Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историята на Румъния

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Относно власите

    Интересен за отбелязване е факта, че до края на XV век власите са имали особена функция в Османската империя. Те са имали статута на привилегировано населание, което е охранявало границите на империята и е участвало в акънджийските походи в съседни земи.
    Статута на привилегировано население получават всички заварени общности имащи специфичен и ценен поминък на Балканите от османските завоеватели. Такива са например саксонските рудари, обитаващи района на Самоков, населението занимаващо се с отглеждането на ориз в Горнотракийската низина и др.
    Османците освобождават привилегированото население от ред данъци, като в замяна получават верността му и използват неговите ценни умения.
    Що се отнася до власите, вероятно те са изпълнявали подобни функции още преди османското нашествие.
    Сведения за гранично население, ползващо големи привилегии има през XIII век в Мала Азия. Това съсловие се нарича "акрити" и е охранявало източните граници на Никейската империя, а впоследствие и на възобновената Византия от нашествията на тюркоезичните племена. Добре известно е какво става, когато привилегиите на акритите са отнети, а тяхната съпротива сломена.
    Писмени сведения за използването на власите като погранично население до османското нашествие за съжаление няма. От коя държава и къде са били разположени, може само да се гадае.
    Все пак смятам за интересен за отбелязване факта, че първите сигурни сведения за власи във визанийските извори, касаят събития развиващи се около границите на империята. За пръв път власите са споменати в добавка към Хрониката на Скилица, засягаща събитие от 976 г. Сведението разказва за убийството на Самуиловия брат, Давид от власи.
    През 1160 г. византийците използват власи, обитаващи поречието на Дунав (тогава северна граница на империята) при похода си в унгарските земи.
    Ако такова гранично население е съществувало, то със сигирност е играло значима роля в събитията около възобновяването на България в края на XII век. Още повече първите български царе се именуват "цар на българи и власи".
    Тези размишления ме навеждат на мисълта, че появата на влашко население северно от р. Дунав е резултат от динамичната обстановка на Балканите през XII век. А българските владетели несъмнено са се възползвали от "услугите" на тези "номади- граничари".
    В заключение искам да отбележа, че наследниците на тези власи населяват тънката ивица земя, на десния бряг на Дунав от р. Морава до Тулча. Дотам се е простирала Османската държава, когато привилегиите на пограничното население са отнети и власите остават да живеят в тези земи.

    Comment


      #17
      Камерер написа
      :sm113:

      :lol: :lol: :lol:
      Абе, нали уж национализма беше нещо изцяло хубаво?
      Само когато е съчетан с исторически обективизъм.

      byzantiner написа
      И на всичкото отгоре езика им е били препълнен с българизми,
      Па те нали до средата на 19 век служат на български в църквите, а до мако по-рано и пишат на български. Май "римската" идея се появява с Наполеоновите хора....

      Прави ми впечатление изобилието на български имена - "Мирчо", "Тудор Владимиреску" и др. Въобще българския елемент в Румъния /не го казвам с националистически подтекст/ ми се струва по-застъпен, отколкото четем в текстовете за историята им. Само икономическото присъствие до края на 19 век на българите е значително. Имаше едни данни в "Капитализмът в България" на Бочев /не помня макото име/, но не ми е под ръка да ги видя...
      Last edited by ; 12-11-2005, 19:12. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

      Comment


        #18
        KG125 написа
        Само когато е съчетан с исторически обективизъм.
        А що е туй "исторически обективизъм"? Би ли ми обяснил какво значи
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

        Comment


          #19
          Абе къде беше предната тема със статията на оня румънски смешник? Бях сложил един линк там мисля.

          Погледнете им владетелите: Мирча, Тихоимир, Влад (я от Владмир я от Владислав), Богдан, "Сенеслау" - изкривено за Станислав. После благородниците им 'боляри', а и често ползват 'воевода'. Аи къв е тоя град Търговище?

          Та българския елемент там е доста основен, спор няма. Как да обясним обаче "романизирането" на една такава голяма област?

          Имах преди време списък на градове и села с български имена които са латинизирани или директно сменени. Жалко, че го загубих!
          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

          Злобата крепи човека, а мързела го грози!
          (собствен патент)

          Comment


            #20
            С Наполеоновите походи може би, донасянето на "европейското влияние" и липсата на каквато и да е българска политика до 1878 год., и след това. Има някакво тотално дезинтересиране.

            То всичко идва от европейското влияние, чиято тежест ние май много подценяваме. Нова Гърция се събужда и до голяма степен създава под влияние на английското възхищение към древността, направо на стълба на преклонението пред древния елинизъм. Румъния - на основата на френското откритие, че там живеят братя по език и очевидно преки потомци на римляните. Сърбия и България остават по-малко засегнати по ред причини и градят национализма си на друго, не на повлияни от запада културни импулси, или поне не директно, но на православно-славянска основа в Сърбия, за България повече на местно-патриотична, отколкото на етническа или религиозна. Така се създават, ми се струва, балканските настроения за варварството на българите /сърбите минават "метър", защото все са съюзници на гърци и румънци/.

            Камерер написа
            А що е туй "исторически обективизъм"? Би ли ми обяснил какво значи
            Туй е мое виждане и значи да правиш адекватни изводи от верни исторически факти; да не се измислят такива. :aaa: :aaa: :aaa: :sm100: :noway:
            Last edited by ; 12-11-2005, 20:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

            Comment


              #21
              Тоест, по-скоро би трябвало да го кръстиш "исторически субективизъм", ако трябва да сме точни
              Към Чарли - както и по-надолу в темата беше споменато, румънците изчистват езика си от "българизми" и други подобни, както ние - от турцизми (е, пак не сме го изчистили много де). Та, недей да се учудваш. То и като се има предвид, че немалко време всичките балкански държави (сегашни) сме били в една и съща империя, няма как да няма моменти на смесване и преплитане. А и като се има предвид, колко пъти едни и същи области са били владяни от една или друга държава, а и известните и успешни владетели не са чак толкова много ... нищо чудно, че всяка балканска държава претендира за историческите личности, че са "нейни".
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #22
                Камерер написа
                Тоест, по-скоро би трябвало да го кръстиш "исторически субективизъм", ако трябва да сме точни
                Не може, няма да сме точни.

                Камерер написа
                ... нищо чудно, че всяка балканска държава претендира за историческите личности, че са "нейни".
                Ама столицата им се казва Търговище
                Last edited by ; 12-11-2005, 21:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #23
                  Към Thorn: човече, хубаво си го намерил и постнал мателиалчето, ама много дълго бре, кой ше се хване да го чете цялото....

                  THE LABARUM


                  sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                  ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                  ,sevogorob eht erew ysmim llA
                  .ebargtuo shtar emom eht dnA

                  Бе сгладне и честлинните комбурси
                  тарляха се и сврецваха във плите;
                  съвсем окласни бяха тук щурпите
                  и отма равапсатваха прасурси.

                  Comment


                    #24
                    Ето уикипедията по въпроса:

                    The name of Romania (România) comes from Român (Romanian) which is a derivative of the word Romanus ("Roman") from Latin.

                    The oldest surviving document written in the Romanian language is a 1521 letter which notifies the mayor of Braşov about the imminent attack of the Ottoman Turks. This document is also notable for having the first occurrence of "Rumanian", Wallachia being here named The Rumanian Land - Ţeara Rumânească (Ţeara < Latin Terra = land). In the following centuries, Romanian documents use both forms: Român and Rumân, with the latter being the more common form. It was only in the 19th century, with the rise of nationalism that the form Român was adopted as an official spelling, being chosen over Rumân in order to emphasise the linguistic connection to ancient Rome.

                    Romanians take pride in being the most eastern Romance people, completely surrounded by non-Latin peoples ("an island of Latinity").

                    извод: най-стария запазен документ написан на румънски - 1521 година

                    На кратко ще синтезирам какво друго се казва. Трите основни общини са Трансилвания, Влахия и Молдова (Молдавия + Бесарабия). За независимост на Влахия и Молдова за първи път се говори през ранния 14 век, Трансилвания е почти през цялото време под унгарска (по късно австро-унгарска) власт. Върхът на тези княжества идва през 15 и 16 век, разбира се, след нашето и унгарското отслабване. За техен късмет те просто не попадат в плановете на Османската империя за разширение. Османската империя, както всички други по тези земи решават са използват Дунав като северна граница, най-добре охранявана от послушни васали. Така до среадата на 19 век нищо съществено. През 1775 Буковина (най-северанта част на молдова) преминава под властта на Хабсбургите, през 1812 Бесарабия(най-източната част на молдова) е взета от Русия. След края на Кримската война (1856), Русия връща на Молдова Бесарабия.
                    През 1859 Молдова и Влахия се обединяват и измислят името Румъния, знаем защо През 1878, Румъния е призната за независима страна и получава цяла Северна Добруджа (населена в много голям процент от българи) от Русия като компенсация за Бесарабия взета същата година от империята. Руснаците за наша сметка купуват участието на румънците. А за тях Добруджа е важна, защото до тогава страната няма излаз на море. От тук нататък предполагам знаете какво става
                    Това е в историята им в няколко реда.

                    А сега малко частни случаи:
                    Не знам до колко може да се вярва или доколко харесвате Божидар Димитров тук, но според него земите на север от Дунав са били много слабо населени в периода 5-11 век. Той теоризира и евентуално съществуване на българска държава на север от Дунав за няколко десетилетия преди 681, дори по Кубратово време. Според него и до днес румънските археолози намират прабългарски гробове, но гледат да ги поскрият, защото не са римски

                    В Румъния имат мартеници и днес! Наричат ги мартишор и ги дават на 8 март на жените само. Малко се е посмесило с деня на жената, но не могат да ни измамят А това са иначе напълно същите мартеници. И те си мислят, че е уникално румънски обичай.

                    Сега малко румънски националистически глупости:
                    Един румънец ми се хвали колко хитри били те като не са загубили нито една битка извън Румъния. Отговорът е лесен - че как да ги загубят тия битки като няма такива

                    След 1913г. в Букурещ се вдига арка на победата над България през войната. Та те сами измират от холера крали заразени дрехи и одеала край Плевен. През 1916г. българските войски правят парад по арката за подигравка.

                    Матей Корвин, един от най-успешните крале на Унгария, син на Янош Хунияди бил румънски крал понеже бил роден в Трансилвания, където баща му управлявал. Така румънците управлявали Бохемия и Унгария
                    "Щом не щеш мира, на ти секира"

                    Comment


                      #25
                      krum-strashni написа
                      Един румънец ми се хвали колко хитри били те като не са загубили нито една битка извън Румъния. Отговорът е лесен - че как да ги загубят тия битки като няма такива
                      Имат - при Сталинград пробивът става при тях.

                      Comment


                        #26
                        Да уточня - след Кримската война Русия губи само южната част на Бесарабия. Съответно си я връща с Берлинския Договор.


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          #27
                          Малка загадка - кому принадлежи крилатата фраза "Слава Богу, слава Вам, Тутракан взять и я там!"?

                          Comment


                            #28
                            На Александър Василиевич.


                            thorn

                            Средновековните църкви в България

                            Comment


                              #29
                              Отлично отговаряте!
                              Препоръчвам спомените на Георги Георгиев "Един от първа дивизия", София 1935, по въпроса за румънския и пр. Някой има ли подробности за боевете при Максинени 1916?

                              Comment


                                #30
                                Да, както и "Оръдията през октомври" на Сава Стоянович. Освен другото, езикът е много цветист и на места вазовски, да не говорим за това, че спомените за впечатление от първа ръка са безценен източник.

                                Comment

                                Working...
                                X