Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката при Витков 1420г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За бомбардите и върху огнестерлните оръжия, характерни за периода

Amazon, в този случай, според мен, не си съвсем прав. Средновековните бомбарди (говорим за ХV век) са много далеч от минометите по няколко причини.
    Първо, защото те най-често те водят огън под сравнително малък ъгъл (в сравнение със съвременните миномети или мортирите от ХХ век) - 10-30 градуса - минометите, от друга страна, водят огън под ъгъл 80-90 градуса, което означава, че и траекторията е съвсем различна. Причината е, че тези средновековни бомбарди са били обсадни оръдия, чиято основна задача е била да отворят дупка в крепостните стени, а не да ги прехвърлят. Да не говорим, че в този ранен момент общо взето всички обсадни барутни оръдия са били "бомбарди". Значително по-късно от по-късоцевните с широко или разширяващо се гърло произлизат мортирите, а за по-дългите и тежки обсадни оръдия остава името "бомбарди" (по-леките полеви оръдия, обикновено с калибър до 10 см се наричат "кулеврини" в този период). Както се вижда на прикачената картинка, бомбардите са доста различни, но всички имат сходно приложение и задача.
    Може би се бъркаш с мортирите и гаубиците от късната "барутна епоха" (т.е. Новото време и по-късно), които също (подобно на минометите) стрелят под много голямо възвишение и имат траектория като обърнато U, т.е. снарядите им падат почти отвесно върху целта си. Подобно на минометите, те изстрелват гранати или бомби, натъпкани с експлозив. Такива оръдия се развиват по-късно и поемат по два пътя - гаубици и мортири, като и двете стрелят под голям ъгъл и не се налага да се преместват заради отката след изстрел и изстрелват по-тежки снаряди (от топ със същата маса и калибър), но на по-малка дистанция и използват бомби и гранати вместо плътни гюлета. Но бомбардите от късното Средновековие са нещо различно.
    Големите бомбарди от късното Средновековие се използват само при обсада, изключително тежки са (от 4-6 до 16-18 тона) и изстрелват много тежки снаряди (между 100 и 700 кг). Това означава, че за да бъдат придвижвани и обслужвани са им необходими огромно количество хора - вероятно поне няколко стотици, както и значително количество товарни животни. Виж, за да стрелят с тях са били нужни по-малко хора.
    Те рядко са можели да стрелят повече от 10 пъти дневно (често и значително по-малко), защото след всеки изстрел е трябвало оръдието да се охлажда в продължение на часове. Голям проблем е придвижването им и щом веднъж заемат позиция, остават на нея доста дълго - нямат никаква тактическа подвижност.
    10-20 души вероятно е бил бойният разчет на някоя стандартна бомбарда, но цялата прислуга в кампания за подобно оръдие е била значително по-голяма. Особено пък за тежките големи бомбарди, които често са си имали и лични имена .
    По-малките бомбарди, които са били и по-масови, имат сходно устройство и приложение, но изискват по-малко обслужващ персонал и се придвижват по-лесно извън бойното поле (на бойното поле са лишени от тактическа подвижност). Всички бомбарди се използват само от стационарна укрепена позиция. Всички се ползват само като обсадни оръжия, било то за защита от обсада или за подпомагане на обсадата. Целта им е да пробият крепостните стени, затова и не е нужно да стрелят под голям ъгъл и да ги прехвърлят - не това е идеята.
    Снарядите им не са бомби, а плътни гюлета, от камък или от желязо (по-късно, първо се въвеждат при кулеврините). Идеята е с кинетичната си сила да срутят стените на крепостта.
    Всъщност започват да се правят много големи бомбарди точно поради това, че се използват каменни снаряди. За да бъдат по-ефективни е необходимо да бъдат по-тежки, а това означава и по-големи. Така се стига до тежки бомбарди с калибър 50-80 см и каменни снаряди по 500-700 кг. С масовото въвеждане на железни снаряди става възможно да се премине към бомбарди с по-малък калибър (до 20 сантиметра).
    Към поста прилагам снимки и картинки на средновековни бомбарди, както и една снимка на мортира от по-късно време - за сравнение.

ПП Както споменах, има и ръчни версии огнестрелни оръжия по това време, които по същество са "ръчни" оръдия или бомбарди - умалени версии на обсадните бомбарди. За илюстрация ще прикача и картинка такива "гърмялки".
    Attached Files
    Last edited by gollum; 07-10-2010, 15:26.

Comment

Всъщност конкретно по това време гюллетата са си от камък. Всякакви други материали са били рядък експеримент. Чак в самия край на 15 в. на 15 век Луи XII въвежда масово чугунени гюллета.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Съгласен съм с теб, Торн, но Amazon постави въпроса малко по-общо, затова си позволих да пиша и за железните (чугунени) гюлета. Те са по-късно развитие. Но така или иначе бомбите са все още твърде далеч, както и мортирите и гаубиците, а бомбардите са предназначени за срутване на укрепления като следствие от удара на гюлето в стената, а не от взрив на бомба.
        Ако е за въпрос, може да се уточни и че има поне две основни технологии по това време за изработване на самите бомбарди (лети бронзови и ковани от железни парчета), но с това ще се отклоним от конкретната тема, а ми се искаше моите две картинки да са своеобразна илюстрация към нея, защото показват оръжия, които, са присъщи на периода (е, някои са и малко по-късни, но съвпадат с Хуситските войни). Малко илюстрация винаги е полезна.

ПП Между другото, бях попаднал на едни доста забавни миниатюри-фигурки (към настолна игра за Хуситските войни), които също биха били не лоша илюстрация, макар разбира се, да са си играчки, а не изображения от периода.
        Попаднах и на подборка от откъси от чешки исторически филм от 1957 г., в който се виждат разни хуситски оръжия, атаки и прочее и самия Жижка .
        Last edited by gollum; 07-10-2010, 15:09.

Comment

Филмчето е култово в стил най-златните години на соц. епосите. Героят, който играе Жишка и режисьорът трябва да са лауряти на "Сталинова премия"....
          Иначе ако се върнем към историята фактът е, че палисадата (независимо каква е била -аз имам картина, на която тя е от камък) е била на възвишение и имперските части е трябвало да го катерят в нещо като улей между две възвишения. Иначе във филма те са дадени като трогателно наивни юнаци, които на кон атакуват палисадата (без да им хрумне да я обиколят!!!) и с доспехи се катерят като алпинисти по гредите й. Участието на вагените също не отговаря на историята защото крепостните врати се отварят неочаквано за имперците и конницата излиза от тях.

Накратко да, ама не.
          Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Вагенбург

Хумор

Last edited by Thorn; 07-10-2010, 18:42.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

А, Сула, това е ясно. На мен ми хареса Жижка, както и сравнително реалистичното представяне на въоръжението, масовките - също (много ми напомниха на "Ричард ²²²" с Оливие в ролята, който гледах сравнително скоро (филма е от същото време)). Като гледам, идеята за таранна конна атака на укрепление не се е отразила само в киното, но и в картините - по-долу Торн пусна една подобна картина баш на конен щурм на укрепление . Но толкова за кино, че темата е друга.
              Вагенбурговете са по-късно, може би ако има цяла серия теми за Хуситските войни или пък се организира една върху тях. Макар че имам спомен, че някъде Ханс и още някой ги бяха обсъждали.

ПП Пускам и една картинка с ръкопашните оръжия, характерни за Хуситите .

ПП2 Попаднах и на едно късо филмче от историческа възстановка, което ми се струва, че е добра илюстрация към темата (връзка). Преправените селскостопански инструменти може и да изглеждат като не кой знае колко добра идея, но тук се вижда, че могат да бъдат доста ефективни. А като се има предвид каква сила може да се придаде на тежест при подобно размахване, едва ли и доста съвършените към този момент ковани доспехи могат да бъдат достатъчна защита.
              Attached Files

Comment

Е, точно тази картинка е много информативна.
                Според почти всички източници за хуситите и Жижка, най-популярна е палицата.Сега, не знам дали точно това е думата на български / защото е руска и може и да не съвпада с нашата /.Дотолкова е символична, че е сложена на гробницата на Жижка,преди да я разруши Фердинанд.Представлява най-общо дълга дръжка / като на копие /, парче верига и къса тежест, удебелена в единия край.Доколкото съм чел, използвала се е основно за вършеене,също и за брулене.На тежестта няма бодли и тя е дървена.Във бойния вариант, тежестта е метална или най-малкото обкована с метал и има шипове.Ако това нещо е в ръцете на сръчен селянин и особено ако е стъпил малко по-високо / на платформата на вагена например /, би била отлично средство за трошене на глави.Дори и да са с шлемове.Също популярна е била и самоделната алебарда - домашната брадва,монтирана също на дълга дръжка и тунингована отпред с шиш / около 30 см,ако си спомням правилно /.

Comment

.
                  Last edited by Изчезнал Безследно; 10-12-2010, 12:18.
                  "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                  FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

Незнам това ли е най-подходящото място за въпроса ми , ако не е моля да го изтриете или преместите!
                    Какво е това:

Руснаците му казват "рибодекин", а ние?
                    ( говоря за това пушкало най-отпред)
                    http://sitekreator.bg/nebosvod/

Comment

Небосвод, тази картинка за пръв път е постната от Голъм на 23.12.2010г. в подфорум Ренесанс и Религиозни войни в темата Японската агресия в Корея, така че виж там какво е писал Голъм.Подобни (макар и не съвсем) рибодекини се виждат по скици и чертежи на Леонардо да Винчи.В Wikipedia има информация за подобни ribaudequin или ribauldequin.В You tube има клипчета на които се вижда как действат реконструирани по чертежи от едно време рибодекини.
                      Last edited by ; 20-12-2011, 12:19.

Comment

С изненада отбелязах, че нямаме специализирана тема за средновековна барутна артилерия, така че създадох такава (връзка) и там съвсем накратко описах какво успях да намеря за рибодекините.

Comment

Steelman, благодаря ти!
                          Прочетох постовете от въпросната статия. Т.е. разбирам че и ние му казваме "рибодекин". Просто дълго се рових , но не го намерих описано на български, а не бях сигурен дали нямаме различно от руското название(макар да виждах, че и на латиница се изписва така. А ми беше интересно , защото получих като подарък едно такова( е, не истинско, а играчка):

п.п. Докато си пишех благодарностите , ми се появи още едно съобщение.

gollum, благодаря и на теб. Един от методите ми на търсене беше именно "средновековна барутна артилерия".Така открих материали за бомбардата( другият ми подарък), но за рибодекина не успях.
                          http://sitekreator.bg/nebosvod/

Comment

Ето още нещо за Ян Жижка:

Чехия Инфо: о Чехии в подробностях. Истории знаменитых чешских людей

Last edited by ; 19-01-2012, 11:55.

Comment

Tir du ribaudequin de l'Ost du Dauphin.Notez la position de départ et d'arrivée du canon...

Wagenburg et ligne d'artillerie XVe, de l'Ost du Dauphin et de Bourgogne médiévalelors de la fête médiévale 2009 du château de Pierreclos en Bourgogne.

Comment

Working...
                              X