Благодарение на великите географски открития, Испанското кралство създава голяма империя в Новия свят. Династичните бракове на Хабсбургите увеличават територията на империята и в Европа. Златото от Новия свят , заедно с ранната централизация на държавата, силната и армия - всичко това дава възможност на Испания да се превърне за най-силната държава в Европа. Испанската държава е имала всички необходими предпопставки да се превърне в това, което е била Британската империя. Всичко това обаче бързо рухва. Още в края на 16 век страната започва да търпи поражения от голямата си съперница Франция, по море е разбита от Англия, а в началото на 18 век бъдещето на испанската корона се решава от другите европейски сили. Като капак на всичко идват и загубите на колониите в началото на 19 век.
Лично аз виждам няколко причиниз а този крах. Първата е ,че испанците влагат златото и среброто от Америка в индустрията, а в закупуване на луксозни стоки. Второ държаата преследва всички учени, които си позволяват да нарушат каноните на Римокатолическата църква и по-този начин спира развитието на науката. И третата причина според мен е липсата на талантливи и силни владетели- след Фелипе II, Испания няма крал, който да се заема пряко с държавните дела, няма крал който да е енергичен и далновиден, напротив страната се управлява от бездарни и слабоволеви монарси, които също имат "заслуга" за испанския крах.
Това е моето мнение по въпроса. Ако има и други, ще ми е интереснод а ги прочета.
Лично аз виждам няколко причиниз а този крах. Първата е ,че испанците влагат златото и среброто от Америка в индустрията, а в закупуване на луксозни стоки. Второ държаата преследва всички учени, които си позволяват да нарушат каноните на Римокатолическата църква и по-този начин спира развитието на науката. И третата причина според мен е липсата на талантливи и силни владетели- след Фелипе II, Испания няма крал, който да се заема пряко с държавните дела, няма крал който да е енергичен и далновиден, напротив страната се управлява от бездарни и слабоволеви монарси, които също имат "заслуга" за испанския крах.
Това е моето мнение по въпроса. Ако има и други, ще ми е интереснод а ги прочета.
Comment