчовъркаш отнякъде, което, разбира се, го правиш , предполагам, с разузнавателна или възпитателна цел
                            Добре, бил съм казал, че снайперистите добиват голяма популярност през ВСВ, а аз дори не съм чувал за име на снайперист през ПСВ, да не говорим за преди това...Все едно е да сравняваш интереса към темите от ВСВ и ПСВ в този форум. Аналогично на последното сравнение е и популярността и интереса към снайперистите.

Поздрави!
                            GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff написа
                              ... аз дори не съм чувал за име на снайперист през ПСВ, да не говорим за преди това..
                              Това, че не си чувал, се дължи на две причини:
                              1. Не си попаднал на съответната литература, напр. "The German Sniper: 1914-45". Там има много интересни материали за тактиката им, както и за въоръжението им.
                              2. През ПСВ снайперистите и резултатите им не са били популяризирани, защото общото отношение към тях е било като към "убийци", които не влизат в "честен бой". Впрочем, в американската армия това отношение се запазва дори и във войната във Виетнам; снайперистите са били презирани и наричани "Murder, Inc."

Comment

Да, прав си , не съм чел нищо за снайпери през ПСВ. А, отношението (т.2) е разбираемо, все пак тогава все още са били останали някакви правила от рицарската чест и достойнство на водене на война, докато през в
                                Втората, това е вече забравено и заменено с чужди идеологии и масово кръвожадство и озлобяване

...но въпреки това, независимо, че разликата е 'ще се срещем отново, Господа, след 20 години', снайперистите са вече войници със друг статут, според мен, доста по-масов и приложен практически.

Nick, тази книга the German Sniper 1914-45 има ли я някъде в електронен вариант? Сериозно ме заинтригува, за което ти благодаря!
                                Last edited by peterpetroff; 26-01-2008, 01:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                GOTT MIT UNS!

Comment

Working...
                                X