Съобщение

Collapse
No announcement yet.

1 септември 1939г. или защо Германия нападна Полша

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    А Прусия, от която всъщност се ражда днешна и тогавашна Германия?
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      #32
      Ти остави времето, което е използвал - далеч по-интересно е какво се е случило с "1 000 000 репресирани от поляците" и защо не са били "присъединени към Райха през 1939г." като "останалите".
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

      Comment


        #33
        кало написа
        Това чисто и просто не е вярно. Датата за нападение срещу Полша е определена от Хитлер на 3 април, дълго преди договора със СССР.
        Хехехе, аз знам и други дати, а за Барбароса поне три! А за Буря, ауууууу ма това не е ли тема табу (ей все още нема мораториум)! Добре датата е 3-ти април, признавам прав си, ма защо ВСВ се води (и почва) на 01.09.39-та? Що Хитлерчо е изчакал (както знаем мноо е мразил да чака)? Иииии, ако дадеш отговор (в което се съмнявам) що не е думнал Полша на 3-ти април. То ще е в сферата на алтернативките, но аз съм широко скроен и може и да го приема. Но факта си остава, напада (въпреки 3-ти април) чак след пакта Молотов-Рибентроп, че и много плаче, че отсрешната страна мноо се бави!

        кало написа
        Всъщност, по това време СССР полага последни усилия за сключване на анти-германски съюз с Франция и Великобритания. И точно Полша се оказва препъни-камък, поне повод, такъв съюз да не се сключи - заради (вероятно оправданите й) съмнения, че Сталин ще попревиши действията си в нейна защита.
        Така ли мислиш ? Сериозно ? Хем цитирам "полага последни усилия за сключване на анти-германски съюз с Франция и Великобритания и ...... (бля бля бля) (в скобите мое)" хем на 180 градуса? Малко анализ! СССР полага последни усилия за анти-германски пакт, но след кратък размисъл сключва пакт с анти-про (тук яко се обърках :kill_myse ), бее с Третия Райх и до две седмици войната между Полша и Германия с подкрепата на СССР (на последната :kill_myse (повече известна като ВСВ) започва СССР знаем кога се включва .
        кало написа
        Все пак, на 16 април наркомът по външните работи Литвинов предлага на френските и британските дипломати в Москва преговори за анти-германски съюз (преди това е имало предложение за обсъждане за спиране на германската агресия в Европа в състав СССР, Великобритания, Франция, Полша, Румъния и Турция). Това предложение на Литвинов е добре посрещнато от Чърчил, ма той тогава е в опозиция, британското правителство се офлянква, което убеждава Сталин, че трябва да търси други пътища за спасение.
        Нали знаеш, как си ги вади Великия Джугашвили от джобовете (жокерите де, не нещо друго) де. За разлика от други Литвинов е запазен не е принесен в жертва.
        кало написа
        И ги намира - в поне временно оздравяване на отношенията с Германия - Литвинов (анти-германски настроен) е свален и назначен по-послушният Молотов. Бързо се стига и до Пакта за ненападание (и подялба на Полша).
        Кой желае този пакт! ПИТАМ!!! Сталин ли или Рибентроп (хехехе).Би ли ми отговорил ма обстойно?

        кало написа
        Тоест - "санкцията" на Сталин за нападение над Полша излиза дадена минимум месец, след като това нападение е определено дори с дата... Тоест - такава санкция няма, освен в нечия фантазия.
        Цялата работа е, че Сталин се плаши от война с Германия в рамките на идващите няколко години, и прави всичко възможно, за да я избегне. По никакъв начин обаче той не направлява действията на Хитлер, каквото е внушението на Митака тук, почерпено от запаса с приказки на Резунчо за измисления му ледоразбивач.
        Ехей но нали ти писа в други теми, че всяка страна има планове за нападение над други - съседите де. НОООО факт ли е, че Полша не е нападната на 3-ти април? Факт е. Факт ли е че Полша е нападната след пакта Молотов -Рибентоп (т.е. със съгласието и благословията на Сталин)? Факт е.
        Кво ше кажеш, т.е. пишеш де?

        Comment


          #34
          Една дискусия вихрите за чудо и приказ. Да припомня, тук не е форумът на 24часа. Или ще се дискутира нормално или просто се заключва, от кръчмарско надвикване няма полза за никого.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

          Comment


            #35
            dibo написа
            далеч по-интересно е какво се е случило с "1 000 000 репресирани от поляците" и защо не са били "присъединени към Райха през 1939г." като "останалите".
            1 000 000 немци репресирани от поляците - това е населението, което е изселвано систематично след 1919г. от бившите територии на Втория Райх. Естествено е, че не може да се присъедини през 1939г. - то вече е
            част от Германия. "Останалите" това е немското население (към милион), което към 1939г. все още обитава анескираните от Версайския договор "Полски коридор”, Западна Прусия, Провинция Позен и части от източна горна Силезия...
            Last edited by Panzerjaeger; 12-12-2007, 13:07.
            Comment is free, but facts are sacred.

            Comment


              #36
              кало написа
              Цялата работа е, че Сталин се плаши от война с Германия в рамките на идващите няколко години, и прави всичко възможно, за да я избегне.
              Аз пък съм чувала, че е подценявал германската армия и дори репресирал офицери, които не споделят мнението му. :sm186: А и "Сталин се плаши" ми звучи странно. :o Ако може - малко повече мнения дали се е страхувал от Германия или обратно?
              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

              Comment


                #37
                Митак, фактите са си факти, и не могат да бъдат променени от емотиконите. За разлика от твърде широките интерпретации. Като твоите.
                Пактът се желае силно и от СССР, и от Германия - от Москва, защото, както вече споменах той й гарантира поне временно отлагане на опасността от война (война, в която за СССР на този етап не се очертават никакви съюзници); за Берлин - защото му позволява да разчита на липсата на два фронта срещу силни противници.

                Колкото до въпроса ти защо войната не е започнала на 3 април - чудя се дали да му отговарям... Вероятно трябва да поясня разликата между вземането на решение, планиране, и осъществяване на плана. Вероятно трябва да опиша и предшестващата април международна обстановка и т.н., и т.н.. Не, що не вземеш да се запознаеш с тия нещица от някой нормален исторически източник (че то даже бая оригинални документи можеш да намериш в нета).

                ПП - като казвам "исторически" и "източник" се опитвам да ти подскажа да не ровиш произведенията на Резун.


                ПП - Панцайегааа, ти верно ли сънуваш нацистки маршове и комплексирани човечета с мустаци? Я си хвани некоя девойка и се отдай на алкохола - далеч по-добре ще е за теб...

                Аз пък съм чувала, че е подценявал германската армия и дори репресирал офицери, които не споделят мнението му.
                Неправилно си чувала.
                А и "Сталин се плаши" ми звучи странно.

                верно? как ще обясниш почти цялата му вътрешна политика тогава - с яка любов ли?
                Last edited by кало; 12-12-2007, 09:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #38
                  Panzerjager написа
                  1 000 000 немци репресирани от поляците - това е населението, което е изселвано систематично след 1919г. от бившите територии на Втория Райх. Естествено е, че не може да се присъедини през 1939г. - то вече е
                  част от Германия. "Останалите" това е немстото население (към милион), което към 1939г. все още обитава анескираните от Версайския договор "Полски коридор”, Западна Прусия, Провинция Позен и части от източна горна Силезия...
                  Любопитно - някакви източници да цитираш? Защото аз съм срещал доста по-различни данни, дори и в официалните статистики на Райха.
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

                  Comment


                    #39
                    dibo написа
                    Любопитно - някакви източници да цитираш? Защото аз съм срещал доста по-различни данни, дори и в официалните статистики на Райха.
                    Das Reich in Fakten und Ziffern от d-r Wilchelm Bauer, d-r Peter Dehn
                    издателство „Нова Европа” 2006г. (включва данни за немските малцинства в целия свят през 30-те и 40-те години)

                    SS - Mann und Blutsfrage 1940, София, Самиздат 1998 (интересна информация за демографските тенденции в Райха)

                    Източниците на информация си ги подбирам много внимателно – по принцип избягвам казионната историография. Не очаквай да откриеш цитираните книги на пл. „Славейков”

                    кало написа
                    ПП - Панцайегааа, ти верно ли сънуваш нацистки маршове и комплексирани човечета с мустаци? Я си хвани некоя девойка и се отдай на алкохола - далеч по-добре ще е за теб...
                    ФОРУМЕН ПРАВИЛНИК
                    2.6 - Етичност на дискусията
                    Дискусиите във форумите трябва да се водят с уважение към потребителите и зачитане на правото на друго мнение.
                    2.6.2. Не се отправят лични нападки към опонента.
                    Comment is free, but facts are sacred.

                    Comment


                      #40
                      Panzerjager написа
                      издателство „Нова Европа” 2006г
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #41
                        ОТ - панцайегааа, сори, ако си се почувствал засегнат. последното, което искам, е да обиждам. просто ти давам приятелски съвет...

                        Comment


                          #42
                          Когато слушам "Танцът на валкюрите" на Вагнер ми иде отвътре да нападна Полша, та представете се какво му е било на Хитлер !
                          SEMPER AGRESSUS

                          Comment


                            #43
                            Спомням си думите на един коментатор по време на последното световно по футбол, когато Германия игра срещу Полша. Цитирам:
                            "Те германците, като чуят марш и тръгват към Полша". :lol:
                            They march in full battle dress
                            With faces grim and pale
                            Tattered banners and bloody flags
                            Rusty spears and blades...

                            Comment


                              #44
                              с двамата поляци на върха на атаката

                              Comment


                                #45
                                Е вече станаха трима - потомствените арийци Подолски,Клозе и Троховски......

                                Comment

                                Working...
                                X