Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сблъсъци на монголска войска със западни рицари

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И на мен лично тези съюзи ми звучат съмнително. Рицари и монголи обаче едвали са се "тупали", защото май наистина е имало делегация или нещо такова, но...
    За Баязит и Тимур-"куция" знам нещо. Баязит си позволил да засегне въпроса за дествеността на Тимур "куция" и ханът накарал турчина да му бъде табуретка, а любимата баязидова жена трябвало да сервира гола по монголските пирове.
    Монголците през 1241г. наистина си трагват непобедени (грешката за австрииците(австриици е имало - от херцогство Австрия и те участвали дейно(да не кажа решили, защото числеността им не е такава) в битката през 1242г., когато вече монголците губят) е моя май(виждате новия ми аватар), там са по-скоро чехи)
    Аз мисля (подчертавам мисля), че унгарския крал е Бела²V, а стохилядна феодална европейска армия е нещо, коете те кара да си кажеш "хмм... Ха!".

Comment

xaxa tova za devstvenostta me izkefi
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

През 1402 година при Ангора се срещат войските на монголци и турци.Според Османските хроники турската войска е била 160 000 души, а монголската значително я е превъзхождала. Както знаеме резултата османската войска е разбита.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

za sravnenie bulgarskata voiska prez 2 bulgarsko carstvo e nai mnogobroina pri Kaloqn 40 000 pexota i 10 000 konnici(naemnicite ne gi znam)..e kak da se ystoi na takiva vragove?!160 000 a drygite pove4e...puk ricarsktie armii sa bili o6te po malki
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Намеих го за кръстоносците и монголците: Значи става въпрос за Луи 9. По време на неговия поход, докато армията почива на Кипър зимата 1248г., идват двама пратеници, Марк и Давид, монголци и несториански християни. Те представят Алжигидай (или нещо такова - Aljighidai с английска транскрипция), който е монголския губернатор на Персия и един от най-доверените съветници на Гуюк Хан, племенника и наследника на Чингиз. Пратениците донасят, че Гуюк, Алжигидай и по-голямата част от монголската армия са се покръстили и се надяват на съюз с франките срещу омразните сарацини. По всичко личало, че тия двамата наистина са християни. И проспектът за един съюз е бил бая обнадеждаващ. Армения в Мала Азия вече е била васал на монголите, които са били по-близко, отколкото са считали тогава западните владетели. С един съюз Багдат и Дамаск биха били силно застрашени, а с това и силата на сарацините. И Луи явно се е усетил какви възможности се предоставят - след като двамата монголци прекарват зимата в двора на краля той изпраща обратна делегация, състояща се от трима доминиканци, единия от които по случайност е бил най-големия познавач на монголците на запад по това време, двама писачи и двама сержанта като ескорт, заедно с подаръци и дарове. Обаче Алжигидай умира преди делегацията да го достигне. Те продължават нататък към Монголия, но и Гуюк Хан умира преди да пристигнат. Те намират империята управлявана от някаква негова вдовица, която нямала бъкел представа от дипломация, изръсила някакви настоявания френския крал да и плаща трибут и толкова. Та целия план пропада. Ма направо как са протичали тогава дипломатическите връзки не е истина... Тия седем нещастници сигурно цяла година са се шматкали из половината Азия, на майната си от всеки друг западняк и без идея сигурно накъде са тръгнали или къде се намират. Направо да им се чудиш на тия хора как така са тръгвали.
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

za sravnenie bulgarskata voiska prez 2 bulgarsko carstvo e nai mnogobroina pri Kaloqn 40 000 pexota i 10 000 konnici(naemnicite ne gi znam)..
              Е, аз пък съм чел, че когато кръстоносците преминават през България, Калоян им предлага да действат заедно срещу Византия. Царя бил готов да осигури 40 000 конници и 60 000 пехота!

п.п Да не се повтарям с написаното в подписа ми!

...
              ..И кажи ми ти страннико,
              чувал ли си звук,
              по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

ami sumnqvam se za6toto vsi4ki armii na balkanskiq polyostrov po tova vreme sa bili profesionalni i rqdko sa nadvi6avali 50 000 dy6i(dori vizantiicite) bagatyr prosto pro4eti iztori4eskite izvori koito ima dori v y4ebnicite po iztoriq za 12 klas..a mongolcite kak sa qli boi ot na6ite selqni(btw romana "Ivailo" e mnogo dobur istori4eski roman) ne mi e cent qsno..ama sa qli :lol:

Comment

Арсалане, какви професионални армии през 13-14 век? Просто всичко си е било регуларно.
                  Относно за победите ни над монголците и по-точно Ивайло-то той разбива два монголски отряда. Най-много да са били между 500 и 1 000 души всеки от тях. Понеже това е било първото разгромяване на тези нашественици по нашите земи, това предизвиква голямо впечатление сред съвременниците му. Даже византийските Хронисти заявяват за неговите победи
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Е, като се има предвид вероятното количество на населението, както и възможностите на тогавашните държави да издържат войска в поход, всякакви приказки за балкански армии от по 80000-100000 души са съвсем абсурдни. Това впрочем сме го обсъждали някъде, сега не помня точно къде.

Comment

Калоян наистина предлага 100 000 армия, но в нея куманите далеч не са малко.
                      За единия милион на gollum съм съгласен (дааа, аз преброих шест нули зад единицата!). То и през световните войни не е имало такива балкански армии:
                      всякакви приказки за балкански армии от по 80-1000000 души са съвсем абсурдни
                      За османската и монголската армии - османската със сигурност е превъзхождала. Турските хронисти явно са проявили пристрастия. Мнонголската (поне аз така мисля) армия е била 160 000 души. За турската не знам точно, но някъде четох (май в учебник за осми клас), че османската армия наброявала 800 000 (явно присрастен българин е писал това)!
                      А за Ивайло - той наистина разбива само малки отряди (оставаше и той да разбие някоя стохилядна армия).

Comment

Малко кръчмарски сметки

При 1 000 000 население и мобилизационен потенциал 1/5 от него, + наемните отряди - численност като 100 000 е напълно постижима!

...
                        ..И кажи ми ти страннико,
                        чувал ли си звук,
                        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

dam izvinqvam se za po gore kazanoto..imax v predvid 4e armiite sa postoqni a ne kakto pri suzdavaneto na bulgarskata durjava vsi4ki muje sa voini..a za men profesionalni armii se poqvqvat imenno pres PSV(li4no mnenie kato izklu4vam rimlqnite)

Comment

a Ivailo nastina razbiva 3 4 malki otrqda no tova pravi vpe4atlenie ne samo na bulgari i romei no i na samite mongolci koito vijdat 4e ne sa nepobedimi a i nqkoi narodi sa gotovi da se srajavat i si imat 1 na ym puk i nali znaete 4e na6ite selqni sa "DIVI SELQNI" piqt po 2 3 rakii i nema tatari nema nikvi :twisted:

Comment

Араслан, не съм съгласен за ПСВ, защото тогава армиите са предимно наборни. Напротив, мисля че армиите са съставени предимно от професионални войници в периода от края на средновековието до наполеоновите войни. Например във Войната за Американска Независимост англичаните изпращат изцяло професионална армия срещу колонистите. Веднага селд създаването на САЩ пък едно от първите неща, които американците правят е създаването на военна академия и професионална армия. А Наполеон има нужда от огромна армия и започва да набира войска от населението.

Comment

Напълно съм съгласен с TVV относно наборните и провесионални армии.

Само да добавя нещо:
                                Според моето скромно мнение по-добри (като не смятаме убочението) са не провесионалните, а наборните войници, защо тях лесно можеш да ги мотивираш - те се бият за страната си, а това винаги е мотивация. Докато "провесионалните" лесно може да те оберат, да се разбягат, спасявайки живота си, и... край!

Да не забравя - това за ракиите и нашите селяни беши трудно за разчитане без препинатилни знаци, но иначе е върха!
                                П.П. По въпроса с Ивайло - да, малко или много впечатлява монголците, то няма как! :lol:

Comment

Working...
                                X