Сталинград

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • rambler
    съветник
    • Jan 2003
    • 1056

На мен пък ми се струва / въпреки че се отклоняваме от темата/, че работата на началника на ГЩ е важна именно поради изброените по-горе от теб причини. Въпросът за координирането и организацията винаги е решавал не само сражения или войни, развитието на икономиката и т.н., а и направо развитието или смъртта на дадена култура или цивилизация. така че най-трудно е да се намери подходящ човек, който да осъществява всички връзки и организира усилията. Аз поне не се сещам за претендент след Халдер - истински пример на организираност, според дневника му.
    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Е, че постът е много важен - няма съмнение. Но е важен в определена структура, която Хитлер унищожава още преди Халдер да напусне този пост.
      Но мисълта ми беше друга - ако назначиш някого на този пост той ще има достатъчно време да влезе в курса на нещата и да се запознае със задълженията си. Време, което е изгубено, ако преназначаваш ръководител на ниво армия (забележи - не началник на щаб, а именно командир) по време на рискована операция. Още повече, ако става въпрос за човек, който от няколко месеца не е на действителна служба.

Comment

• rambler
        съветник
        • Jan 2003
        • 1056

Да, тук си напълно прав.
        Що се отнася до поста началник на ГЩ,при Хитлер той е наистина почти без значение, особено към края на войната, което разбира се дължи на стила му на управление - крайно авторитарен и начинът на вземане на решения - под напора на момента, без никакво обсъждане.Както е, разбира се и пир всяка диктатура - да не би да имаше значение кой бе началник на ГЩ на БА по бай-Тошово време? /То не че сега има, де /
        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

• Док Холидей
          tlon uqbar
          • Feb 2004
          • 3916

Íà ñàéòå ïðåäñòàâëåíà ñîâåòñêàÿ ïàòðèîòè÷åñêàÿ ìóçûêà (ïåñíè è ìàðøè) â ôîðìàòå MP3 à òàêæå òåêñòû ïåñåí

Това трябва да го имате!

Що се отнася до Сталинградската битка да направя реклама на темата Биографии на немски офицери от ВСВ - скоро ще има нещо големичко за дядо ви Паулус със доста снимчици

Comment

• Политкомиссар
            ветеран
            • Jul 2003
            • 439

"Мамо, градът се умори, оръдията се умориха, камъните се умориха, ние не се уморяваме!"
            Из писмо на съветски войник под Сталинград.

Comment

• lancelot
              новак
              • Jul 2004
              • 45

Fasho написа
              геройската съпротива на немските войници защитаващ родината в сражениевто при Сталинград.
              :? :? :?
              Michael Wittmann пък призовава да се преклоним пред подвига на германските войници!абе каква е тази геройска съпротива и подвиг???? :twisted: Германската армия напада ЧУЖДА страна без предупреждение окупира по голямата част от източната и територия стига до един от най големите градове опитва се да го превземе,при което е обградена(почти унищожена) и принудена да капитулира!нещо не се вързва с моите понятия за геройска защита на родината и подвиг :twisted: Руснаците имат доста неуспехи през началния етап на тази война и въпреки това се бият смело защитавайки родината си и никаде не видях да ги наричате герои и да смятате техните действия за подвиг какъвто несъмнено са!

Що се отнася за битката при Сталинград мисля,че това е велика битка на две армии в която и двете страни показват голяма твърдост и желание за победа!смятам също така че тя е един от преломните моменти в тази война.това е първото голямо поражение на немската армия(докато при Москва тя е отблъсната тук е унищожена)

Някаде в твмата стана въпрос за сражението при Харков през пролетта на 1943год(ако не се лъжа).В филмите по Discovery се споменава за тази битка,но не се дават подробности.там тя е определена като голямо поражение на РККА,нанесено от отстъпващата германска армия,след победата и при Сталинград.ще помоля ако някой има повече имформация за тази битка да я сподели с мен ще съм му много благодарен
              Вярвам на всички с изключение на дявола в тях!

Comment

• gollum
                • Jan 2003
                • 22550

мятам също така че тя е един от преломните моменти в тази война.това е първото голямо поражение на немската армия(докато при Москва тя е отблъсната тук е унищожена)
                Е, хайде пък сега - това са много силни думи. Ако немската армия беше "унищожена" тогава, то защо войната е продължила. Хубаво е да се изразяваме точно - унищожена е не немската армия, а една от немските армии - 6-та.

А за битката при Харков (то си е цяла операция), наистина е голям провал на РККА. Сега нямам време за подробно описание, но накратко - това е провал на настъплението на РККА, като характерно е, че е провал на самата настъпателна доктрина. А от немска страна операцията доказва ефективността на доктрината за еластичната мобилна отбрана и показва какви биха могли да бъдат нещата, ако Хитлер не се месеше в армейските дела.

Comment

• Док Холидей
                  tlon uqbar
                  • Feb 2004
                  • 3916

Аз потърсих малко в google.com и ask.com и от намереното направих тема обаче то са като парченца от пъзел. Нямаше много неща които вършеха добра работа.

Comment

• Gaden Gogi
                    The Voice of Reason
                    • Oct 2003
                    • 10940

Erich Von Manstein написа
                    lancelot написа
                    Fasho написа
                    геройската съпротива на немските войници защитаващ родината в сражениевто при Сталинград.
                    :? :? :?
                    Michael Wittmann пък призовава да се преклоним пред подвига на германските войници!
                    Напълно подкрепям Витман!
                    Абе вие четете ли се какво пишете :? :stupid:

Comment

• gollum
                      • Jan 2003
                      • 22550

Е, той Fasho такива си ги пишеше, ако си спомняте. И едва ли някой друг, освен самия той се връзваше на тия приказки. Естествено, че това е пълна глупост (горе-долу толкова, колкото сащианците "защитават родината си" в Ирак в момента ).

Comment

• Gaden Gogi
                        The Voice of Reason
                        • Oct 2003
                        • 10940

---

И какъв е подвигът???? Професионализъм да, ама героизъм Че то и професионализмът им не е във всички области и то не говоря за края на войната.
                        Ама верно то нали Хитлер беше виновен за всичко :lol: :lol:

Comment

• gollum
                          • Jan 2003
                          • 22550

И къде по-точно съм споменал че има някакъв "подвиг"? Ако можеш да ме подсетиш, че нещо не ми идва на ум...
                          И въобще, възхищението в тея работи няма място, според мен (впрочем, казвал съм го не веднъж). А ти, Гоги, явно в случая спориш с някакъв въображаем събеседник, защото това, което ми приписваш не съвпада с нещата, които твърдя в рамките на форума.

Comment

• Док Холидей
                            tlon uqbar
                            • Feb 2004
                            • 3916

Gaden Gogi написа
                            Ама верно то нали Хитлер беше виновен за всичко
                            Ми ето ти сам си го каза :lol: :lol:

Comment

• Gaden Gogi
                              The Voice of Reason
                              • Oct 2003
                              • 10940

gollum написа
                              И къде по-точно съм споменал че има някакъв "подвиг"? Ако можеш да ме подсетиш, че нещо не ми идва на ум...
                              А ти, Гоги, явно в случая спориш с някакъв въображаем събеседник, защото това, което ми приписваш не съвпада с нещата, които твърдя в рамките на форума.
                              A ти защо си мислиш че света около тебе се върти и всеки мой пост е насочен персонално към тебе? То бива его бива ама пък толкова.
                              И за да ти дойде на ум: за да стане някой герой то той обикновенно извършва някакъв подвиг. Та конкретно става въпрос как геройски са защитавали родината си в Сталинград.

Comment

• gollum
                                • Jan 2003
                                • 22550

Не е въпрос на "его" в случая - става въпрос за начинът по който се обръщаш - "вие", т.е., вие всички преждеговорившите. Или поне на мен така ми звучи.
                                А това за "геройската защита на родината" го е писал потребител, който от няколко месеца не се е вясвал на форума и поначало пишеше, меко казано, странни неща. Така че си отправяй въпроснет коментари към него (или ако има други, които споделят неговото мнение).

Comment

Working...