Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кампанията в Африка

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Английската артилерия, доста често е използувала този похват, "обстрелването по площи", обаче ефекта не е бил голям. Например в боя при Ел Аламейн, в един от квадратите били забелязани 60 танка, въпреки интензивния обстрел немците не загубили нито един танк.
    Мисля, че тази информация е от Лидъл Хард.

    Comment


      #62
      всъщност до Ел аламеин 1 съюзниците нямат достатъчно тежки оръдия за такъв обстрел... особено пък концентрирани в един участък. Изключение е Тобрук - и там се справят добре...
      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

      Comment


        #63
        Тук не става въпрос за стрелба по карта, т.е. по площ, а за коригирана чрез посредничеството на водещите боя подразделения, т.е. чрез наблюдател. Или за непосредствена огнева поддръжка. Със стрелба по площ, особено без каквото и да е наблюдение, е много малко вероятно да бъдат неутрализирани противотанковите оръдия, какво остава за бронетехника - за последната трябват оръдия поне 150 мм и нагоре.
        А, както отбелязах, проблемът на англиската сухопътна армия там не е толкова в отсъствието на тежки оръдия - за тази задача са достатъчни и прекрасните им полеви гаубици (достатъчно известните 25 паундови (87 мм) гаубици), които макар и леки са много ефективни, - колкото в лошата организация и отъствието на координация между артилерия и танкови и пехотни подразделения. Особено това важи за танковите. Сравнението в това отношение с немските подразделения е показателно.

        Comment


          #64
          Ами, аз също не разбирам това "обстрелване по площи". Чувал съм за бомбардировки от въздуха "по площи" (във Виетнам), където в джунглите са забелязани големи войскови съсредоточения на комунистите, но в книгата, която цитирах е дадено точно така! Даже имам клипове, на които хвърлят огромни бомби (няколко тона), наречени "дейзи кътърз" (косачки на маргаритки) върху северовиетнамски части.
          Ако има възможност за видеотека ще ги постна, заедно с огромно количество друг материал. Няколко десетки хиляди гига!

          Comment


            #65
            Не, аз, поне така мисля, добре разбирам какво е "обстрел по площи". Мисълта ми бе, че в случая не става въпрос за това - в конкретния пример, подложен на обсъждане напоследък в темата.
            А "обстрел на площ" е метод на използване на артилерията, при който се стреля без да има наблюдател или коректировчик: огънят се задава и координира изцяло по картата (по координати). Като метод към ВСВ е напълно овладян и прилаган сред всички воюващи държави, доколкото ми е известно. Има си норми за това какъв разход на снаряди (зависи от калибъра) теоретично дава ефект на определена площ, като разходът се задава за време, според търсения ефект (неутрализация, някакви материални щети и прочее). Като правило се използва срещу отбранителна позиция, предполагаемо място на съсредоточаване на противникови сили или просто за "отрязване" или "заграждане" на някаква част от местността с определена цел - включително и за прикриване на фланг или въобще открита част от позиция/маршрут на придвижване. Задава се и се координира най-често предварително и на сравнително високо ниво, макар че "стрелба по карта" е напълно възможна и в резултат на поискване на огнева подкрепа в хода на сражение от конкретно подразделение или част (ако има съответното право) - като процедура също е разработена и се използва.
            В нашият случай, обаче, когато става въпрос за динамична ситуация, е малко вероятно такъв способ да даде ефект, особено срещу отделни оръдия. Още по-малко пък, срещу подвижни подразделения бронетехника. Макар че всичко зависи от количеството артилерия и наличните боеприпаси, които могат да се изразходват. Все пак ефекта при скоротечно танково сражение ще е малък - няма време за организиране. Във всеки случай, ако липсва артилерийски наблюдател, който да коригира стрелбата (ако такъв присъства, тя не е само "по карта" ).
            Поначало не може да се очаква артилерийски бараж да има съществен ефект върху танкове - вероятността за директно попадение е много малка в нормални условия (т.е. различни от характерните за западния фронт на ПСВ концентрация на артилерия и разход на боеприпаси), така че единственото, на което може да се разчита е машините да бъдат засегнати или повредени от шрапнели, но за тази цел са необходими снаряди поне 150 мм или нагоре (или пък лека бронетехника), като пак доста зависи от самите снаряди.

            Comment


              #66
              Методът е вършил много добра работа срещу танкове... стига наоколо да има по няколко над 280мм оръдия... а иначе в тунис един точно гаубици бяха свъшили чудесна работа срещу танкове...
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

              Comment


                #67
                Tonev написа
                Методът е вършил много добра работа срещу танкове...
                Tonev, ще ме прощаваш, ама това е смешно . "Чудесна работа" - не бих казал - при стрелба по площ може само случайно да се засегне подвижна и общо взето слабо уязвима цел като танк. Защото стрелбата по площ предполага някаква сравнително широка ивица или парцел местност - да речем, няколкостотин на няколкостотин метра, да се обстрелва от, примерно, една-две батареи до дивизион артилерия (т.е. 4-12 оръдия) в продължение на няколко време - може няколко минути ("огневи налет" - да речем, като преграден огън) или пък от няколко десетки минути до няколко часа (първото ще е съсредоточено - по-скоро огнева подготовка, второто ще е по-скоро безпокоящ огън по позиция). Когато става въпрос за танково подразделение, огънят ще е краткотраен, т.е. първия вариант - целите са подвижни.
                Нека предположим, за целите на експеримента, че тежък артилерийски дивизион (гаубици, около 150 мм) получава заповед да извърши огневи налет на ивица от местността, зададена по картата, защото се предполага, че по нея се придвижва танково подразделение на противника. Т.е. става въпрос за заградителен огън. Продължителността на нападението няма да е повече от десетина минути, да речем, че "ивицата местност", зададена по картата, е 1000 на 200 метра. Нека предположим, че наистина през тази ивица се придвижва танкова рота (това е и вероятно като се има предвид ширината) - т.е. 20-тина танка. През огневата зона те ще преминат за по-малко от минута. 12 150 мм гаубици за минута имат огнева производителност около 50-60 снаряда. Сега си представи на каква площ падат тези снаряди, каква площ имат целите и колко са на брой и лесно ще си представиш каква е вероятността да получиш директно попадение дори върху една от машините - много, много малка. А за сериозен ефект, т.е. изваждане от строя на танк трябва задължително директно попадение. Повреди могат да се получат и от шрапнелите на близко попадение, при положение, че снарядът е 150 мм или нагоре.
                Друг е въпросът, ако става въпрос за огневи налет по позиция, на която танковото подразделение се съсредоточава - напрример, за атака. Тогава танковете са неподвижни и съсредоточени на сравнително малка площ, така че поразяването им е по-вероятно.
                tonev написа
                стига наоколо да има по няколко над 280мм оръдия...
                Хайде сега провери колко и какви 280 мм оръдия е имало на въоръжение в британската или сащианска армии . И на какво ниво на организация се намират те. Направо е невероятно да се случи нещо подобно. Друг е въпросът, ако става въпрос за корабна артилерия, но това е частен случай - такива случаи е имало, но е ставало въпрос на за стрелба по площ, а за общо взето коригирана стрелба, доколкото си спомням.
                tonev написа
                а иначе в тунис един точно гаубици бяха свъшили чудесна работа срещу танкове...
                Хайде сега и малко подробности, за да видим за какво става дума. Защото аз се сещам за случаи, когато гаубици (например, съветски 150 мм, вършат работа срещу танкове, но при коригирана стрелба). И, разбира се, има много случаи, пир които оръдия от подобен калибър вършат работа при директен обстрел, но това е коренно различна употреба. Впрочем, едва ли са идеални за тази цел, но стават, особено срещу тежки танкове.

                ПП ТОва пак ме връща към една забавна дискусия около използването на "Дора" като противотанково средство. Ако гаубиците бяха "чудесно средство" за борба с танкове, щяхме да ги наричаме противотанкови оръдия. Но, кой знае защо, съвсем различен тип оръдия се наричат така и с добро основание. Хем вече разяснявах подобно нещо в един друг разговор преди няколко месеца, по повод на танкоизтребителите и самоходната артилерия. Дивизионната артилерия (а тя по това време е екипирана кажи-речи във всички армии с гаубици), върши известна работа срещу танкове, но не е в състояние с индиректен огън да спре танкова атака, а само да подпомогне отразяването й и да нанесе някакви малки щети на машините (при голям късмет може да има и извадени от строя). Използвани като директно огнево средство гаубиците имат значително повече шансове да отразят танкова атака, макар очевидно да отстъпват в това отношение на противотанковите оръдия.

                Comment


                  #68
                  Картини от сраженията в Либия от германските кореспонденти. Мини, суша, горещина.

                  в. Мир от 24.06.1942г.
                  Attached Files
                  Comment is free, but facts are sacred.

                  Comment

                  Working...
                  X