Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни загуби на участниците във Втората световна война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мисля, че пак завъртаме темата. Ако ще броим коалиционните загуби, трябва на страната на немците да включим полските, чешките, загубите на словаците от въстанието инспирирано от ЧА, румънските загуби (румънците през август-септември с почти цялата си армия "участват" във войната), да не забравяме българските жертви, да не забравяме титовите жертви. Като стана дума за лента.ру - май там се хвалеха, че партизаните са наброявали 1млн. Те също водят бойни действия срещу Вермахта. Освен това СС също са включени в статистиката на въоражените сили. Да не споменавам въпроса с опълчението...
    Освен това има големи различия в отчитането. Например Генерала по стъкмистика Кривошеев за да достигне до неговото съотношение от руските загуби вади освободените съветски пленници, а на немците прибавя пленените след капитулацията. Това е малко странно, ако се има предвид, че по-голямата част от съветските пленници са станали такива в началото на войната и практически са били извадени от бойните действия, а преобладаващата част от немските пленници са взети след капитулацията.
    Ако приемем немските загуби за около 4 млн. на източния фронт преди капитулацията и твоето съотношение 1,4-1,6-1,8:1 то руските загуби без пленените би трябвало да бъде 5,6-6,4-7,2 млн. души. А това Stagon е дори по-малко от занижените данни на Кривошеев и доста далече от споменатите 10-14-15 млн. от мен и Gollum.
    ===
    А въпросът ми беше ироничен. Май не си разбрал защо. Всъщност въпросът е искаш да го обсъдим или да ни кажеш колко точно трябва да бъде съотношението?
    Last edited by Matrosov; 16-05-2005, 15:28.

Comment

Matrosov написа
      Мисля, че пак завъртаме темата. Ако ще броим коалиционните загуби, трябва на страната на немците да включим полските, чешките, загубите на словаците от въстанието инспирирано от ЧА, румънските загуби (румънците през август-септември с почти цялата си армия "участват" във войната), да не забравяме българските жертви, да не забравяме титовите жертви. Като стана дума за лента.ру - май там се хвалеха, че партизаните са наброявали 1млн. Те също водят бойни действия срещу Вермахта. Освен това СС също са включени в статистиката на въоражените сили. Да не споменавам въпроса с опълчението...
      Освен това има големи различия в отчитането. Например Генерала по стъкмистика Кривошеев за да достигне до неговото съотношение от руските загуби вади освободените съветски пленници, а на немците прибавя пленените след капитулацията. Това е малко странно, ако се има предвид, че по-голямата част от съветските пленници са станали такива в началото на войната и практически са били извадени от бойните действия, а преобладаващата част от немските пленници са взети след капитулацията.
      Ако приемем немските загуби за около 4 млн. на източния фронт преди капитулацията и твоето съотношение 1,4-1,6-1,8:1 то руските загуби без пленените би трябвало да бъде 5,6-6,4-7,2 млн. души. А това Stagon е дори по-малко от занижените данни на Кривошеев и доста далече от споменатите 10-14-15 млн. от мен и Gollum.
      ===
      А въпросът ми беше ироничен. Май не си разбрал защо. Всъщност въпросът е искаш да го обсъдим или да ни кажеш колко точно трябва да бъде съотношението?
      Голъм обаче споменава 10 000 000 ако си забелязал
      Матросов, иронията в случая ти е неуместна и я подминах, не казвам нищо на никой, а те питам за мнение понеже забелязвам, че знаеш това онова, а ако ти искаш да се заяждаш и иронизираш давай по ЛС, макар че не си мой тип... И изобщо не може ли да се научи нещо в този форум без някой да се заяде за нещо? :sm100:
      Last edited by dibo; 18-05-2005, 23:07.

Comment

Да, обаче аз уви написах въпросното число наизуст, т.е. по спомен, за което се извинявам. Сега погледнах в източниците си (и файловете с данни, които съм си събрал) и съм съгласен с Матросов - според данните на Кривошеев безвъзвратните загуби на СССР са 11 787 423 души. Т.е., съотношението на безвъзвратните загуби на Германия и СССР е наистина 1 към 2 и нещо. Така че грешката е моя - посочил съм по-ниски загуби за СССР от реалните, които вероятно са около 12-13 милиона души. Вероятно реалното съотношение (което обаче е неустановимо или във всеки случай недоказуемо) е около 1 към 2,5 или 1 към 3.

Comment

Търся една статия за една комисия, която е изследвала съветските загуби на базата на индивидуалните записи. Към момента на статията не са били приключили с няколко букви от азбуката, но екстраполирайки резултата от останалите букви стигаха до извода, че загубите са 14 млн. (май, всичко това го пиша по памет)
          ====
          lzl, малко късно те забелязах. Загубите сред хифитата, теоритически трябва да се водят и от двете страни. От съветска страна са MIA, от немска страна са KIA/MIA. Проблемът е, че за хифитата е нямало строга отчетност. Имало е случай когато те въобще не са се включвали в числеността на поделенията, както и случай да са включени в бойни поделения. От друга страна вероятно не всички са съветски военнопленници. Имаше сайт точно по тази тема, но явно днес не ми е деня да давам референции.
          Last edited by dibo; 18-05-2005, 23:08.

Comment

Великобритания 0.38 ; Германия 5 ; Гърция 0.13 ; Италия 0.45 ; Китай 2.2 ; Полша 5.8 ; САЩ 0.3 ; СССР 27 ; Франция 0.38 ; Югославия 1.6 ; Япония 1.5 ( загубите през войната в млн. души )

аз имам тези данни , не казвам , че те са правилни , но поне е интересно , колко различни данни се дадоха до сега :sm186:

Comment

Любенов, тези данни откъде са и какво се има предвид в тая обща категория "загуби". Защото явно за СССР са приведени и гражданските (инак няма как да се получат 27 000 000), докато също толкова очевидно за Германия не са приведени гражданските, а само военните и то май не изцяло. Като гледам май и японските са само военни.
              Last edited by gollum; 16-05-2005, 17:31.

Comment

еми от учебника ми по история са не е пояснено какви точно са загубите

Comment

Любенов написа
                  еми от учебника ми по история са не е пояснено какви точно са загубите
                  Помня и в моя подобни данни, но немските бяха 5,8 млн. Те и учебници колко се смениха оттогава (6-7 години са това )

Comment

Stagon, дали под военни загуби имаш предвид и икономическите ,защото те са от значение също - за живота на оцелелите например,ако не друго.
                    Last edited by Imperial; 24-07-2005, 07:37.
                    Сънят на разума ражда чудовища

Comment

Какво имаш предвид под "икономически загуби"?

Понятието "военни загуби" също се нуждае от поясняване, както посочих по-долу - става въпрос за няколко различни категории, които ту се включват, ту не. И често когато се включват/не се включват, това се парви частично. Към това трябва да се прибави, че различните страни използват различни несъвпадащи категории за изчисляване на загубите си.

Comment

Икономически загуби ,като такива причинени от войната ,и то не само с преки военни действия .Очевидно това може да се тълкува по много начини както и се прави всъшност. Това е част от военните загуби ,според мен.
                        Сънят на разума ражда чудовища

Comment

Има отворена тема в този форум относно някои "разминавания" в данните на Кривошеев.
                          Ето ти нещо, което е малко екстремно, но поне има информация за другите изследвания относно съветските загубите - http://militera.lib.ru/research/sokolov1/05.html
                          Статията за базата данни с индивидуалните записи все още не мога да я намеря, но ето ти сайта има - http://www.pobeda.ru/pvo/
                          Честно да си призная сега видях цифрата там и тя ме плаши. Всъщност трудно ми е да повярвам...
                          =====
                          по немските загуби - www.feldgrau.com

Ето нещо доста характерно за темата - http://www.inpgo.ru/site/?text=311
                          =====
                          Ще ми бъде интересно с какви източници ще обосновеш твоето съотношение.

Comment

военните загуби на германия и ссср

в
                            "Центральном банке данных по безвозвратным потерям Вооруженных Сил в
                            годы Великой Отечественной войны", созданном при Всероссийском НИИ
                            документоведения и архивного дела, на сегодняшний день значатся почти 20
                            миллионов персональных записей о погибших, пропавших без вести, умерших
                            в плену и от ран военнослужащих. Поразительно (впрочем, есть ли еще чему
                            поражаться, учитывая масштабы великой лжи о той войне?), но держатель
                            официальной точки зрения на военные потери СССР в годы Второй мировой
                            войны - Институт военной истории Министерства обороны РФ - никак не
                            реагирует на эти данные и продолжает тупо твердить о 8.6 миллионах. В
                            свою очередь, военные потери Германии за всю Вторую мировую на всех
                            фронтах (скрупулезно учитывавшиеся вплоть до 1945 года, но в последние
                            месяцы и тем более дни войны по понятным причинам возникает разнобой),
                            по всей видимости, составили около трех-трех с половиной миллионов. Еще
                            раз подчеркнем - на всех фронтах. То есть соотношение потерь советской и
                            германской армий там, где они воевали друг с другом - порядка 7:1. СССР
                            просто завалил Германию трупами своих солдат. И это называется победой?

намерих много интересна информация за военните загуби на ссср и германия по време на втората световна война.както се вижда убити и изчезнали без вест съветски военнослужещи са почти 20 милиона души,на германия са 3.5 милиона души или почти 7 пъти по малко.въпреки тази информация министерство на отбраната на русия признава само 8.6 милиона убити военни.руският автор справедливо се пита това може ли да се нарече победа.очаквам вашето мнение.

послепис:става дума само за убитите войници и офицери цивилните жертви не са включени.
                            Last edited by ; 16-10-2007, 14:32.

Comment

Печенег, тази тема е неколкократно обсъждана из форума. Предполагам, че всеки момент ще се намесят Кало и Виталий (а и Матросов, на свой ред), което ще означава още веднъж без нужда да се повторят реплики от въпросните теми. Не знам дали има смисъл, данните от поименното броене са се появявали вече в другите теми, макар че тогава събирането още не бе приключило (не знам и сега дали е) и надвишават официалните, но то не е много чудно като се знаят недостатъците на официалните данни (най-вече на метода на събиране). Въпросът е какво значение имат тези данни? Защото и да се потвърдят, то това няма да означава "руснаците затрупаха немците с трупове и така ги победиха", защото това съотношение на загубите е характерно за първите две-две и половина години от конфликта между Германия и СССР (най-вече за първата година и половина), докато през следващия период съотношението на загубите постепенно се обръща. Т.е. в крайна сметка съветската армия побеждава с числено превъзходство и си превъзходство в умението (това ясно се вижда в края на войната) и няма да е правилно това да се назове "затрупване с трупове". Същевременно, неуспехите на Вермахта далеч не се коренят само в количеството съветски сили, та то да се изтъкне като основна причина за неуспеха им в началния период.

Comment

както се вижда убити и изчезнали без вест съветски военнослужещи са почти 20 милиона души,на германия са 3.5 милиона души
                                Ехее, айде бе ! Това надминава повечето глупости, които съм чел до сега, а те не са малко :mhehe: Къде ги изкараха тия 20 милиона ? /впрочем и Солженицин се чудя от къде ги изкара, ся остава и французите да са избили толкова през 1812 г., белите през 1918-20 и поляците и финладците и те по толкоз :sm113: / Да се чуди и мае човек как все още не се е затрило рускато семе ?

руският автор справедливо се пита това може ли да се нарече победа.очаквам вашето мнение.
                                Руския автор е прекалил с водката /или доларите може би/. Победа е, да. Руското знаме се вее на Райхстага, а не свастиката на Кремъл.

И съм съгласен с Ам-гъл, темата е изчерпана, а и провокативна и глупава при това.
                                Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Working...
                                X