Както се разбира от заглавието, имам няколко питания относно танковете Хочкис на българско въоръжение през ВСВ. Чел съм книгата на К. Матев и съм преглеждал повечето сайтове с информация за бронираната бригада. Прочетох темата за бригадата във форума, но не намерих достатъчно информация, затова реших да отворя нова тема в раздела за ВСВ. Всичко, което намирам е свързано с това, че 19-те танка Хочкис са доставени през 1943-та вместо бройки панцер 1, които сме поръчали. Поради лошия опит с рено Р-35, ние не ги искаме и в крайна сметка са причислени към жандармерията. След войната са претопени и остава само един, който седи в двора на НВИМ. От тук вече нямам никаква информация и много въпроси. Защо са били отказани от армията, след като са сходни и по-добри(по мое мнение) от Р-35, който е в състава на бригадата? Били ли са изпратени в окупираните от нас територии? Участвали ли са във бойни действия срещу партизани? Изобщо използвани ли са или са стояли само по складове? Какви са били маркировката и опознавателните им знаци? Кога точно са бракувани и претопени? Бих се радвал и на всякаква информация относно Хочкиса в НВИМ. Интересно ми е дали в архива на музея имат нещо за него.
Наистина ще ми е интересно да видя мнения на запознати по темата. Бих казал, че съм фен на хочкисите, но или бъркам в търсенето или просто не намирам абсолютно никаква информация. Опитвал съм да превеждам и френски сайтове и форуми, но и там не откривам нищо. Смятам, че машината, която имаме в музея е доста ценен експонат на фона на малкото останали бройки и ми е изключително странна липсата на каквато и да е информация.
Малко мои снимки от НВИМ:
И състоянието от вътре:
Наистина ще ми е интересно да видя мнения на запознати по темата. Бих казал, че съм фен на хочкисите, но или бъркам в търсенето или просто не намирам абсолютно никаква информация. Опитвал съм да превеждам и френски сайтове и форуми, но и там не откривам нищо. Смятам, че машината, която имаме в музея е доста ценен експонат на фона на малкото останали бройки и ми е изключително странна липсата на каквато и да е информация.
Малко мои снимки от НВИМ:
И състоянието от вътре:
Comment