Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ватерло 1815г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ватерло 1815г.

    Кратко резюме на битката:
    След абдикацията в 1814г. Наполеон е изпратен на остров Елба, докато във Франция се възкачва Луи 18. Съюзниците тъкмо се канят да преначертаят картата на Европа, когато получават новините за бягството му от Елба и акостирането му при Кан в март 1815г. Бурбоните пращат войници да го арестуват. Те се присъединяват към неговите орли. Прогресът му към Париж е триумфален, след което Императорът се подготвя да посрещне армиите на съюзниците, събрани да го унищожат окончателно. Административният му гении е очевидно все още на висота - за два месеца той организира армия от 188 000 души + още 100 000 в гарнизони и казарми. Главната полева армия , Арме дю Норд, 124 000 байонета, е стационирана около Париж и е респектираща сила, но твърде много стари лица липсват, сред маршалите, както и около лагерния огън.
    В началото на юни Наполеон започва кампания да разбие враговете си, преди те да имат възможност да се концентрират. Съюзнически армии лежат по Рейн, в Германия, в Италия, както и в Белгия. Пруската и английска армия в последния театър предоставят най-добрата цел. Блюхер разполага с 124 000 души, докато Уелингтон командва полиглотска армия от британци, холандци, хановерианци и белгийци, някои от тях със съмнително качество. След обещаващо начало в типичен наполеонов стил на "централната позиция" се обособяват двете битки при Куатре-Брас и Лигни на 16 юни 1815. Наполеон хвърля 77 000 души от своя център и дясно крило срещу 83 000 прусаци на Блюхер при Лигни и в края на деня прусаците са в пълно отстъпление и сцената е подредена за поредната наполеонова победа.
    За жалост Ней не се представя добре при Куатре-Брас и Уелингтон получава възможност да се концентрира на предварително избраната позиция при Мон Сен Жан пред Ватерло. Позицията е добре избрана на обратния склон по протежението на един лек рид. Само една бригада холандци биват по погрешка оставени на предния склон. Съществуват два големи укрепени предни поста - на десния (англ) фланк е Шато дю Хоугомонт, пред левия център е Ла Хайе-Санте. Двата поста могат да бъдат завзети само след голямо усилие, а при заобикаляне ще накарат атаката да излезе от равновесие. След дъждовна нощ се оказва че земята е твърде мека и атаката срещу английската армия започва едва към обяд на 18 юни. Наполеон праща една дивизия срещу укрепената ферма Хоугомонт на десния фланк на англичаните, с цел да привлече резервите на Уелингтон и да отслаби решителния централен участък. Тази диверсионална атака обаче ескалира като поглъща все повече и повече части в зона без никакво значение. Към 14:00 часа Императорът дава заповед за централната масирана атака от корпусът на ДЕрлон. 4 пехотни дивизии напредват в масирани колони в ешелон отляво надясно. Голямата батарея, подредена срещу вражеския център спира канонадата, поддържана вече от 2 часа, за да пропусне пехотата, и после продължава обстрела над главите им. Напредъкът е леко затруднен в подножието на леката депресия точно пред позициите на британците от меката земя, в резултат от което формациите се сгъстяват още повече и образуват две плътни фаланги. В този момент се показва силата на позицията, избрана от Уелингтон. В левия фланк на тази маса от хора се излива огън от превърната в крепост ферма Ла Хайе, опред залегналите английски пехотни линии се надигат и изсипват залп в колоните, след което напредва тяхната кавалерия, която просто помита французите. Тази кавалерийска атака достига до батареята от 80 оръдия и успява да изкара няколко от тях извън строя, но не успява да се формира на време и френската тежка кавалерия и полски лансери, изпратени от Наполеон, я наказва жестоко.
    Някаде към 13:00 часа, още преди атаката на Дерлон, французите забелязват тъмни маси войска, приближаващи се от североизток, които скоро се оказват прусашки. Предиобяд Груши съобщава на Императора, че преследва прусаците към Вавре, при което получава леко противоречащи си заповеди. Той показва нулева инициатива и напада ариегарда на Блюхер при Варве, вместо да марширува с най-голяма скорост към шума от оръдията при Ватерло.
    Наполеон все още се надява да обърне изхода на битката и заповядва генерална атака за 15:00 часа. По време на предхождащата канонада Уелингтон предприема ограничена смяна на позицията, която Ней възприема като общо отстъпление и повежда 10 000 кавалеристи в атака. Англичаните формират карета и френските конници биват децимирани от артилерия и мускетен огън, въпреки невероятната им саможертва и смелост. На няколко пъти те остъпват стотина метра, формират се наново и налитат пак. Два квадрата на пехотата са пробити и унищожени, но британците стоят твърдо. В крайна сметка атаката е отблъсната.
    По това време Наполеон е зает с други работи. В негово дясно прусаците заемат селцето Плансепоит. Около 18 часа Ней завзема Ла Хайе и докарва артилерия, за да бомбандира английския център, но Наполеон няма вече резерви, с които да оползотвори този успех. Той изпраща Младата Гвардия на помощ на Лобау, чийто 6ти корпус образува десния фланк на французите срещу прусаците. Тя завзима Плансепоит и веднага след това го губи отново. Наполеон изпраща два батальона от Старата Гвардия, които в ожесточен ръкопашен бой около църквата завзимат отново позицията и закрепват положението.
    С оглед критичната ситуация на десния фланг, Императорът се решава на последен опит. Той предоставя на Ней 11 батальона от Старата Гвардия, цветът на френската армия, никога непобеждаван, за финална атака срещу центърът на Уелингтон. Малко след 19:00 Ней повежда лично грогнаутите напред. Добре прицелени залпове от англичаните им причиняват огромни жертви, но не ги спират. Петият подред кон под Ней бива убит, маршалът се изправя и със счупен меч в ръка продължава. В този решаващ момент един английски батальон без заповед излиза от линията прави полузавъртане и изсипва залп във фланга на гвардията, което се оказва в повече и тя отстъпва. Това отстъпление се предава на други части и скоро цялата армия е в паническо бягство. Два батальона от Гвардията сътворяват чудеса около Императора, защитавайки бегълците от генералното преследване на англичани и прусаци, но битката е загубена и историята поема друг път.

    Предлагам да обсъдим какви възможности е имал Наполеон в тези критични дни. Дали е действал оптимално? Имало ли е шанс да спечели при Ватерло? Ами в цялата кампания? Къде се крият грешките, които довеждат до трагичния край? има много въпроси около тази толкова известна битка

    ПС Всички имена са свободна транскрипция от френски, сигурно всичките са грешни, имайки предвид нулевите ми познания по тоя език. Казвайте как са истинските и аз ще редактирам постинга.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    #2
    Ватерло 1815г.

    Браво , Грей !!!! Добра работа ! Аз скоро пускам сайта за Бонапарт ! Виждам че и ти , така се кефиш на войните му поне
    "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

    Comment


      #3
      Да бе, ама ми липсва събеседник Ще трябва явно сам да натракам един цялостен анализ, пък ще видим тогава доколко са съгласни другите с моите изводи. Обаче не ми се захваща (мързи си ме) щото ще трябва яко писане.
      ПС Вярно ме кефи предимно военната страна на Наполеоновото време, но това важи за цялата история всъщност. Оплюването на Резун и прекопаването на полузабравени статистики за к-ти път, не за n-ти, че е повече, го оставям на другите
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

      Comment


        #4
        Sir_Gray da te uspokoq ne ti lipsva subesednik skoro Marshal Simeonov shte sedne nai na kraq na zadnika si i shte pochne da pishe zashtoto toi e chovekat koito se interesuva samo i edinstveno on Napoleon i shte cidish che s nego moze dobre da se spori i subesedva makar che az si mislq che Napoleon i Hitler po nishto ne se razlichavat ludi za vruzvane ne znaiat kakvo pravqt stradashti ot maniq za velichie hora :tup:
        http://www.imotisofia.bg/

        Comment


          #5
          Браво, Syr_Gray, добро изложение на събитията!
          Очаквам в прозължението обещания анализ.
          С удоволствие бих събеседвал, но да си призная знанията ми за наполеоновите войни (и въобще за периода) в никой случай не са достатъчни, за да мога да напиша нещо смислено, така че ще огранича ролята си до заинтригуван наблюдател .

          Comment


            #6
            Главният виновник за поражението е маршал Груши, измамен перфектно от Блюхер. Предния ден германецът се прави на уплашен и уж започва да се оттегля, французинът хуква да го преследва, но през настъпилата нощ загубва контакт с немския ариегард и частите му започват да се щурат във всички посоки из мрака. През това време германците правят обратен завой и в деня на битката, в критичния й миг, с цялата си мощ удрят Наполеон по десния фланг. Ударът е толкова съкрушителен, че дори елитните гвардейци на императора се разпиляват като пилци и побягват към Париж. Съюзниците дори не си дават труда да ги преследват, пленници ни им трябват... Груши, междувременно попаднал на следите на Блюхер, закъснява съвсем малко - колкото да стане ням свидетел на невиждания погром!
            Вторият голям "Виновник" за погрома на Бонапарт е фелдмаршал Уелингтън, всепризнат майстор на отбранителния бой по онова време. Той избира тази великолепна позиция малко южно от с. Ватерло, подрежда по перфектен начин войските си и устоява на яростните, но праволинейни френски атаки. А светкавичните контраатаки на Шотландската бригада направо съсипват успелите да се доближат до британските позиции французи.
            Разбира се лаври заслужава и Блюхер за великолепния си маньовър, но все пак главния френски удар е поет и отблъснат от англичаните.
            По мое мнение Наполеон не е имал никакъв шанс, а и въобще неговите "100 дни" са пълна авантюра, настроила срещу Франция всички големи европейски сили.
            Между другото след Ватерло те й налагат полуокупационен режим, начело на чиято администрация стои именно Артър Уелингтън :lol:
            Si vis pacem - para bellum!

            Comment


              #7
              Не , Хауптман , не е точно така . Когато Наполеон се връща от Елба , той има подкрепата на Народа . Тия прочути "Сто дни" , са още сто дни от революцията ( Великата Френска Буржоазна Революция ) . Наполеон говори , мисли , действа като по време на революцията , до прави така че народът застава зад него , отново повярвал ! Относно Ватерло - армията на Наполеон е била с 30 000 войника повече от тази на херцог Уелингтън. Блюхер е имал 120 000 войника , който трябва да се съюзят с херцога . На 18 юни Наполеон има 74 000 войника ( хвърля 30 000 войника в сражението на 16 юни при Лини с армията на Блюхер ) , а Уелингтън , чака Блюхер и Бюлов да дойдат с 12 000 войника . Вали дъжд вали , запавя французите ; битката започва в 9:30 . Първо маршал Ней атакува англичаните , но атака му е отбита .....
              Тук искам да кажа следното - след Ватерло , Наполеон се връща в Париж . Все още има възможност да се избегне края , но там предаден от няколко свой генерала и загибил доверието на народа , след Ватерло , той бива даден на англичаните . Последните му думи на Император са " Аз ги научих да побеждават винаги , затова те днес не могат да приемат загубата . Уви . Направих всичко , което беше по - силите ми за Франция . Сега тя е в Божиите ръце . " .
              Да , джей , прав си МНОГО МЕ ГОНИ МЪРЗЕЛА , и липсата на време , ама скоро ще го направя , по точно давърша . А относно Хитлер и Наполеон - Мисля че не веднъж съм ти обяснявал къде е разликата по - между им !!!
              "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

              Comment


                #8
                Маршале, имаш доста грешки в числата, или по-точно те числата са верни, но за различно време, дори дни. Наполеон при Ватерло е с 72 000 души( 49 000 пехота, 15 750 кав., 246 топа с хората - 7250 (никак не обичам да пиша числеността, щото всеки може да си я види в нета и си мисля, че само досаждам)), Уелингтон е с 68 000 - 50 000 пех., 12 500 кав. Така че са равностойни. Прусаците са 120 000 в началото на кампанията, след Лини са каде по-малко (89 хил при Wavre). При Ligny Наполеон праща по-голямата част от армията, не само 30 000, тези 30 хил са преследвачите под Груши. Битката започва едва в 11:30 и Блюхер идва с 72 000 души (!!!), не с 12 хил.

                А сега ще запретна накрая ръкави и ще напиша обещания анализ на кампанията. Предполагам, че ще има поне няколко едитвания, щото толкова много трудно се пише на веднъж (пък и ще забравя тоя или оня ключов момент)

                След влизането на Наполеон в Париж и обявяването на 7мата коалиция срещу него настава час на труден избор за корсиканеца. Като политически цели той назовава горе-долу реални такива - запазване на Франция в старите й граници, с него като държавен глава, обаче под силна конституция и парламент. Тези условия съюзниците биха били повече от радостни да приемат в 1813г., но вече времената са други. Те настояват за безусловна капитулация. Така пътя е отворен за поредната война. Наполеон има като стратегическа цел това "признаване", което означава, че трябва да нанесе на коалицията една решаваща победа и да я накара да преосмисли позициите си. Пред него има две възможности:
                1. да остане в защита и да води кампания по линиите на тази от 1814г., действайки на принципа на "вътрешните линии". Но както е известно, и както показва и 1914, една такава стратегия на отбрана има смисъл само ако командващия може да очаква в един бъдещ момент да събере достатъчно сили, за да обърне развоя на събитията. Това Наполеон не може да постигне в 1814, не може да разчита на това и в 1815г.
                2. офанзива - несъмнено единствения шанс за него. И то под формата на изненадващ удар по една част от коалиционните войски, унищожавайки я и после евентуално, при неуспешни мирни предложения, обръщайки се срещу останалата част. Това е стратегия много добре позната на Наполеон и неколкократно използвана. Самите условия като че ли говорят в нейна полза. Уелингтон и Блюхер кампуват в Белгия, на една ръка разстояние , докато австийците се мотат, а руснаците са далече. При това британци и прусаци са най-влиятелните сред съюзниците и един техен разгром би имал голяма авторитетна и политическа тежест, точно от каквото се нуждае Наполеон.
                Така се стига до прочутата битка и двете предхождащи я в тези 4 юнски дни.
                Преди да опиша операциите на императора от 15 юни натам ще кажа няколко думи за разположението на армиите. Наполеон успява да концентрира 125 000 души (l'Armee du Nord) за кратко време в изключително тесен участък само на няколко километра от белгийската граница, готови при даден знак да връхлетят с типична "наполеонова" скорост върху опонентите си. А какво правят съюзниците? Те дори представа си нямат за надвисналата опасност. Уелингтон е разпръснал своите хора из половин Белгия, защитавайки така ценните за него линии на комуникация с брега и Англия срещу един възможен ход на французите към тях, а Блюхер пък воден от своя élan да скочи веднага срещу франсетата определя като концетрация място, което е твърде близко до границата, нарушавайки грубо принципа, че тази точка трябва да е достатъчно далече от врага, така че и най-далечната ти поддивизия да има време да я достигне преди него. На това отгоре като че ли никой не взима насериозно подготовленията на Наполеон. Докладите за френската концентрация на 13 и 14 биват пренебрегнати от Уелингтон, а на 15 вечерта той посещава прочутия бал в кметството в Брюксел, в момент когато Наполеон е вкарал своите 125 000 души на 20км между него и прусаците. Така в това съдбоностно утро на 15 юни готовите френски колони четат обръщението на Императора към тях на по-малко от един топовен изстрел от предните постове на съюзниците, без последните да са предприели нищо.
                Сега да минем към конкретните действия. Императора трябва да реши по какъв начин да нанесе решаващо поражение на британци и прусаци при тяхното все пак числено превъзходство (85хил + 120хил) Налага се изпитаната схема на централния пробив - настъпление срещу точката на съединяване между двете армии, разделяйки ги една от друга, после концентриране на по-голямата част от армията срещу едната противникова, докато другата бива "забаламосвана". След разбиването на първата част от врага цялата войска се събира срещу останалата и я анихилира. Тази идея бива облагодетелствана от споменатото по горе разпръскване на англичаните и от близостта на Блюхер. Ако се действа бързо, би могло да се изолират прусаците докато Уелингтон се мъчи да събере силите си, да им се нанесе поражение и после да се обкръжи и Уелингтон. С тази цел французите пресичат границата на Белгия в ранното утро на 15 юни. Маршовите заповеди на отделните корпуси се считат за префектни като яснота и развитие. Първоначално целта на Наполеон е да достигне вероятната точка, при която биха се съединили двете армии срещу него при тяхното концентриране както казах по-горе, но виждайки, че съюзниците му дават време той решава въобще да не позволява такова събиране. За тази цел Наполеон оперира към три селца, Quatre-Bras на левия фланг, лежащо на пътя към Брюксел, откъдето се очакват англичаните, Sombreffe на десния фланг по пътя за Namur, базата на прусаците, и Fleurus в центъра, изнесено напред. Тези три позиции обазуват триъгълник, като избраната концентрационна точка на съюз. се намира в центъра на основата му (яко схематично го обяснявам, ама като няма карта ) Който се появи първи срещу една от страните ще бъде задъжан от тамошните части , докато резервата от върха при Флеурус се изсипе надолу във фланга му. Това е положението вечерта на 15ти.
                16ти осъмва с две предстоящи битки, при Quatre-Bras и Ligny. Предишния ден маршал Ней не успява за малко да окупира Quatre-Bras, защитавано от шепа англичани, но на 16ти се поготвя пълна атака, нищо че англичаните постепенно се увеличават на 20 000 души. Подробно не ми се описва, важното е, че в края на деня прусаците са стабилно набити и отстъпват презглава, докато англичаните са удържани в пасивна роля. Единствения минус е пропуснатия шанс за пълно анихилиране на Блюхер. Корпусът на Дерлон, стоящ под Ней при Quatre-Bras по принцип, бива извикан от Наполеон, за да нанесе решаващ удар във фланг при Ligny, но Ней, унесен в собствената си битка и раздразнен от това, че командата не е минала през него, го връща от половината път. Така Дерлон нито на едното място, нито на другото оказва влияние.

                Продължение:
                Сутринта на 17ти отново е време за решения. Решения, които трябва да бъдат взети бързо. Прусаците отстъпват, Ней се назландисва пред позицията на англичаните при Quatre-Bras. Моментът изисква енергични действия, за да може да буде оползотворено постигнатото изолиране на двете съюзнически армии една от друга. Обаче Императорът е обхванат като че ли от апатия. Чак след спокойна закуска и летаргична инспекция на бойното поле при Ligny Наполеон пристига при Ней, забелязва че маршалът не е предприел никакви действия да ангажира Уелингтон в бой и така да го задържи при Quatre-Bras в една предна, изложена на обкръжение, позиция, и забелязва изпуснатия шанс. Това е вече някаде малко след обяд и оттогава започва истински активното преследване на англичаните. За сметка на това обаче съюзниците правят всичко възможно, за да изравнят сметката след лошия старт на кампанията и взимат няколко решения, които се оказват ключови за крайния изход. Още предишната вечер Гейзенау, шефа на щаба на Блюхер, взима единственото най-важно решение, което масивно обръща шансовете срещу Наполеон - отстъплението на прусаците да се проведе не към Намур, а към Wavre в северна посока. Взимайки предвид обстоятелствата в тази бурна вечер на 16ти - 3/4 от армията все по-бързо деградира в тълпа от бегълци, французите настъпват, готвейки се за поголовно преследване, командващия Блюхер е изчезнал някаде в масовия хаос, най-вероятно в плен (всъщност коня му се спъва докато той води ограничена контраатака и той бива затиснат от него. Френската кавалерия на два пъти го подминава, без да го забележи в засилващия се мрак) - Гейзенау се оказва на висотата на репутацията си на най-добрия военен ум за времето си и заповядва така съдбоносната смяна на линията за отстъпление. Това е решение с голяма тежест и не малък риск. При положение, че Намур е установената база, в такъв момент на хаос да се смени коренно посоката просто подканя за разпръскването на армията едни насам други натам. Но той осъзнава, че при Лигни прусаците са бити, но не разгромени и организацията би се въстановила бързо. Освен това е очевидно, че ако ще се осъществява така исканото събиране с англичаните армията трябва да другия ден да е в достатъчно близка позиция, която да позволява това. Когато Блюхер се появява отново той може само да похвали своя шеф на щаба и да се заеме с типична енергия с изпълнението на този план. Доста автори казват, че докато Блюхер е сърцето на прусаците, Гейзенау е ума. Но пък какво сърце е този Блюхер, преливащо от енергия въпреки напредналата възраст и повече от леката лудост, която го тормози. На 17ти следобяд, когато Уелингтон установява връзка чрез свой офицер с него, за да разбере състоянието на пруската армия и да организират по-нататъшните си действия, Блюхер дава думата си, че ако Уелингтон реши да даде битка на Наполеон на 18ти, то той ще му дойде на помощ, а ако французите откажат стълкновение, то предлага на 19ти те самите да минат в настъпление. Повече от забележителна увереност от страна на генерал, чиято армия току що е загубила генерално сражение.
                Другия решаващ момент е на сутринта на 17ти и е по-скоро пропуск на французите, отколкото чиста заслуга на Уелингтон. През ноща срещу 17ти по-голямата част от неговата армия се събира при Quatre-Bras, но той осъзнава откритата си позиция и се решава на отстъпление към позицията при Mont Saint Jean. Още в ранната сутрин той започва бавно изтегляне на пехотата си под защитния екран на кавалерията и конната артилерия. Французите се оказват "приятелски настроени" и не го нападат, противно на очакванията, позволявайки организирано изтегляне на цялата армия. Чак когато Наполеон пристига към обяд започва агресивно преследване, но тогава е останала само кавалерията и няколко топа, които майсторски прикривайки се едни други се изтеглят безнаказано. Извилата се буря също затруднява преследването и в крайна сметка оказва голямо влияние за изхода на цялата кампания.
                Така стигаме до самата битка на 18ти. Нея съм я описал в по-предния постинг, сега само ще кажа кой какви грешки допуска. Не е вярно, че Уелингтон е на висота в тази битка, даже напротив, представянето му е доста под обичайното за него. На първо място е една грешка, строго осъдена от всички историци - изпрашането на 17 000 души, 1/5 от армията, на 15 км към неговия десен фланг. Това го прави с цел да се предпази от евентуална заобикаляща маневра на французите към линиите му на комуникация с морето - нещо, което го тормози още от началото на кампанията, което обаче ще противоречи на цялата стратегия на Наполеон за разделяне на двете съюзнически армии.
                Иначе влиянието му по време на битката е изцяло пасивно, но пък благодарение на добре избраната позиция и отработените тактики на защита по време на испанската война, се оказва достоен противник на французите. За позицията може само да се каже, че той леко подценява значението на Ла Хайе, централната ферма, и праща там само около 360 души, докато тя може да побере поне 1000 и всъщност е ключа към цялата позиция. Другото е чисто хипотетично - този рид, на който се разполага, е пред една голяма гора, през която минава само един път към Брюксел. При възможно разбиване това би затруднило неимоверно отстъплението (пътят е задръстен от разбити каруци и подобни още преди самата битка) Той самият казва по-късно, че евентуално пехота и кавалерия биха могли да минат през гората, докато границата й би могла да служи за прикритие на няколко части, които да задържат французите. Но Уелингтон никога не е бил свидетел на масивните, и наистина всичко помитащи удари на Наполеон, който не би му дал време за такива натутквания. Всъщност като цяло Уелингтон подценява малко Наполеон преди битката - той иска от Блюхер само един корпус като подкрепа. Един корпус обаче не би бил достатъчен, за да обърне битката. Добре че Блюхер на своя глава решава да поведе цялата армия и всъщност оставя един корпус само за защита при Wavre срещу Груши. Но същото важи и за Наполеон, и той подценява Уелингтон и силата на англичаните в защита при избрана позиция.
                За самата битка има само няколко работи да кажа. Първо, времето оказва решаващо влияние - ако Наполеон е могло да атакува както му е обичай рано сутринта, то англичаните щяха да бъдат разбити много преди да се намеси Блюхер, който само ще го отнесе заедно с тях. Това забавяне означава, че критичния момент за англичаните настъпва едва в 18 часа, при започване на битката в 12, а първата атака е в 14 часа. Ако приемем начало на канонадата в 9, пехотна атака в 11, то в 15 часа англичаните биха били на ръба, докато влиянието на прусаците на фланга ще е още в зародиш.
                Друго нещо е похабяването на френските сили в последователни атаки първо на само пехота, после на само кавалерия, лишавайки ги и двете от така важното взаимодействие. Капитална грешка е това и въпреки нея англичаните едвам удържат (към 18 когато Ней най-накрая взима Ла Хайе центърът им се крепи, и всъщност съществува, само на добра дума, една нова органицирана атака би ги помела от бойното поле).
                Със същия "причинител" като горното е прекомерното забъркване на французите с Hougomont. В крайна сметка там са въвлечени две и половина дивизии, а това е замислено като диверсия. А причинителят - това е някак си отказът на Наполеон да поеме ръководенето на битката твърдо в свои ръце. Той предоставя на Ней пълна свобода на действията и де факто го оставя той да води битката. Което е неправилно освен защото Ней просто няма поглед върху цялото бойно поле, а само на неговия отсег, ами и поради това, че Ней не е особено подходящ за такава висока командна позиция.
                Така достигаме до според мен един от най-решаващите фактори за поражението на Наполеон - избора му на висшите командири. Като се почне от Груши, който досега не обсъждах точно защото той е коренно неподходящ за задачата да преследва прусаците, Ней например би ги гонил до оттатък Рейн, та през Ней при Quatre-Bras, който последователно действа твърде неуверено срещу доминиращия го психически Уелингтон, въпреки числено превъзходство, до Soult (бог знае как се вика това на бг, та го пиша на лат), който въпреки доказаната си способност за независимо командване (той е един от малкото генерали, побеждавали Уелингтон в Испания и може само да спекулираме какво би се случило ако той командваше лявото крило на френската армия срещу англичаните при Quatre-bras) е назначен за шеф на щаба на Наполеон, където задачата му е да изрази в ясна и конкретна форма идеите на Императора, сиреч нулева собствена иниациатива и на това отгоре той се оказва повече от малко неспособен за това - лутането на Дерлон между Куатре Брас и Лигни е пряка последица от неясни заповеди, действията на Груши на 18ти също. Наполеон оставя Davout за военен министър и защитник на Париж, несъмнено важни постове, но така се лишава от най-способния си маршал, перфектно квалифициран да се изправи срещу прусаците след дългите кампании, които той има срещу тях. Въобще като цяло Наполеон слага неправилните хора на важни постове, което комбинирано с собствената му ако не пасивност, то поне недостатъчна активност, довеждат до похабяването на прекрасния старт от 15ти, загуба на инициатива и неизползване на отворилите се възможности във флуидната ситуация на 17ти. 16ти срещу 17ти е точката на обрат, тогава непълноценността на французите, комбинирана с активността на съюзниците обръщат изхода на кампанията. Което не значи, че Наполеон е нямал шанс да спечели след това. Просто обаче е трябвало да има повече късмет - времето да е било хубаво, пъровначалната атака да е била по-успешна, прусаците да са били по-нерешителни или Груши да е бил по-активен. Но стават твърде много ако-та, а една военна кампания се планира за най-лошото и се надяваш на най-доброто, както е била кампанията до сутринта 17ти, а не да планираш за най-доброто и да се надяваш, че лошото няма да се случи, както е ситуацията след 17ти. Но за второто Наполеон е нямал друг избор де, трябвало е да доиграе хорото до края. Не се е оказъл на на висота в това, че е позволил ситуацията от първото положение да премине във второто.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

                Comment


                  #9
                  Маршале, нали знаеш как френската преса отразява придвижването на Бонапарта от о-в Елба към столицата: от "Узурпаторът избягал от затвора" до "Утре НВ ще бъде тържествено посрещнат в Париж" :lol: Така че народната любов е силно манипулируема материя.
                  Между друго, в по-старите книги се пише за победата на съюзниците при Ла Бел Алианс (не знам как се изписва на френски), може би защото преводът има символично значение?! Ватерло се появява на някакъв по-късен етап. Всъщност така е и по време на самото събитие. В един германски музей видях екземпляр от Berliner Zeitung, който уведомява (с пет дни закъснение, въпреки че се води всекидневник) за славната победа на германското оръжие именно при това вече никому неизвестно белгийско селце.
                  Si vis pacem - para bellum!

                  Comment


                    #10
                    Разногласието около името идва от това, цхе англичаните викат на битката Ватерло, а прусаците Ла Беле Алианс, още по време на самите събития.
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #11
                      pro4etoh 4e vi lipsva niakoi s kogoto da diskutirate po temata za Napoleonovite voini!
                      radvam se 4e vi namerih, za5toto s tova se zanimavam ot mnogo godini!!! :tup:
                      v ob6ti linii sam saglasen s mneniata poso4eni tuk, no naistina te ne iz4erpvat problema!!! ima za kakvo o6te da govorim!
                      otvariam skoba - kolega, "de Soult "
                      vsa6tnost e mar6al Sult!
                      kolkoto do Uelingtan , samiat 'N kazva za nego 4e ne pritejava goliam voenen talant , no za smetka na tova ima "hvatka na buldog"...
                      konnata ataka na frenskata kavaleria ne uspiava i zaradi tova 4e v dinami4niat hod na sabitiata v tezi dni ,razuznavaneto propuska nali4ieto na ovrazi na edin ot flangovete. tova se okazva sadbonosno za atakuva6tite kirasiri i ulani. niama smisal da obiasniavam za6to edna prese4ena mestnost e ot takova zna4enie , ne sam sred diletantite na forumi - gbg.bg!!!
                      triabva da se vzeme predvid i faktat 4e frenskite voinici v 1815 , v bol6instvoto si ,ne sa tezi ot Marengo,Austerlic,Borodino i t.n.Goliama 4ast ot tiah sa ot novite nabori ,svikani v i sled 1813g.
                      "Baucenskiat kurier" s4ita 4e mar6alite mu sa umoreni ,izkliu4enie e Nei /a Miura se e otdal na "upravlen4eski strasti" v Italia / s izvinenie za izraza/,Bertie i Kambron sa ubiti otdavna i t.n.
                      ostanalite deistvat tvarde vialo...
                      razbira se , pisanoto ot men po-gore za mladite voinici , ne zasiaga vsi4ki!
                      gvardiata pak izob6to , imenno blagodarenie na neia, konkretno na 2 bataliona ot 1-Grenaderski i 1-Egerski polk ot Starata gvardia se dalji finalniat "dvuboi na 4esta" /ako moga taka da se izrazia/ , kogato ,obstrelvani ot ARTILERIA ot razstoianie 60 m se hvarliat v poslednata si ataka...
                      za sajalenie triabva da varvia!
                      6te se radvam pri otgovor ot Va6a strana v ramkite na diskusiata!!!

                      Comment


                        #12
                        За маршала аз какво съм написал, не е ли същото?!? :o Моето просто е в "оригинал"
                        Не е вярно обаче, че Уелингтон не е бил добър генерал. Мнението, което казваш, го изказва Наполеон преди началото на битката, когато се обсъжда дали французите да преминат към маневрена битка и той малко е ядосан от позитивните мнения на някои от генералите си за херцога. Като стратег Уелингтон е на висота, може би на тактическо ниво не е толкова блестящ, но и приетата тактика на агличаните от това време не му е доставяла много възможности за изява (в няколко "нестандартни" ситуации той показва завидно умение обаче)
                        За атаката на кавалерията - не съм много сигурен какво точно имаш предвид. Теренът, откъдето минава атаката, не е пресечен. Само на далечния десен фланг има нещо подобно на овразии гора, но кавалерията въобще и не се приближава до тях. В центъра на атаката между Ла Хайе и Хогомонт освен лекия склон няма никакви препятствия. В дясно от Ла Хайе пътят по протежението на английската позиция потъва в земята и може да се предположи, че от двете страни е бил обрасъл с храсти. Може би това имаш предвид ти, но това не е голямо препятствие и не повлиява значително на атаката (още повече, че тя е от другата, лява, страна на Ла Хайе)
                        За състоянието на войниците е дълъг спор, но генерално се смята, че армията, с която разполага Наполеон е на много високо професионално ниво. Не е вярно, че това са новобранци, повечето са ветерани от предишни кампании с много опит и огромно въодушевение за каузата на императора, след мизерното отношение към тях от страна на краля Луи кой беше там. При всички случай войниците са много "по-добри" от тези от 1812г до първата абдикация и са съвсем малко "по-лоши" от тези при Аустерлиц и Варгам, ако въобще им отстъпват. Проблемите са при маршалатът, както и ти казваш. Много стари лица ги няма вече, а малкото останали Наполеон не се възползва максимално от възможностите им. Но мисля, че и аз наблегнах точно на този момент в дългите постинги от горе.
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #13
                          Ще отбележа само три факта.

                          1.Наполеон още преди да дебаркира на френския бряг, се е зарекълд а вземе властта без нито един изстрел и успява- пратена е срещу него френска армия, изненадващо дори за собствените си хора, наполеон отива на един изстрел разстояние от армията и казва: " Войници , не ме ли познахте? Аз съм вашия император. " Следва миг мълчание, войниците понасят на ръце Наполеон и започват бурни викове" Да живее императора, да живее Франция" Пее се Марсилезата.
                          2. Луи Осемнадесети праща още войски срещу Бонапарт, но всички с ентисиазъмс е присъединяват към своя император, който пише на Бурбона: " Кралю, братко , не ми пращайте повече войници. Имам си вече достатъчно. " Мисля, че намека е очеваден.
                          3. Бурбоните, които се връщат след първата капитулация на наполеон започват Реставрация, която отблъсква населението от тях и всички виждат в лицето на Наполеон, човека който ще спаси Франция от разрухата и унижението .

                          Comment


                            #14
                            оффтопик

                            Мдаа, а той какво - пак опропастява работàта Като се замисли човек, даже по-добре, че е загубил, защото иначе Европа пак щеше да потъне във война за неопределено време.
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

                            Comment


                              #15
                              По- скоро е нямало шанс да спечели. Дори и да беше победил при Ватерло, щеше само да отложи неиминуемото- провала си. Големите му грешкис а по време на първото му управление- забравя откъде идва първоначалната му сила- революцията и започва да се самозамайва, че е непобедим и съдбата го наказва.

                              Comment

                              Working...
                              X