Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История на хърватския етнос

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

История на хърватския етнос

Здравейте,винаги съм се чудел защо хърватите мразят сърбите толкова много и случайно попаднах на този документален филм.

В него общо взето се твърди,че днешна Босна и Черна гора всъщност са били населени изцяло от хървати.Сърбите облагодетелствани,че са възстановили държавата си много по-рано отколкото хърватите,са започнали да налагат прословутата си "отвратителна" политика на асимилирането на хърватите от Босна и Черна гора и подменянето им на националното им хърватско самосъзнание със сръбско такова.Това ми се стори изключително интересно(въпреки че може да е само хърватска пропаганда) и не изключвам да е истина,имайки се предвид политиката на сърбите, към българите от западните покрайнини и македония.....Някой чувал ли е за подобна теория и може ли да ми препоръча хубава книга на реномиран автор,в която да се разглежда този въпрос или ако не книга,поне някакъв материал за четене от нета.

До 0.42 дето казват, че в Югоизточна Европа са се появили двата народа "независно едни от друго", до там го изгледах.

Трябва да ми остава време и за нещо по-сериозно вечер..

Comment

Проф. Кръстьо Манчев е писал за началото на сръбско - хърватската вражда :
      Всъщност сърбите не получават в Австрийската империя повече от това, което имат в Османската — форми на автономност, самобитен живот, собствена църква. За тяхното ликвидиране като отделна верска и народностна индивидуалност обаче и дума не може да става. Напротив, продължилото няколко века на вълни преселване на сърби оттатък реките Дунав и Сава води до съществени етнически промени — в края на XVIII век сърбите вече съставляват мнозинство от населението на Банат, Бачка, Бараня и Срем, територия, която скоро ще се нарече Сръбска Войводина.

Хабсбургите дават привилегии на Пречанските сърби преди всичко защото имат нужда от тях както за продължаване на борбите с османците, така и за поддържане на необходимото им равновесие в австро-унгаро-хърватските отношения. Същевременно при всички случаи Виенският двор си запазва правото на тълкувател на сръбските права в империята. И когато тия права започнат да пречат на абсолютизма и централистичните стремежи на Хабсбургите, те ги ограничават и потъпкват. Затова различни сръбски депутации и представители на църковната сръбска йерархия често пътуват до Виена с искане за препотвърждаване и прилагане на дадените по-рано привилегии.

От друга страна, сръбските привилегии, тяхната църковно-училищна автономия предизвикват ревността на унгарското и хърватското дворянство — Унгария и Хърватия поначало не признават сръбските привилегии, те протестират срещу тях чрез своите държавни събори, обявяват ги за вредни и противо-държавни. Оттук именно тръгва хърватско-сръбският и унгарско-сръбският антагонизъм като допълнение към противоречията в триъгълника Австрия — Унгария-Хърватия.
      "История на балканските народи", том 1, http://chitanka.info/text/5818/26
      "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

Джордж Бърнард Шоу

Comment

Наистина в Кралска Югославия хърватите са били преследвани, както и българите . В 1928 г. Стиепан Радич е убит от Пуница Рачич в Скупщината, след това крал Александър Караджорджевич разпуска парламента и партиите и установява авторитарен режим. След това се стига до репресии срещу хърватите, заради които Усташа започва сътрудничество с ВМРО.
        ,, The culmination of the Serbian police terror took place during this period. One of the historical documents from that period, showing "methods" of the Serbian police and administration, is a bill on 13 dinars and 15 paras charged to a Croatian family in 1934 for five bullets fired at the father, who was sentenced to death. The families were persuaded even to pay the "expenses" of the execution within eight days, under the threat of confiscation of their property. Croatian archbishop Alojzije Stepinac reported about this event to the French diplomat Ernest Pezet in 1935.
        Belgrade also made use of the world economic crises in 1929 to destroy the Croatian banking system, which had been the strongest in Yugoslavia.
        In 1931, Milan Šufflay, Croatian historian of international reputation known esp. for his contributions in the field of albanology, was assassinated in Zagreb. Because of this, Albert Einstein and Heinrich Mann sent an appeal to the International League of Human Rights in Paris to "protect Croats from the terror and persecutions of the Serbian police". "
        "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

Джордж Бърнард Шоу

Comment

Ок,но така и не ми стана ясно.Всъщност кои са бошняците,хърватите,сърбите,черногорците?Говорят приблизително един и същи език и ми изглеждат доста близки помежду си?Някой може ли да хвърли повече светлина по въпроса или да ме насочи към добра книга с информация как възникват тези 4 етноса.Между другото Kramer се изказа доста пренебрежително и не сметна за нужно да разясни,защо мисли така....

Comment

Доколкото знам Бошняците и Хърватите са си южни славяни като сърбите и подобно на нас. Даже имат някакво държавно образувание с което Симеон Велики воюва (не особено успешно, с цел да си пази фланга) когато сърбите са разпокъсани княжества васални на България. Така че като етнос отделен от сърбите се обособяват преди 9-ти век. Май и преди тях имат кралство (хърватите).
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Според мен съм объркал раздела.Темата е по-скоро за раздел средновековие,където може би ще стане по-добра дискусия.Ще може ли някой модератор да я премести там?

Comment

Sast написа Виж мнение
                Ок,но така и не ми стана ясно.Всъщност кои са бошняците,хърватите,сърбите,черногорците?Говорят приблизително един и същи език и ми изглеждат доста близки помежду си?Някой може ли да хвърли повече светлина по въпроса или да ме насочи към добра книга с информация как възникват тези 4 етноса.Между другото Kramer се изказа доста пренебрежително и не сметна за нужно да разясни,защо мисли така....
                Няма как да го обясня по-ясно. Хиляда и кусур години - един език. Рекламата "три салама, един вкус" гледал ли си?
                Last edited by Kramer; 05-07-2013, 00:29.

Comment

Оригинален си много,но не казваш нищо съществено.

Comment

Sast написа Виж мнение
                    Оригинален си много,но не казваш нищо съществено.
                    Напротив, какво повече искаш да ти каже? Просто теорията, че сърби и хървати са се появили независимо едни от други, не му изглежда възможна.
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Вероятно са били западно славянски племена, различаващи се още преди да дойдат на Балканите. При това само част от племената са се преселили. Мързи ме да търся, но мисля, че ПВЛ поставя "белые хорваты" в днешна Словакия, а лужичките сърби /сорби/, до ден днешен са оцелели като реликтов етнос в Източна Германия. Иначе и едните и другите са дошли на Балканите както и повечето останали славяни, покрай аварските нашествия.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                        Напротив, какво повече искаш да ти каже? Просто теорията, че сърби и хървати са се появили независимо едни от други, не му изглежда възможна.
                        Ами например да защити тезата си защо мисли така.Да разкаже малко,откъде се появяват,като са едно племе,защо още в средновековието хърватската държава е отделна от сръбската,откъде произлиза езика им и защо е толкова еднакъв,защо едните стават католици а другите са православни,а пък босненците приемат исляма и т.н.Също да каже и откъде са му източниците.Аз по тая логика мога да кажа,че хърватите и сърбите са чисти българи и че сме произлезли от римляните.
                        Мислех,че има хора които се интересуват от история в този форум и ако не да си направят труда да си аргументират мнението,поне ще ме насочат към литература от която мога да разбера нещо повече по въпроса,но май няма да стане.Всъщност аз вече си намерих книжка по въпроса....
                        Ето за който се интересува.
                        Открий огромно разноoбразие от интересни книги в сектор "Книжарница" на store.bg Художествена литература, детски книжки, учебници и учебни помaгала.

Comment

Ми хубаво, Матанов не е лошо, но е недостатъчно. Впрочем, не се учудвай, че никой не си дава зор да отговаря на детски въпроси. Ако поне малко беше ровнал в гугъл, щеше поне базовите знания да усвоиш и току виж и някой интересен въпрос си задал.

thorn

Comment

В гугъл инфото е доста накъсано и човек се обърква.Аз съм на принципа,когато не знаеш питай.Затова и си зададох въпроса тук,за да имам някаква представа за какво да търся и да чета.Не знаех,че е пълно само с дървени философи и тва ми беше грешката.Мислех,че форумите са за да се дискутира в тях,но май този е по-специален и е само за просветени.

Comment

Този е по-специален и е само за просветени. В превод - на по-високо ниво. Не е за първокласници. Сори, за който не е разбрал.

thorn

Comment

Working...
                              X