Сталинград

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Ilia_Mechkov94
    новак
    • Jun 2012
    • 2

Цялата 6-а армия е била около 600 000 души.От тях 300 000 хиляди загиват по време на боевете, а останалите 300 000 хиляди са пленени на 2.02.1943 г.-деня на капитулацията.

Comment

• messire Woland
      -
      • Jan 2003
      • 10623

Ilia_Mechkov94 написа
      Цялата 6-а армия е била около 600 000 души.От тях 300 000 хиляди загиват по време на боевете, а останалите 300 000 хиляди са пленени на 2.02.1943 г.-деня на капитулацията.
      Някакъв източник?
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Гост

Тук трябва да има някакво описание към връзката.
        Воланд.
        Last edited by messire Woland; 21-11-2013, 07:23.

Comment

• Panzerjaeger
          ветеран
          • Aug 2007
          • 1842

Съветските източници (а и руските) по отношение на Сталинградската битка, (а и на само) са горе-долу ясни като теза и съдържание. Очаквайте скоро статиите от старите български вестници от 1944 г., както и материали (не само снимкови) от сп. Сигнал за Сталинградската битка. Ако имам време ще преведа и статии от стари немски вестници до 1945 г. по темата. Всичко с времето си.
          Comment is free, but facts are sacred.

Comment

• Thorn
            ветеран
            • Aug 2005
            • 7760

Съветските източници, а особено руските са много различни. Не е правилно така да се обобщават.

А "Сигнал" е интересно като пример за пропагандата по онова време. Интересни картинки.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Panzerjaeger
              ветеран
              • Aug 2007
              • 1842

Така е, за това съм ги и разделил. Всички сме чели съветски източници, постсъветски след колапса на СССР, както и руски ревизионизъм... Човек който се интересува от темата, надали ще намери нещо ново оттам.

По-скоро мен ме интересуват неща написани преди 1945 г. в сферата на влияние на Оста - списания, вестници, брошури на всякакви езици... Първият български "Сигнал" е от август 1941 г., ако не се лъжа. там има интересни статии, разкази, не само снимки, въпреки, че е предимно "снимков" източник. "Зора", "Заря" и "Утро", "Илюстрована политика" и такива подобни засега не съм намирал сканирани, но са ми попадали доста на хартиен носител.

И мен не ме интересува "обективната истина", просто ми е интересен източника.
              Last edited by Panzerjaeger; 21-11-2013, 12:32.

Comment

• obo.babatogo
                редовен
                • Aug 2013
                • 102

Ilia_Mechkov94 написа
                Колега, да не си привърженик на термина "свръх" армия на Резуня а? 600 хилядна армия - не бях чувал за такова съединение

Comment

• Amazon
                  Нередовен
                  • May 2006
                  • 7016

Хехехе, прав си. По спомени цялата шеста армия в най-пълният си състав е около 350 000. Когато Паулус накрая капитулира са останали полу-живи грубо 150 000 войници(данните малко варират). Руснаците са очаквали да са останали оцелели от глада, куршумите, холерата, студа и изтощение максимум 80 000. Разчетите им излизат погрешни, та после се чудят с какво да изхранят над 100 000 души.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• peterpetroff
                    ветеран
                    • Nov 2007
                    • 444

Толкова и ги хранят, като направим сметка колко от пленените при Сталинград се завръщат по домовете си през 50-те години, можем да се сетим за какво хранене и грижа става въпрос. Дано да не греша, но едва 3-4 от 10 пленени при Сталинград се завръщат в Германия след войната. Не е сигурно дали за това има заслуга само неподписването на Женевската конвенция от СССР или 'по-специално' отношение към пленените от 6-та армия или и двете.
                    GOTT MIT UNS!

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Дано да не греша, но едва 3-4 от 10 пленени при Сталинград се завръщат в Германия след войната.
                      Много по-малко. В Германия се завръщат едва 6000 войници. Най-ниската оцеляемост от всички пленени немски подразделения.(от немска страна това е нормално, но от руска където все пак оцеляват повечето от пленените немци си е куриоз).
                      Ето тук сме разнищвали темата: Линк
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Лейн
                        ветеран
                        • Feb 2006
                        • 7116

По случай предстоящите 75 години от разгрома на германските войски при Сталинград, руското МО публикува поредната порция разсекретени документи за битката.
                        Сред тях - ръкописното донесение на Рокосовски за пленяването на Паулус, германски документи за бойните действия и оценка на частите на Червената армия. Особено интересни са документите, описващи тактиката на специално създадените бойни щурвови групи за градски бой (за първи път в Червената армия).

Comment

• Krastev
                          новак
                          • May 2018
                          • 16

Попаднах в нета на тази книга
                          "Сталинградските протоколи" на германския историк Йохен Хелбек

"Няколко московски историци са изслушали и записали разказите на 215 очевидци - генерали и комисари, обикновени войници и цивилни граждани", казва Хелбек. Много от разговорите с тези свидетели на събитията са били водени в окопите. Десетилетия наред записите на тези разговори са били засекретени. Едва сега те излизат на бял свят.
                          Потресаващи са особено разказите на цивилните граждани. В протоколите са записани например разговори с миячката на чинии Аграфена Позднякова - майка на шест деца, прогонена от дома си след нахлуването на германците. Дълго време тя се укрива със семейството си в един окоп. "На 27 (септември) избухна силна канонада. Мъжът ми и дъщеря ми бяха убити, аз и другите деца бяхме засипани в окопа."

Издадена е на немски и на руски език, предполагам не е преведена на български, защото никъде не излиза в он-лайн книжарниците. Разказите на очевидците наистина дават едни от най-интересните и потресаващи описания на събитията от онова време. Някой ако е запознат с тази книга нека сподели мнението си.

Comment

• Panzerjaeger
                            ветеран
                            • Aug 2007
                            • 1842

в. Воля от 12.10.1942 г. Значението на Сталинград
                            Attached Files

Comment

• Panzerjaeger
                              ветеран
                              • Aug 2007
                              • 1842

в. Воля от 23.11.1942 г. Начало на обкръжителното действие при Сталинград
                              Attached Files

Comment

• Panzerjaeger
                                ветеран
                                • Aug 2007
                                • 1842

в. Мир от 25.11.1942 г. Ще може ли съветското командване да използва първоначалния си успех? (Германски коментар във връзка с болшевишката офанзива при Сталинград)
                                Attached Files

Comment

Working...