Цялата 6-а армия е била около 600 000 души.От тях 300 000 хиляди загиват по време на боевете, а останалите 300 000 хиляди са пленени на 2.02.1943 г.-деня на капитулацията.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сталинград
Collapse
X
-
Ilia_Mechkov94 написа Виж мнениеЦялата 6-а армия е била около 600 000 души.От тях 300 000 хиляди загиват по време на боевете, а останалите 300 000 хиляди са пленени на 2.02.1943 г.-деня на капитулацията.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Гост
Тук трябва да има някакво описание към връзката.
Воланд.Last edited by messire Woland; 21-11-2013, 09:23.
Comment
-
Съветските източници (а и руските) по отношение на Сталинградската битка, (а и на само) са горе-долу ясни като теза и съдържание. Очаквайте скоро статиите от старите български вестници от 1944 г., както и материали (не само снимкови) от сп. Сигнал за Сталинградската битка. Ако имам време ще преведа и статии от стари немски вестници до 1945 г. по темата. Всичко с времето си.Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
Така е, за това съм ги и разделил. Всички сме чели съветски източници, постсъветски след колапса на СССР, както и руски ревизионизъм... Човек който се интересува от темата, надали ще намери нещо ново оттам.
По-скоро мен ме интересуват неща написани преди 1945 г. в сферата на влияние на Оста - списания, вестници, брошури на всякакви езици... Първият български "Сигнал" е от август 1941 г., ако не се лъжа. там има интересни статии, разкази, не само снимки, въпреки, че е предимно "снимков" източник. "Зора", "Заря" и "Утро", "Илюстрована политика" и такива подобни засега не съм намирал сканирани, но са ми попадали доста на хартиен носител.
И мен не ме интересува "обективната истина", просто ми е интересен източника.Last edited by Panzerjaeger; 21-11-2013, 14:32.Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
Ilia_Mechkov94 написа Виж мнениеЦялата 6-а армия е била около 600 000 души.От тях 300 000 хиляди загиват по време на боевете, а останалите 300 000 хиляди са пленени на 2.02.1943 г.-деня на капитулацията.600 хилядна армия - не бях чувал за такова съединение
Comment
-
Хехехе, прав си. По спомени цялата шеста армия в най-пълният си състав е около 350 000. Когато Паулус накрая капитулира са останали полу-живи грубо 150 000 войници(данните малко варират). Руснаците са очаквали да са останали оцелели от глада, куршумите, холерата, студа и изтощение максимум 80 000. Разчетите им излизат погрешни, та после се чудят с какво да изхранят над 100 000 души.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Толкова и ги хранят, като направим сметка колко от пленените при Сталинград се завръщат по домовете си през 50-те години, можем да се сетим за какво хранене и грижа става въпрос. Дано да не греша, но едва 3-4 от 10 пленени при Сталинград се завръщат в Германия след войната. Не е сигурно дали за това има заслуга само неподписването на Женевската конвенция от СССР или 'по-специално' отношение към пленените от 6-та армия или и двете.GOTT MIT UNS!
Comment
-
Дано да не греша, но едва 3-4 от 10 пленени при Сталинград се завръщат в Германия след войната.
Ето тук сме разнищвали темата: ЛинкThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
По случай предстоящите 75 години от разгрома на германските войски при Сталинград, руското МО публикува поредната порция разсекретени документи за битката.
Сред тях - ръкописното донесение на Рокосовски за пленяването на Паулус, германски документи за бойните действия и оценка на частите на Червената армия. Особено интересни са документите, описващи тактиката на специално създадените бойни щурвови групи за градски бой (за първи път в Червената армия).
Comment
-
Попаднах в нета на тази книга
"Сталинградските протоколи" на германския историк Йохен Хелбек
70 години след Сталинградската битка един историк публикува неизвестни досега свидетелства на червеноармейци и цивилни граждани. Те хвърлят нова светлина върху събитията от зимата на 1942-1943.
"Няколко московски историци са изслушали и записали разказите на 215 очевидци - генерали и комисари, обикновени войници и цивилни граждани", казва Хелбек. Много от разговорите с тези свидетели на събитията са били водени в окопите. Десетилетия наред записите на тези разговори са били засекретени. Едва сега те излизат на бял свят.
Потресаващи са особено разказите на цивилните граждани. В протоколите са записани например разговори с миячката на чинии Аграфена Позднякова - майка на шест деца, прогонена от дома си след нахлуването на германците. Дълго време тя се укрива със семейството си в един окоп. "На 27 (септември) избухна силна канонада. Мъжът ми и дъщеря ми бяха убити, аз и другите деца бяхме засипани в окопа."
Издадена е на немски и на руски език, предполагам не е преведена на български, защото никъде не излиза в он-лайн книжарниците. Разказите на очевидците наистина дават едни от най-интересните и потресаващи описания на събитията от онова време. Някой ако е запознат с тази книга нека сподели мнението си.
Comment
Comment