Според мен името на сина на крал Андраш II, което Ги е дал като Коломан, е Калман (както звучи на унгарски), но и името Коломан също може да се използва, тъй като Калман (който към момента на короноването си като Галицки княз е бил само на 7 години) на украински е Коломан, а по-голямата част от територията на тогавашното Галицко княжество е била в земи на днешна Украйна. Тъй като въпросния Калман е бил малолетен, докато е бил Галицки княз, той е имал регенти избрани от баща му - Андраш II ( крал Андраш II е бил втори братовчед на княз Роман Мстиславич, тъй като и двамата са правнуци на киевския княз Мстислав Велики и това може би също е бил един формален повод Андраш да претендира от името на синовете си за трона на Галицкото княжество, още повече че след смърта на последния Галицки княз от рода Ростиславичи през 1199г., Роман Мстиславич става Галицки княз без да има право да заеме трона, но го е заел). След смърта на Роман Мстиславич неговите синове са малолетни и тогава започва един период от 33 години на непрекъсната смяна на владетели и междуособни борби за трона, като унгарския крал е извикан (не за пръв път) на помощ на една от страните. През тези периоди на междуособици, вероятно много от поданиците не са наясно кой в момента е техен княз, след като се сменят толкова често. Първоначално Андраш II подкрепя подръжниците на малолетния Даниил Романович(син и наследник на баща си Роман Мстиславич), но няколко години след това, след като през 1212 г. Даниил Романович е бил принуден от недоволните от него и майка му боляри да избяга в Унгария, крал Андраш II решава да постави на трона на Галицкото княжество първо сина си Калман, а впоследствие и сина си Андраш(този Андраш е женен за дъщерята на друг третендент за трона - Мстислав Мстиславич (който за няколко години също е Галицки княз), като интересно е че Мстислав Мстиславич омъжва другата си дъщеря за Даниил Романович (който след като 4 пъти става княз и 4 пъти губи властта си накрая успява за пети път да стане княз и да управлява този път малко по-дълго), а дъщерята на Мстислав Мстиславич - Ростислава е майка на Александър Невски). Андраш Унгарски(другия син на Андраш II) също успява да стане Галицки княз, но унгарците не владеят дълго време Галицкото княжество.Андраш Унгарски - Галицки княз умира през 1234г. съвсем млад на 24 г. и след него Галицки княз става отново Даниил Романович. Горепосоченият Калман през последните 15 години от живота си е херцог на Славония и умира през 1241г. от раните си получени в битката с монголите при река Шайо (или Сайо) в долината край Мухи.
Както Ги спомена, през 1211г. крал Андраш II дава на тевтонските рицари да управляват и защитават част от Трансилвания, но тази част(област) е малка и се нарича Цара Барсей(или може би Тара Барсей - не знам румънски и затова не знам как се произнася правилно). Според мен тази област е дадена на тевтонските рицари само да я управляват и защитават и доколкото знам те са признавали върховната власт на унгарския крал върху тази област, но не са плащали данъци и такси. Тази област е около днешния град Брашов и се намира на север от Карпатите. Голяма част от населението на тази област е било от немски(а също и малко френски) колонисти(част от колонистите са били рудари), които са започнали да се заселват там около средата и края на XII век и селищата на тези колонисти са били нападани често от куманите. Може би именно за това тази област е дадена на тевтонските рицари, за да може да защитават немските колонисти. Според някои източници тевтонскити рицари построяват в тази област 5 крепости и вероятно крепостите на Фелдиоара, Кодлеа, Ръшнов и крепост до Брашов са построени от тях.
Както Ги спомена, през 1211г. крал Андраш II дава на тевтонските рицари да управляват и защитават част от Трансилвания, но тази част(област) е малка и се нарича Цара Барсей(или може би Тара Барсей - не знам румънски и затова не знам как се произнася правилно). Според мен тази област е дадена на тевтонските рицари само да я управляват и защитават и доколкото знам те са признавали върховната власт на унгарския крал върху тази област, но не са плащали данъци и такси. Тази област е около днешния град Брашов и се намира на север от Карпатите. Голяма част от населението на тази област е било от немски(а също и малко френски) колонисти(част от колонистите са били рудари), които са започнали да се заселват там около средата и края на XII век и селищата на тези колонисти са били нападани често от куманите. Може би именно за това тази област е дадена на тевтонските рицари, за да може да защитават немските колонисти. Според някои източници тевтонскити рицари построяват в тази област 5 крепости и вероятно крепостите на Фелдиоара, Кодлеа, Ръшнов и крепост до Брашов са построени от тях.
Comment