Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снайперисти

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    peterpetroff написа
    все пак тогава все още са били останали някакви правила от рицарската чест и достойнство на водене на война
    Източници и цитати, моля.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #47
      peterpetroff написа
      Nick, тази книга the German Sniper 1914-45 има ли я някъде в електронен вариант?
      Не, само на хартиен носител. Най-качествената информация все още е върху хартия и струва много пари. "The German Sniper: 1914-45" не е много скъпа; аз я купих на времето за $70, но сега е значително по-евтина: http://www.amazon.com/German-Sniper-...1301358&sr=1-1

      Ето две книжки, които купих през последния месец; общо изкихах над $600 за тях, така че моето схващане за "скъпа книга" може да е малко по-различно. И без това постоянно ми се напомня колко сме хахави колекционерите на оръжия...







      ПП. Погледни извадките от книгата, показани в сайта на Амазон. Ще получиш представа за нейното съдържание, както и ще видиш някои интересни снимки.
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

      Comment


        #48
        Разбира се, веднага:
        1. факта, че все още сабята и пиката и бойния кон са често прилагани оръжия, според мен, е показателен за традиции и наследсво във войната.

        2. Въздушните битки: често въдушните двубой или битки са се решавали с отдаване на чест от победените, факт е че парашута не е приложен

        3. Сред офицерския състав е имало голям (да не кажем изключителен) % благордници от всички воюващи страни

        4. Антипод на всичката тази романтика и рицарство са, разбира се, 'газа, картечницата, артилерията и окопите, подокопната и позиционнната война... карат ПСВ плюс (основно) техническия прогрес, правят така, че тази войана да се 'омаскари'. Иначе участниците във нея са били хора на честта, или поне тези, които са я ръководели.

        Благодаря ти, Nick! Добре си се въоръжил Аз имам една книжка от Федосевеев 'Снйперски Винтовки', но тя е тънка (като страници и твърде обща и космополитна
        Last edited by peterpetroff; 26-01-2008, 01:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        GOTT MIT UNS!

        Comment


          #49
          peterpetroff написа
          2. Въздушните битки: често въдушните двубой или битки са се решавали с отдаване на чест от победените, факт е че парашута не е приложен
          5. Погребението на фон Рихтхофен.

          Comment


            #50
            След това, Германия трябва да изгражда почти от нулата въоръжените си сили и както се оказва, за тази задача има само пет години, което е крайно недостатъчно. А и да не превръщаме снайперистите в чудо-оръжие - имат тактическо значение, но все пак е свързано с много различни фактори (в маневрена война снапйретит ще има много по-малко възможности да приложи уменията си ефективно, отколкото в позиционна или когато фронтовата линия се променя бавно).
            ИМХО - Голъм, едва ли Германия разполага само с пет години за военно строителство и обучение на кадри, особено като се вземе предвид например кой и кога изгражда и участва активно в обучение на танкови и пилотски школи в СССР.
            Второ, разделението на войната на маневрена и позиционна, общо взето, свършва след ПСВ. Реалностите нататък стават други, а пък именно през ВСВ и още повече - след нея - ролята на снайперисти/марскмени нараства значително. Тоест, не смятам за вярно твърдението, че при позиционни действия снайперистите са по-ефективни. Демек - те са ефективни при всякакъв вид бойни действия (а често и при липса на такива ), където има възможност за пряк огневи контакт със стрелково оръжие между противниците.

            Comment


              #51
              Вижте какво открих - http://www.designforfood.com/portfolio/big/ww2map.jpg

              Според тази карта Василий Зайцев е имал шест дуела с Хайнц Торвалд. Вярно ли е това или е измислица?
              I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.

              Comment


                #52
                не

                Comment


                  #53
                  ИМХО - Голъм, едва ли Германия разполага само с пет години за военно строителство и обучение на кадри, особено като се вземе предвид например кой и кога изгражда и участва активно в обучение на танкови и пилотски школи в СССР.
                  За нарастване на въоръжените си сили има горе-долу толкова. Знаеш, че между 1921 и 1935 г. съществува Райхсфера. До 1933 г. това са 100 000 души или общо 7 пехотни и 3 кавалерийски дивизии. Между тези години няма наборна армия, т.е. общо взето не се провежда никаква подготовка на съответните набори, както и е силно ограничена подготовката на професионалисти - специалисти, подофицери и офицери. Официално няма военна авиация и генерален щаб. Разбира се, тези 100 000 души се е смятало за достатъчно като кадрова "ядка", за да се разгърнат при нужда от 10-те още 20 дивизии, т.е. общо 30 дивизии. Но до 1934 г., когато започва процеса на бурно нарастване на въоръжените сили и се възстановява наборната армия, потенциалът им стига за 30 дивизии. Сам знаеш през 1939 г. колко дивизии влизат във Вермахта. Нарастването, подготовката и прочее, се извършват през тези 5 години.
                  Съгласен съм, че тайно подготовка се води и преди това (особено в рамките на отношенията със СССР), но обема й е много малък, на фона на нуждите на планираната армия, т.е. той не покрива почти нищо.
                  Общо взето цялата работа през периода до 1933 г. се свежда до отработване на оперативни и тактически въпроси, създаване на доктрина и експерименти и изпробване на различните идеи. Но макар че несъмнено това изиграва много голяма роля за успехите на Вермахта в началото на войната (концепцията, по която воюва е изработена тогава), строителството на армията не е плод на тези години, а основно на периода след това - петте години преди лятото на 1939 г. (и, разбира се, и след това).
                  Та затова и споменатите от мен "пет години". Разбира се, това е съвсем встрани от темата, та ще спра дотук.
                  Разбира се, за да бъдат нещата точни, трябва да се "добави" както периодът на съществуване на Райхсфера (до 1935 г.), въпреки че тогава няма разширяване на армията, както отбелязах, се отработват доктрините, така и периодът на сътрудничество със СССР. Единадесет години между 1922 и 1933 г. (тук има кратко обобщение по въпроса). Не знам точно колко немци се обучават в различни области в СССР, но те общо взето влизат в 100 000 квота, т.е. не може да се каже, че изиграват ролята на резерв за развръщането на армията след 1934 г. Но несъмнено изиграват голяма рола като ядка, върху която да се надгражда. особено това важи за авиацията - около 1200 пилота се обучават за целия период в СССР, което е може би най-важно, с оглед на липсата на авиация в Райхсфера.

                  кало написа
                  Второ, разделението на войната на маневрена и позиционна, общо взето, свършва след ПСВ. Реалностите нататък стават други, а пък именно през ВСВ
                  Тук не бих се съгласил с теб, но не е тази тема мястото на подобна дискусия. Понятията "маневреност" и "позиция" запазват значението и приложението си и през ВСВ. След това нещата се променят, разбира се (те постоянно по малко се променят), но не дотолкова, че напълно да загубят значението си. Но тази дискусия е за друга тема.

                  кало написа
                  Тоест, не смятам за вярно твърдението, че при позиционни действия снайперистите са по-ефективни. Демек - те са ефективни при всякакъв вид бойни действия (а често и при липса на такива ), където има възможност за пряк огневи контакт със стрелково оръжие между противниците.
                  С това ще се съглася - да, способността да използваш ефективно личното си оръжие е добра във всякаква ситуация - в това няма съмнение. Това се отнася и до снайперите. Но аз писах по-скоро за ролята на стрелковото въоръжение в един и друг тип бойни действия. Има ситуации, в които то изиграва голяма роля и такива, в които ролята му е много по-малка - във ВСВ във всеки случай. Към тази разлика в ситуациите бе насочено и мнението ми.

                  Но да се върнем към снайперите, едва ли темата е изчерпана.

                  Днес прехвърлях сайта на Веремеев и там намерих ново материалче - за едно щатно разписание на немска пехотна рота. Както и да е, там имае и някакви сравнения със съветска такава, от които намерих нещо по темата - в съветската стрелкова рота по щат е имало една витовка с оптически мерник, т.е. един снайперист. В немската няма.
                  Last edited by gollum; 26-01-2008, 19:55. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                  Comment


                    #54
                    Един снайперист на рота за руснаци добре. А за германците би трябвало да имат снайперисти по разписание също, но никой не можа да даде данни за това. А възможно ли е, при немците, да е имало специализирани подразделения само от снайперисти, които да се зачисляват на един или друг участък от фронт или операция, в зависимост от необходимостта от твх на това мясо? От друга стртна, не съм чувал за спец. части от снайперисти във Вермахта...
                    GOTT MIT UNS!

                    Comment


                      #55
                      peterpetroff написа
                      ...А за германците би трябвало да имат снайперисти по разписание също, но никой не можа да даде данни за това.
                      По щатно разписание германската пехотна дивизия от 1943 година разполога със 103 снайперови винтовки.

                      Comment


                        #56
                        niko_789 написа
                        Мисля че информасията не е пълна.Забравеме за германските снайперисти от ВСВ.От които са се страхували всички по време на воината.
                        Тъй ли аз пък незнаех
                        Ама как така са се страхували всички?
                        Веднага си представих следната картинка:
                        "Влиза немски снайперист в палатката на командващият за да докладва лично какво е видял и какво направил-т.е. да се отчете завалията, а шефът му като го вижда, духва от палатката с викове Аман,аман, Шейтан, Шварце тодт :aaa: :aaa: "
                        Та колкото са се страхували от немските, толкова са се страхували и от съветските, финландските, английските и американските снайперисти.
                        Определено на офицерите не им е било приятно да научат , че в техният участък се е появил пукал с бинокъл върху пушката си.
                        Хайде малко по-сериозно.

                        peterpetroff написа
                        Thanks, Gollum.
                        немците нямат традиции, нито време за подготовка на снайперисти,
                        Тук грешиш ама много грешиш.Немската традиция е доста голяма бих я нарекъл почити 200 годишна.Немците са едни от първите в света, заедно с австрийците, които създават специални пушки за техните егерски(планински) части.
                        Last edited by Parabellum; 27-01-2008, 17:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                        Comment


                          #57
                          Parabellum написа
                          "Влиза немски снайперист в палатката на командващият за да докладва лично какво е видял и какво направил-т.е. да се отчете завалията, а шефът му като го вижда, духва от палатката с викове Аман,аман, Шейтан, Шварце тодт :aaa: :aaa: "

                          Определено на офицерите не им е било приятно да научат , че в техният участък се е появил пукал с бинокъл върху пушката си.
                          :lol: :lol: :lol:
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                          Comment


                            #58
                            По щатно разписание германската пехотна дивизия от 1943 година разполога със 103 снайперови винтовки.
                            Откъде е информацията, Razor? Питам, защото ми е интересно да погледна самите разписания, не за друго.
                            Иначе си мисля, че вероятно количеството снайпери в пехотните подразделения на Вермахта постепенно нараства по време на войната. Но в началото (поне до 1941 г., откогато е споменатото разписание) на ниво рота няма. Това по разписание - на практика сигурно е имало в някои роти. И вероятно в щатните раписания на планиските и въздушно-десантните роти също е имало, но не разполагам с такива.

                            Comment


                              #59
                              gollum написа
                              Откъде е информацията, Razor?
                              Информацията е от сайта: http://velikvoy.narod.ru/voyska/voys...infanterie.htm
                              Иначе бях свалил една сканирана книга, в която имаше и структура на съединенията на Ваффен СС, но съм я затрил някъде.

                              Comment


                                #60
                                Благодаря, Razor. За съжаление в информацията там има някои странности (рише, че нямало значителни промени в щатното разписание на пехотните дивизии, което е много далеч от истината (има значителна реорганизация на ротно ниво, както и в дивизионната артилерия - и двете довеждат до съкращаване на бойната численост на дивизията и донякъде - на огневите й възможности); кой знае зако липсват полковите 150 мм оръдия и други), което ме кара да се съмнявам леко в нея.

                                Comment

                                Working...
                                X