Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са тези тухли? Защо са със свастика?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа Виж мнение
    Но едно не ми е ясно - ако тухлите са внесени от Германия, защо ще имат свастика (коя немска тухларна ще използва партиен знак като клеймо?!?)
    Е какъв е проблемът, примерно някоя държавна тухларна. Аз съм виждал най-обикновени чинии с пречупени кръстове. Предполагам, че ако човек се зарови, ще намери пречупени кръстове на най-необикновени места в Германия по това време.

gollum написа Виж мнение
    и най-вече защо ще е обърната?
    Объркан калъп. Подоби грешки се получават понякога, когато се изпозват матрици или щампи, миг невнимание и продукцията оакана. Такива, както казах има и при римските тухли, но има дори при съвременните пощенски марки и банкнотите. А на тухлата, на зидаря и на собственика им дреме дали печатът на тухлата е обърнат или не.

gollum написа Виж мнение
    Вторият въпрос - ако правилно съм разбрал, свастиката е на вътрешната, а не на външната страна, нали? Тогава не виждам как ще изпълнява каквато и да е декоративна функция (впрочем, така или иначе виждам следи от мазилка, т.е. знакът не се е виждал).
    Не щампата, а обратната страна е евентуално декоративна. Разбира се, това, че по-гладка, може и да е технологична особеност при направата на тухлата.

Comment

На въпросите защо свастиката е обърната и защо му било да кара тухли чак от Германия може да се отговори много просто, имайки предвид портрета на собственика, предоставен от R0ss
      Русенският търговец е помолил немския си партньор да му намери партида евтини тухли "от качествена немска глина", и онзи му е намерил дефектна партида с объркана щампа. Може и напълно безплатно да ги е взел поради този дефект. Или обратното, на немеца да му е попаднала партидата и знаейки, че онзи възнамерява да разширява сградата, сам да му ги е предложил. Трети вариант - да са били част от бартерна сделка, вино срещу тухли. Хем немска глина, хем без пари, нали "аванта" се търси

Всичко това е пълна спекулация от моя страна, разбира се.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

хмм... тези знаци са правилно обърнати:

Фермер откри тухли със свастики в бразилска кочина

... гледайки снимката на бразилеца... знаците на двете тухли не изглеждат като да са от един калъп/матрица направени. Единия знак ми се вижда с по дебели линии, а другия с по тънки...

пс: към Dinain - аз бих заложил на третия предложен от Вас вариант
        Attached Files
        Last edited by R0ss; 18-06-2014, 02:19.

Comment

Е, тези, бразилските, са очевидно декоративни, т.е. свастиката е трябвало да се вижда.
          Иначе то всичко си е спекулация без някакви конкретни данни. Аз мога да сложа друго предположение - човекът е бил суеверен и се е възползвал от разпространения тогава знак аз късмет .

R0ss, ако искаш да се заровиш, бих те посъветвал да прегледаш теченията на някои от основните вестници в Русе от това време. Нищо чудно да изскочи нещо конкретно. Особено ако сградата е била достатъчно голяма. Пък и за собственика можеш да откриеш нещо.

Стан написа
          Аз съм виждал най-обикновени чинии с пречупени кръстове.
          Както вече писах, пречупени кръстове можеш да срещнеш кажи-печи навсякъде, защото са били изключително популярен мотив. Без връзка (непременна) с национал-социалиститите. Просто знак аз късмет. Да речем, ако разгледаш снимки на авиатори от ранната епоха (20-те и 30-те години), ще откриеш, че много от тях носят свастики - знак за късмет при хора, занимаващи се с опасна професия (което ги прави суеверни). Т.е. за декорация знакът се е използвал много. Обърнат и в двете посоки, защото го има и така и инак традиционно (пак без връзка с нацитата).
          Но съм съгласен, че при съвместно дружество с немец и 38-41-ва - да, този произход (немски, национал-социалистически) е по-вероятен.

Comment

gollum написа Виж мнение
            R0ss, ако искаш да се заровиш, бих те посъветвал да прегледаш теченията на някои от основните вестници в Русе от това време. Нищо чудно да изскочи нещо конкретно. Особено ако сградата е била достатъчно голяма. Пък и за собственика можеш да откриеш нещо.
            Също не е лошо да потърси в архива данни за пристанището и по-точно за вноса през тези години.

А за обърната свастика може да има и друго обяснение - китайски ментата

Comment

През посочения предвоенен период в строителството масово се вкарват строителни материали от Германия. Доста години наемах помещение в една от сградите на Популярна банка в гр......, строена с немски цимент и желязо. Ти да видиш бетон непробиваем, основи, колони и трегери. Електромер от Берлин 1942 г.също беше перфектен. Немски инструменти, машини и пр. - занаятчията или селският стопанин кътат левчетата и чакат с нетърпение доставка.
              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Working...
              X