Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Партизани

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

м да нещо темата в друга посока се разви
    аз обаче искам да попитам и за партизанските (съпротивителните) движения в другите окупирани държави (франция,полша норвегия и така нататак )
    как се формират ? кои са ръководителите им ? колко активно деистват ? до каква численност достигат ? и други такива работи (само че нещо не мога да си формулирам мисъта като треябва )
    No job
    No money
    No girl
    No problem

Comment

До тогава за държавата Царство България те са били -"терористи","разбойници","шумкари","шумци" и са били преследвани по Наказателния закон и по Закона за изтребление на разбойниците.
      Забрави "дисиденти", "диверсанти", "агенти на Сталин/комунизма"

КГ125 написа
      Точно ТУК е работата!
      НЯМА да вдигаш писалки отникъде, това е свръхкризисна ситуация, държавата не може да пази собствеността, разрушенията са трагични, всичко е изложено сред разрушенията без надзор, деморализацията ще е пълна, ако почнат кражби и пр. мародерства. За разлика от сегашната държава, тогавашната е пазела "живота и имота".

Ясно е, че за една писалка няма да те гръмнат, но по начало не се пипа нищо, ходи се по средата на улицата и туйто.
      Кг, ти чувал ли се какво говориш? Деморализация е мародерството, а разстрела на цивилни без съд и присъда как го наричаш? Или искаш да те застрелят, понеже си се почесал по крака или си се навел да си завържеш връзките?
      Каквото и да е положението, няма заповед да се стреля по мародери, ако имаше трябваше да се разстрелва всеки, който носи "нещо" по улицата. (Този каскет откъде го имаш? Май си го задигнал, съседа ми има същия!)
      За паникьори, дезертьори, пораженци и предатели темата е отделна, там е армия и важат малко по-различни закони. А убийството на Томпсън наистина е мистерия - дори Садам не убиваше пленените американци...
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Хм, чак пък мистерия... Не знам какво го зачоплихте правово този въпрос, освен като чисто теоретично упражнение де - много добре знаем, че по време на война редовно не се спазва закона по точка и запетайка. Айде колко случая има на изтрепани истински военнопленници, барабар с униформите им и всичкото, вие за някакъв шумкар, допипан някъде по горите се чудите ама как може така, без да го съдят преди това 10 съдилища.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
          Хм, чак пък мистерия... Не знам какво го зачоплихте правово този въпрос, освен като чисто теоретично упражнение де - много добре знаем, че по време на война редовно не се спазва закона по точка и запетайка. Айде колко случая има на изтрепани истински военнопленници, барабар с униформите им и всичкото, вие за някакъв шумкар, допипан някъде по горите се чудите ама как може така, без да го съдят преди това 10 съдилища.
          Обаче това не е някакъв си шумкар /те далеч не са били разстрелвани всички/, а английски офицер, и то от разузнаването, с радист, мисия и т.н. Никой, ама никой, не застрелва току-така такъв пленник.
          Не знам обстоятелствата точно какви са били, но нещо не е наред. Мистерия си е.

Dinain написа
          Кг, ти чувал ли се какво говориш? Деморализация е мародерството, а разстрела на цивилни без съд и присъда как го наричаш? Или искаш да те застрелят, понеже си се почесал по крака или си се навел да си завържеш връзките?
          Каквото и да е положението, няма заповед да се стреля по мародери, ако имаше трябваше да се разстрелва всеки, който носи "нещо" по улицата. (Този каскет откъде го имаш? Май си го задигнал, съседа ми има същия!)
          За паникьори, дезертьори, пораженци и предатели темата е отделна, там е армия и важат малко по-различни закони. А убийството на Томпсън наистина е мистерия - дори Садам не убиваше пленените американци...
          За Томпсън си е мистерия.

За другото - описван ти свръхкризисна ситуация и реакцията на властта. За навеждане да си вържеш връзката ясно е, че никой няма да те стреля, стига да не я връзваш в някоя стая на полуразрушена сграда /е, то ако иска някой да те застреля, ще го направи и у вас, в края на краищата/. Говрим за правилата.
          Та, точно както е положението с дезертьорите, паникьори и пр., такова е с мародерите.

Има моменти, когато едно нещо се поставя над другото, точно както с паникьорите. Никой не дава заповеди стреляйте наред по всичко, що се движи /такава полиция пет пари не струват/.
          Last edited by ; 27-02-2006, 17:51. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

За другото - описван ти свръхкризисна ситуация и реакцията на властта.
            КГ125, ако за теб няколко бомби над София са "свръхкризисна ситуация", атака по суша какво ще е? Лондон е бомбардиран къде-къде по-интензивно, ама там не съм чувал да са разстрелвали хора по улиците. Ако има война, надявам се да не те направят военен полицай, че ще ме страх за живота ми

Та, точно както е положението с дезертьорите, паникьори и пр., такова е с мародерите.
            Такива заповеди знаеш ли докъде водят? В Сталинград, и не само там, руснаците си разстрелват хората без съд и присъда. Има и много случай на разстреляни, защото не са попречили на други да дезертират. Дори командири, намиращи се на съвсем друго място са разстрелвани защото "са допуснали" дезертирането на няколко войника от взвода им да речем. Та за цифрите - по време на битката за Сталинград за такива провинения са екзекутирани 13 000 войници и офицери (А. Бивър - "Сталинград"). Горе долу една дивизия, ако не се лъжа...

Comment

Произволът и дивотията на сталиновия режим и кризисната ситуация са различни неща. У нас например, въпреки наличието на такива заповеди, няма такъв случай - хората са се съобразявали , пък и тогавашните времена са по-морални.

/Аз моето "полицайстване" съм го приключил с патрулите в казармата, но ако са такива кат мен, не бой се/

А няколкото бомби не са няколко бомби, ами 1/3 от сградния фонд на София е бил "down". Ако не са били Списаревски и компания, цялата щяха да я сринат. След първата бомбардировка София е така парализирана и народа така шашнат, че полицията едвам издирва един от градоначалниците някъде из силистренско и го връща на работа...

Помисли, тогавашната власт няма причина да издава такива заповеди току-тъй. Тя не е нито Сталин, нито Хитлер, на нея не й е нужно да подчинява по такъв начин хората, че да допуска произвол.

Просто се опитвам да ти кажа, че в някои тежки моменти спасението е в строгите мерки и строгото им съблюдаване. Пожарникарите имат едно понятие "компенсиращи мерки" - когато някъде не може да се тури читава сигнална техника, се започва активно заяждане за всяка кофпомпа или запалена цигара. Въпрос на приоритет.

Това не бива да се бърка с освобождаването на произвола от властта.

Comment

Тази тема се казва "Партизани", моля ако пишете в нея да е поне частично свързано с темата. Ако желаете да обсъждате юридическите и техническите въпроси свързани с приложението на смъртоносна сила, качествата на КГ за последното(вътрешното му чувство показва, че всеки вдигнал от земята кламер трябва да бъде застрелян на мястото на престъплението) или други подобни въпроси, най-добре направете отделна тема/отделни теми.
                Форумен Правилник

Comment

Виж, наистина се отклонихме от темата. Накратко казано - в никоя демократична държава никога не са издавани заповеди за екзекутиране на цивилни без съд, било по време на бомбардировки, природни бедствия или инвазия на зелени човечета. Дори в армията командирът може да застреля свой подчинен единствено в ситуация, в която подчинения извършва действие, което може да застраши други войници и то ако не може да му се попречи по друг начин. И пак това явление е изключително рядко. Говоря за заповеди, за човешки произвол не става дума. И за Хитлер и за Сталин не става дума.

Comment

Че и моето мнение е такова. Само привлякох вниманието върху някои аспекти на кризисните ситуации, които са се срещали навремето.

До модератора:
                    С извинение, но темата не е за виждането ми и то не е такова, каквото е описано в червения пост.

Хайде сега наистина да пишем за партизаните.
                    Last edited by ; 28-02-2006, 08:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

За партизаните мога да кажа: единия ми дядо ги е ловил, другия им е помагал :lol:

Comment

То България има мъдри хора Въпросът е след 44-та спасил ли е единият дядо другият.

Comment

Dinain написа
                          Няма нито едно престъпление, което да се наказва без съд. Противното е "наказание по подозрение", практикувано от Хитлер, Сталин и т.н. в разрез със всякакви международни спогодби. Причината е много проста, че първо трябва да се изясни имало ли е въобще престъпление за което да се наказва.
                          Заповед от типа "провинение Х се наказва задължително с наказание У" далеч не означава че заподозрения в провинение Х се наказва автоматично. Провежда се съд, трибунал, комисия или каквото и да е, сериозно или скалъпено и се решава дали заподозрения е виновен или не. Само ако е виновен, то заповедта изисква задължително наказанието У.
                          Сталин никого не е разстрелял без присъда. Друг е въпроса как се е издавала и какъв е бил процеса.

Comment

Сталин никого не е разстрелял без присъда.
                            Аз лично силно се съмнявам Сталин собственоръчно да е разстрелял някого (независимо как), откак е поел "кормилото на властта". А че формално всяко наказание е минавало през съд и издаване на пирсъда, донякъде е така. Макар че през войната има достатъчно много случаи, когато е било достатъчно решението на командира на място, за да се порведе разстрел (нещо, което коемнтирахме в една друга тема).
                            Реално в СССР повечето процеси са се решавали предварително, след което са се обличали в съответните формални юридически одежди.

Comment

gollum написа
                              Макар че през войната има достатъчно много случаи, когато е било достатъчно решението на командира на място, за да се порведе разстрел.
                              Това си е в съответствие с устава, все пак

Comment

Интересното е, че не е точно в съответстиве с устава, дори човек тук, който твърдеше, че е говорил с юрист по този въпрос, смяташе, че никак даже не съответства на устава. Впрочем, аз също смятам, че е в съответствие с точки 6-8 от строевия устав на РККА от 1939 г. Впрочем, ето връзка към въпросната дискусия:
                                http://forum.boinaslava.net/showthre...?t=8093&page=5

Comment

Working...
                                X