Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси за танкове Хочкис в България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Въпроси за танкове Хочкис в България

    Както се разбира от заглавието, имам няколко питания относно танковете Хочкис на българско въоръжение през ВСВ. Чел съм книгата на К. Матев и съм преглеждал повечето сайтове с информация за бронираната бригада. Прочетох темата за бригадата във форума, но не намерих достатъчно информация, затова реших да отворя нова тема в раздела за ВСВ. Всичко, което намирам е свързано с това, че 19-те танка Хочкис са доставени през 1943-та вместо бройки панцер 1, които сме поръчали. Поради лошия опит с рено Р-35, ние не ги искаме и в крайна сметка са причислени към жандармерията. След войната са претопени и остава само един, който седи в двора на НВИМ. От тук вече нямам никаква информация и много въпроси. Защо са били отказани от армията, след като са сходни и по-добри(по мое мнение) от Р-35, който е в състава на бригадата? Били ли са изпратени в окупираните от нас територии? Участвали ли са във бойни действия срещу партизани? Изобщо използвани ли са или са стояли само по складове? Какви са били маркировката и опознавателните им знаци? Кога точно са бракувани и претопени? Бих се радвал и на всякаква информация относно Хочкиса в НВИМ. Интересно ми е дали в архива на музея имат нещо за него.

    Наистина ще ми е интересно да видя мнения на запознати по темата. Бих казал, че съм фен на хочкисите, но или бъркам в търсенето или просто не намирам абсолютно никаква информация. Опитвал съм да превеждам и френски сайтове и форуми, но и там не откривам нищо. Смятам, че машината, която имаме в музея е доста ценен експонат на фона на малкото останали бройки и ми е изключително странна липсата на каквато и да е информация.

    Малко мои снимки от НВИМ:
    Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	1.08 МБ
ID:	558367Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	1.06 МБ
ID:	558368Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	1.13 МБ
ID:	558369

    И състоянието от вътре:
    Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	514.6 КБ
ID:	558370Click image for larger version

Name:	5.jpg
Views:	1
Size:	611.2 КБ
ID:	558371

    #2
    Чел съм книгата на К. Матев
    Кое издание? Последното на английски на Хелион от 2015 съдържа информация, че през 1944 са приети от смесена комисия от Полицията и Бронираната бригада и са зачислени в жандармерията. Следователно информация трябва да се търси на две места - в архива на МВР преди 1945 и в архива в Търново за съдбата им след 1945. Освен 19 Хочкиса са предложени за доставка и 6 Сомуа, но за тях съвсем няма данни.

    Защо са били отказани от армията, след като са сходни и по-добри(по мое мнение) от Р-35, който е в състава на бригадата?
    Защото към 1944 тяхната бойна стойност вече не е голяма. Освен това, както е описано в документите има значително разминаване между нашето Министерство на войната, което иска Панцер 1 за учебни цели и немците, които твърдят, че френските танкове могат да бъдат използваеми срещу партизаните. От друга страна Министерство на войната не е особено доволно от танковете Рено доставяни 1941, въпреки, че към 1941 тези танкове все още имат бойна стойност.

    Били ли са изпратени в окупираните от нас територии? Участвали ли са във бойни действия срещу партизани?
    Тук има подозрително мълчание от всички източници. Вероятно не са били, защото ако бяха югославските историци щяха да пишат за това.

    Изобщо използвани ли са или са стояли само по складове?
    Добър въпрос. Аз бих заложил на второто.
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      #3
      Благодаря за отговора. Явно като вариант наистина ми остават архивите. Като се замисля, че живях на 200 метра от архива в Търново и ме хваща яд. Някой знае ли как стоят нещата с архивите на НВИМ(дали имат свободен достъп) и как се прави запитването към тях?

      Comment


        #4
        Не съм убеден, че в НВИМ ще намериш нещо. Пробвай в ЦДА - търси фондове ЦДА - 12 Фонд ¹ 173К и Фонд ¹ 370К / Министерство на вътрешните работи и народното здраве (МВРНЗ) – Дирекция на полицията.
        Иначе на мен ми е известна една-единствена статия по въпроса за жандармерията от 1944г. Ще я сканирам и ще я пусна тук: http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=9684
        Сведения трябва да има някъде и във Военния архив - от август 1944 жандармерията се преподчинява на Щаба на войската.
        Last edited by dibo; 06-02-2019, 22:07.
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          #5
          Благодаря за информацията.

          Comment


            #6
            Моля Ако намериш нещо - ще се радвам да споделиш. Успех!
            We don't see things as they are, we see them as we are
            ---Anais Nin----

            Comment

            Working...
            X