Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви са тези тухли? Защо са със свастика?
Collapse
X
-
Да, именно - нищо общо. Освен това, на тези тухли свастиката е в друга посока, в сравнение с тази от Третия райх.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Според мен пък това са тухли свързани именно с Третия райх. Това са тухли от 20 век. С този знак няма как да са след 1944 г., а вероятността да са правени от будист преди 1944 г. е малко вероятна, даже практически никаква. Това че свастиката е обратна е лесно обяснима - тухлите се правят в калъп, при което изображенията са в негативи и този който ги прави, трябва да е достатъчно интелигентен да се сети, че върху тухлата ще се получи огледален образ, а този явно не е бил от особено умните. Подобни огледални, т.е. объркани печати има и при римските тухли. Лично аз бих се позаинтерисовал от историята на сграда - кой и кога я строил, може да се окаже германска от периода 1934 - 1944 г. Не е изключено в района да е имало и германска тухларна или някой местен фен на националсоциализма. При всички положения обаче от всички възможни варианти, възможността да свъзана с националсоциализма за мен лично е най-логичната.
А щях да забравя - обърнал ли си внимание тухлата да ли по нещо се отличава от другите, примерно едната страна да е по-гладка и добре направена.
Comment
-
С този знак няма как да са след 1944 г., а вероятността да са правени от будист преди 1944 г. е малко вероятна, даже практически никаква.
Така че спокойно може да се е появила в това си значение (знак за късмет) на тухла когато и да е през първата половина на ХХ век в България. Без да ни трябва някой некадърник да я е объркал и обърнал. Няма как да сме сигурни, но ми се вижда по-вероятно, отколкото да е свързана с национал-социалистическата партия в Германия. Последното не е невъзможно, разбира се, но не е задължително и изисква допълнителна същност (грешка на автора, защото е обърнал знака), която не е нужна при другото обяснение.
Comment
-
По принцип може и да е така, но обикновенно най-простият отговор е и най-вероятният.
Виж, ако е от след ВСВ в Европа, тогава - да, почти сигурно ще е свързана с немските национал-социалисти, защото от ВСВ насетне в Европа и Америките се свърза предимно с това. Но преди това - не. Дори и през 30-те години това е само една от употребите в Европа, при това, не най-популярната. Както и сега можеш да я откриеш навсякъде в Азия и никой там няма и да я свърже с Германия.
Хе, че то може и някой фен на финландските ВВС да я е сложил .
Та, за да се изясни нещо повече, трябва поне да има идея откога са тухлите. Ако са преди 30-те години - със сигурност нямат нищо общо с хитлеристката свастика. ако са след това вече не е толкова ясно - може и тъй, може и инак.
Comment
-
R0ss, аз ако съм на твое място ще събера колкото се може повече тухли и после ще ги продавам на неофашистите - да им се радват хайваните
Фактът, че тухлите са маркирани със знак, сам по себе си също е инересен. Моите наблюдения за тухлите в Пловдив за периода 1878 - 1944 г., а те не са малко (наблюденията имам предвид, не тухлите(, е че се маркират само с букви. Знак и то придружен с надпис, съм видял досега само веднъж върху една австроунгарска тухла, която по неведоми пътища се беше озовала в един кенеф от началото на 20 в.
Между другото, обърни внимание на цвета на старите тухли и керемиди по останали къщи. Ако има разлика в цвета, примерно останалите са масово по-бледи и жълтеещи, то това е индикация че тези тухли със свастиката може да не са местно производство.
Comment
-
... това което допълнително успях да разбера като информация:
1. Сградата е била собственост на (цитирам) "... богат и алчен търговец от Русе, курвар..." който после я е продал на сегашния собственик.
2. Състои се от 2-е части, продълговата част (като склад) строено около 1924 и последваща допълнителна част (като за офиси) строена 1938 ~ 1941. Тухлите от 'складовата част' нямат маркировка, а само тухлите от 'офис-ната част' са всичките като на снимките (със знак).
3. Въпросните тухли (със знака)... сравнени с другите от 'складовата част' са малко по големи, по тежки, по червенеят и са някак по плътни (строителните работници коментират "Е 'туй 'са 'казвъ качествена глина")... също и обратната им страна (не където е знака) е като че ли... по прецизно равна и гладка.
4. Сградата ('складовата част') е била по онова време 'винарна', правели и продавали вино, шампанско.... После русенецът около 1938 ~ 1941 е до-построил 'офис-ната част' и започнал да продава виното в Германия по релацията Лясковец --жп_влак--> Русе --транспорт_по_Дунав--> Германия.
5. Малко преди да реши да до-построи 'офис-ната част' и да започне експорта на виното... е открил съвместно дружество с германец, който се е грижел за транспорта и за организиране на продажбите на виното в Германия.
А от къде са взети/купени/произведени/доставени тухлите за 'офис-ната част'... няма как със сигурност да се разбере, защото русенецът (единствен знаещ със сигурност от къде ги е взел) е починал, а сегашния собственик казва, че не е коментирано при прехвърляне на имота кое от къде е купено/доставено (особено тухлите)...
На въпроса ми към сегашния собственик "Какви се предполагат че са могли да бъдат политическите възгледи на русенеца, от коя партия е бил?'... отговора (цитирам): "Ами от коя партия... от партията на върти-опашките, ПАРИ и АВАНТА да има.. от нея партия беше (+ псувня комбинирана с изражение на презрение на лицето)".
пс: Ако работниците открият нещо ново което би могло да хвърли светлина, ще допълня...
.
Comment
-
Много интересен въпрос с тези тухли. При така описаната от теб ситуация е повече от очевидно, че свастиката наистина е свързана с националсоциализма в Германия, а тухлите са внос от там. Това обяснява различната глина и разликата в размерите (макар, че по това време размерите на тухлите не са стандартизирани и варират в леки граници(. Това, че са маркирани със свастика, съвсем не означава, че собственикът непременно е симпатизирал на националсоциализма, просто знакът е бил масово разпространен. Въпросът, който веднага възниква, е за чий му е било да кара тухли чак от Германия. Разбира се, невинаги в човешките действия трябва да се търси непременно някаква логика. Обаче даваш важна подробност, а именно че обратната страна е по-гладка, а това означава, че не е изключено това да са т.нар. фасадни тухли, на които едната страна е прецизно направена с декоративна цел, а тъй като доколкото разбрах гладка е широката страна, би могло да се мисли, че при направата им били предвидени за настилка на под. Това вече обяснява защо тези тухли били докарани чак от Германия - пичът видял нещо, което го има в Германия и искал да си направи същото, но тук просто не е имало такива тухли.
Comment
-
Годината на строеж наистина говори в полза на национал-социалистически произход. Но едно не ми е ясно - ако тухлите са внесени от Германия, защо ще имат свастика (коя немска тухларна ще използва партиен знак като клеймо?!?) и най-вече защо ще е обърната?
Вторият въпрос - ако правилно съм разбрал, свастиката е на вътрешната, а не на външната страна, нали? Тогава не виждам как ще изпълнява каквато и да е декоративна функция (впрочем, така или иначе виждам следи от мазилка, т.е. знакът не се е виждал). Тогава остава да е някакво клеймо или пък да е сложено от някакви други по-мистични ( ) подбуди. Така както е обърнато не ми говори за немски произход (в рамките на майтапа - може да е бил почитател на финландските ВВС). Естествено, винаги може да се приеме и тезата за грешката, ама е малко насилена и има смисъл само ако няма други обяснения.
Comment
Comment