Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Конкистадорите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Конкистадорите

Знае ли някой нещо по-подробно за конкистадорите.Интересувам се от тяхната военна тактика и въоражение, както и от техните най-известни представители като Кортез или Писаро. Ще съм благодарен ако някой се вкючи.

На руски, на Востлит има ²² послание на Кортес, дел Кастилио - "Завладяването на Нова Испания", Мотолина - фрагменти от "История на индианците в Нова Испания и една много интересна, макар и не толкова свързана със завоеваталите - известната "Описание на Юкатан" на де Ланда.

Comment

Естремадура е родила конкистадорите.
      Щитовете и мечовете на непокорните жители на тази изпечена от слънцето земя покорили Южна Америка.

Радослав Райков - в-к "Стандарт" (2001)

Пътувате с колата по добре поддържан път и вече сте се убедили, че Испания няма нищо общо с онази отпреди 10 години. Туризмът е така развит, че дали сте на Майорка, или в Мадрид, няма значение. Навсякъде приветстват вашето появяване. Има обаче едно място, което, изглежда е останало встрани, от общия план - Естремадура. И как ще познаете, че сте стигнали дотам? Огромни стада добитък, които се прехвърлят от едно място на друго при смяната на сезоните. Снеговете вече приближават Сиера де Гредос и животните трябва да се прехвърлят към по-топлия Бадахос, а напролет, когато там слънцето стане твърде силно, каубоите ще се върнат обратно. Защото каубоите са именно испанско откритие, а не американско. Само иберийците са местели животните си на коне, останалите европейски народи са го правели пешком. Стари каменни кули на занемарени църкви, в които мирише на влага и мухъл; тесни и стръмни улички, притиснати от едноетажни и двуетажни къщи със схлупени червени покриви и зелени капаци на прозорците, стари кръчми, излинели от употреба, в които старци с каскети и дебели жилетки пият абсент и удрят карти по масата - ето ви Естремадура! След няколко дни ще разберете откъде идва и името й - от латински, което в превод означава "издръжлив на екстремности", или както казват местните, "три месеца зима, девет месеца ад". Лепната за Португалия, Естрамадура е една от най-бедните провинции в Испания. През 1981 г. тя придоби автономност и връзките й с Мадрид са вече много слаби, а и хората тук са с непокорен дух. През близо осемвековното робство на маврите Естремадура е изпращала всяко второ момче от семейството в четите, които са се биели за свобода. Един местен ревностен монах воин се присъединил към испанските рицари, за да свали последния мавърски владетел от трона на Испания през 1492 г., същата година Колумб развява испанския флаг в Новия свят. Но Естремадура е подготвена и за това - нейните саби проблясват в ранната история на Америка, в ръцете на хора като Писаро, Кортес, Балбоа, де Сото, Ореляна. Те осейват континента с имена от родината си - Трухильо, Гуаделупа, Мерида... И неслучайно днешните жители на Естрамадура наричат земята си "люлка на конкистадорите". Естремадура е суха и безплодна. Лятото е дълго и горещо, а земята - камениста и бедна. Селяните прекарват дълги часове над нея, торейки я с фосфати, издигайки хамбари и силози, в които складират сеното и зърното. Но най-големият проблем е водата. През голямата суша на 1978 г. вода е докарвана дотук с цистерни и се е плащало по 3 цента за литър. Затова през последните 15 години са изградени 60 малки язовира, които да помогнат на хората да изкарват знойните лета. Независимо че Мерида е била столица на областта само за едно десетилетие, тя има богата история. През 25 г. пр. н. е. римляните я определят за свой център, откъдето да управляват колониите си в Испания и Португалия. Те издигнали храмове и замъци, много от които са съхранени и до днес. Римският театър е един от най-добрите запазените в света и всяка година събира по 6 хиляди души публика на едномесечния фестивал на драматургията Когато Римската империя залязва и губи териториите си, маслиновите горички и лозя, засадени от тях в околностите на Мерида, повехнали и земята постепенно се превърнала в предишно пасище. След Реконкистата Естремадура западнала още повече. Стигаме Трухильо. Няма друг град в испанската история, дал толкова много герои на Новия свят. В центъра му се издига здрав гранитен замък, украсен с щитовете и гербовете на синовете му, покорили Южна Америка. Писаро наблюдава площада от своя бронзов кавалерийски кон, а копие на статуята му стои пред катедралата в Лима, Перу. Роден през 1470 г., незаконен син на местен пехотински капитан, Франциско съвсем млад влиза в армията и воюва в Италия, преди да отплава за Америка през 1502 г. Двамата с Балбоа (откривателя на Тихия океан) прекосяват Панама, за да стигнат до западния й край и да видят водите на океана, който помислили за море и веднага обявили за владение на испанската корона. От Панама Писаро поел на юг, победил инките при Куско през 1533 г. и основал столицата Лима. Там бил убит от свои сънародници испанци през 1541 г. Днес бюстът на брадатия завоевател и съпругата му Юпанки, индианка от племето инка, съзерцават площада на Трухильо от нишите си високо в стените на семейния дворец. С религиозните вярвания са свързани повечето събития през Средновековието. За Естремадура това е една малка дървена статуетка на Мадоната. Тя била заровена в каменна гробница близо 6 века, за да я скрият от маврите. Около 1300 г. овчар, който имал видение, я открил отново в хълмовете на Гуаделупа. Скоро след това крал Алфонсо ХI й се помолил преди решителната битка с маврите и спечелил. Силно набожен, той издигнал манастир в града. През 1493 г. тук пристигнал Колумб, за да благодари на Мадоната за защитата над неговите кораби, които достигнали Новия свят и по този начин създал прецедент за всички конкистадори, които тръгвали да покоряват Америка. През 1496 г. Христофор довел двама индианци за да ги покръсти в новата вяра, които между впрочем били първите американци, стъпили на европейския континент. Днес манастирът, богата смесица от барокови кубета, вътрешен двор в арабски стил и готически кули, се издига като приказен замък над варосаните постройки на планинското село, обгърнало стените му. Ако почукате на тежката бронзова врата на обителта, брат Томас, щом разбере, че сте туристи, с удоволствие ще ви разведе да разгледате и веднага ще ви покаже известната Мадона "Санта Мария Гуаделупа, свети патрон на Естремадура и кралица на испанските владения." Тя седи на въртящ се трон, високо в масивния златен олтар, заобиколена от 12-те апостоли и други светци. Когато обърне лицето си към вас, виждате, че то е потъмняло от времето, но около нея свети ореол от чисто злато, а брокатената й мантия е украсена със скъпоценни камъни. Помолете й се и вие, може само да спечелите, в крайна сметка на нея са се молили всички конкистадори. Стигаме до Вадахос и там ни задминава камион с блеещи овце. Естремадура оставя тъжно впечатление. Каубоите вече ги няма. Всяка година местенето на стадата става все по-модерно и тези хора губят работата си. Едно време техните деди са прекосявали опасния Атлантик, за да променят съдбата на цял един континент, докато домът им останал закотвен във времето. Едва сега Естремадура започва да се променя, но за добро ли? Тя трябва да се приготви за последната от многото решителни битки, които е водила - да запази най-доброто от миналото си. Победила маврите и цяла Южна Америка, тя навярно няма да изгуби и сега.
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Имаше една страхотна книжчица едно време - спомените на един от спътниците на Кортес, ма как се казваше... Спътника, всъщност редовик конкистадор, макар и по-начетен, беше Бернар май, но без никаква гаранция. Като малък съм я препрочитал поне 10 пъти, уникална е.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Bernard Dias del Castillo

Comment

На български е преведена "На хоризонта - Елдорадо" на С.А. Созина, но я имам само в книжен формат. Това е предимно за завладяването на земите на дн. Колумбия - там било племето на муиските и техния позлатен вожд (мита иде от "коронационната" церемония - тялото му се покривало със златен прашец и той се измивал в свещеното езеро. Страната била завладяна от Гонсало Хименес де Кесада, по образование - степен лесансие по право.

Comment

Доколкото ми е известно конкистадорите били въоръжени със шпаги или саби(не съм сигурен).Имали малко издути брони,а шлемовете са приличали на платноходка,от онези хартиините но с ивито дъно и от метал.Превода на конкистадор мога да си го преведа като "завоевател" тъй като андглийски и испански спадат към романските езици,а conquest от английски е завоевание.Така че аз мога да го преведа както вече казах като завоеватели.Надявам се да съм бил полезен.

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

The 2 minute war - FallOut

Comment

Ето един конквистадор - фигурка разбира се.

Comment

We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

Comment

Хубава книга

Имаше една страхотна книжчица едно време - спомените на един от спътниците на Кортес, ма как се казваше...
                    Книгата е издавана на български език, доста отдавна (издадена през 1979 г.). Аз съм я чел като малък и беше интересна. Издадена е под името "Истинската история за завоюването на Нова Испания" (автор Бернал Диас дел Кастильо).

Отделен въпрос е доколко представената в нея картина на събитията може да бъде призната за истинна. Несъмнено обаче има поне това достойнство разказът да е интересен, а авторът да е жив свидетел и участник в събитията.

Comment

здравейте

Здравейте имам домашно да напиша за подвизите на Ернан Кортез и Франциско Писеро но абсолютно никаде ама никаде няма нищо за техните подвизи господина по история каза че те са такива гадове че като прочетем за техните подвизи няма да спим 3 вечери ама аз не му вярвам както и да е.Мисълта ми беше ако знае някои саит на БЪЛГАРСКИ да ми го каже!!!ще съм ви безкраино благодарен!!!!!!

Comment

BulSoldier написа
                        Доколкото ми е известно конкистадорите били въоръжени със шпаги или саби(не съм сигурен).Имали малко издути брони,а шлемовете са приличали на платноходка,от онези хартиините но с ивито дъно и от метал.Превода на конкистадор мога да си го преведа като "завоевател" тъй като андглийски и испански спадат към романските езици,а conquest от английски е завоевание.Така че аз мога да го преведа както вече казах като завоеватели.Надявам се да съм бил полезен.
                        Тези шлемове се наричат мориони, но въоще не са в употреба по времето на Ернан кортес 1519-21 г.Характерни са за втората пол. на века.
                        По вероятно,тъй като са били сравнително бедни, да са използвали устаряла екипировка от края на 15 в. Шлемове от типа на салад и шапел дьо фер, брони милански или готически стил, по-точно само кирасата.
                        Last edited by gladiator; 04-10-2005, 13:11.

Comment

Херколез написа
                          техните подвизи господина по история каза че те са такива гадове че като прочетем за техните подвизи няма да спим 3 вечери ама аз не му вярвам както и да е.
                          Аз пък му вярвам. Това което най-много ме дразни е, че Кортес и хората му са изгаряли всяка книга на маите и ацтеките, до която се докопат. И така са се загубили за винаги тяхната история, наука, литература...и това доста затруднява изводите на археолозите в днешно време и хвърля големи сенки върху познанието ни за индианските цивилизации
                          (\_/)
                          (°_°)
                          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
                            Аз пък му вярвам. Това което най-много ме дразни е, че Кортес и хората му са изгаряли всяка книга на маите и ацтеките, до която се докопат. И така са се загубили за винаги тяхната история, наука, литература...и това доста затруднява изводите на археолозите в днешно време и хвърля големи сенки върху познанието ни за индианските цивилизации
                            Разсъждаваш детински. Това е в 16 век. да ти препомням ли Босна, Косово?
                            Я, попитай повечето тук какво мислят за циганите.

Comment

Warlord написа
                              Това което най-много ме дразни
                              А това, което най-много дразни мен е, че в едно 8 буквено име регистриралият се потребител е допуснал цели 2 грешки. :aaa: :vb_sad:

Кортес и хората му са изгаряли всяка книга на маите и ацтеките, до която се докопат.
                              Не точно те, но шайката църковни служители около тях. Става въпрос за Диего де Ландра, свещеник, който искал да изкорени местните вярвания за да наложи на свяка цена правата вяра (разбирай католицизма). И не му хрумнало нищо по-умно от това да изгори всичко, което е успял да събере. И го изгорил, но ирония на съдбата самият той преписал след това в неговата книга всичките символи и глифи в Юкатан, които още били използваеми по негово време. От маите са ни останали 3 кодекса, в Дрезден, в Мадрид и Париж. Съдържат информация за календара и нещо като заклинания за шаманите и гадателите. И разбира се Попвуха, написан с латински букви, но на езика на маите.

И така са се загубили за винаги тяхната история, наука, литература...
                              Чак пък завинаги Ако беше така, днес защо говорим за тях и най-вече, защо знаем, че ги е имало? :p
                              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Working...
                              X