На мен пък ми се струва / въпреки че се отклоняваме от темата/, че работата на началника на ГЩ е важна именно поради изброените по-горе от теб причини. Въпросът за координирането и организацията винаги е решавал не само сражения или войни, развитието на икономиката и т.н., а и направо развитието или смъртта на дадена култура или цивилизация. така че най-трудно е да се намери подходящ човек, който да осъществява всички връзки и организира усилията. Аз поне не се сещам за претендент след Халдер - истински пример на организираност, според дневника му.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сталинград
Collapse
X
-
Е, че постът е много важен - няма съмнение. Но е важен в определена структура, която Хитлер унищожава още преди Халдер да напусне този пост.
Но мисълта ми беше друга - ако назначиш някого на този пост той ще има достатъчно време да влезе в курса на нещата и да се запознае със задълженията си. Време, което е изгубено, ако преназначаваш ръководител на ниво армия (забележи - не началник на щаб, а именно командир) по време на рискована операция. Още повече, ако става въпрос за човек, който от няколко месеца не е на действителна служба.
Comment
-
Да, тук си напълно прав.
Що се отнася до поста началник на ГЩ,при Хитлер той е наистина почти без значение, особено към края на войната, което разбира се дължи на стила му на управление - крайно авторитарен и начинът на вземане на решения - под напора на момента, без никакво обсъждане.Както е, разбира се и пир всяка диктатура - да не би да имаше значение кой бе началник на ГЩ на БА по бай-Тошово време? /То не че сега има, де /"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Comment
-
Fasho написагеройската съпротива на немските войници защитаващ родината в сражениевто при Сталинград.
Michael Wittmann пък призовава да се преклоним пред подвига на германските войници!абе каква е тази геройска съпротива и подвиг???? :twisted: Германската армия напада ЧУЖДА страна без предупреждение окупира по голямата част от източната и територия стига до един от най големите градове опитва се да го превземе,при което е обградена(почти унищожена) и принудена да капитулира!нещо не се вързва с моите понятия за геройска защита на родината и подвиг :twisted: Руснаците имат доста неуспехи през началния етап на тази война и въпреки това се бият смело защитавайки родината си и никаде не видях да ги наричате герои и да смятате техните действия за подвиг какъвто несъмнено са!
Що се отнася за битката при Сталинград мисля,че това е велика битка на две армии в която и двете страни показват голяма твърдост и желание за победа!смятам също така че тя е един от преломните моменти в тази война.това е първото голямо поражение на немската армия(докато при Москва тя е отблъсната тук е унищожена)
Някаде в твмата стана въпрос за сражението при Харков през пролетта на 1943год(ако не се лъжа).В филмите по Discovery се споменава за тази битка,но не се дават подробности.там тя е определена като голямо поражение на РККА,нанесено от отстъпващата германска армия,след победата и при Сталинград.ще помоля ако някой има повече имформация за тази битка да я сподели с мен ще съм му много благодаренВярвам на всички с изключение на дявола в тях!
Comment
-
мятам също така че тя е един от преломните моменти в тази война.това е първото голямо поражение на немската армия(докато при Москва тя е отблъсната тук е унищожена)
А за битката при Харков (то си е цяла операция), наистина е голям провал на РККА. Сега нямам време за подробно описание, но накратко - това е провал на настъплението на РККА, като характерно е, че е провал на самата настъпателна доктрина. А от немска страна операцията доказва ефективността на доктрината за еластичната мобилна отбрана и показва какви биха могли да бъдат нещата, ако Хитлер не се месеше в армейските дела.
Comment
-
Erich Von Manstein написаlancelot написаFasho написагеройската съпротива на немските войници защитаващ родината в сражениевто при Сталинград.
Michael Wittmann пък призовава да се преклоним пред подвига на германските войници!
Comment
-
И къде по-точно съм споменал че има някакъв "подвиг"? Ако можеш да ме подсетиш, че нещо не ми идва на ум...
И въобще, възхищението в тея работи няма място, според мен (впрочем, казвал съм го не веднъж). А ти, Гоги, явно в случая спориш с някакъв въображаем събеседник, защото това, което ми приписваш не съвпада с нещата, които твърдя в рамките на форума.
Comment
-
gollum написаИ къде по-точно съм споменал че има някакъв "подвиг"? Ако можеш да ме подсетиш, че нещо не ми идва на ум...
А ти, Гоги, явно в случая спориш с някакъв въображаем събеседник, защото това, което ми приписваш не съвпада с нещата, които твърдя в рамките на форума.
И за да ти дойде на ум: за да стане някой герой то той обикновенно извършва някакъв подвиг. Та конкретно става въпрос как геройски са защитавали родината си в Сталинград.
Comment
-
Не е въпрос на "его" в случая - става въпрос за начинът по който се обръщаш - "вие", т.е., вие всички преждеговорившите. Или поне на мен така ми звучи.
А това за "геройската защита на родината" го е писал потребител, който от няколко месеца не се е вясвал на форума и поначало пишеше, меко казано, странни неща. Така че си отправяй въпроснет коментари към него (или ако има други, които споделят неговото мнение).
Comment
Comment