На хиляда километра навътре в сушата проблем с комуникациите имат и японците. И защо Цушима да е по-важна от Мукден?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Падането на Порт Артур
Collapse
X
-
gollum написаЗАвършила е на сушата, така е. Но основното се е случило в морето..
gollum написаВпрочем, аз отбелязах нещо съществено - комуникациите. Те решават голяма част от нещата, вкюлчително и в този случай..
Comment
-
Ако обичате квалификациите "идиотия" и т. н. да оставим за кръчмите. За да не се разходя с червенкото ...
Thorn написаДа, но се е решила със сухопътни боеве в Манчжурия. Нещо не забелязвам решаващо участие на японския флот при Мукден. А за да я спечелят, на руснаците не е необходим десант в Йокохама.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Ам гъл въобще не мога да се съглася че причините за поражението на Русия са само военни.За мен те са преди всичко политически.Преди всичко е политическо решението за впускането в тази опасна експанзия за която Русия не е готова/ не само във военно отношение/.Липсва стратегия.Руснаците през 1897 г. измъкват Порт Артур из под ръцете на японците и едва след това се сещат че им липсват комуникации за да го развият като "източния Константинопол".Руснаците се стрямат просто да заграбят колкото се може повече земи без някой да помисли че тези земи после трябва да се усвояват и защитават.Нима в Петербург са си представяли че ще заграбят основната суровинна база на Япония - Манджурия и една империя като Япония няма да реагира?А как реагират в Петербург на подписания Англо-японски договор от 1902 г. - с високомерно безразличие.А този договор не може да бъде насочен срещу друг освен срещу Русия.
Comment
-
Мисълта ми бе, че войната я губят на бойното поле. А че в крайна сметка (както пир всяка война) причините за развоя са политически - това е ясно, все пак това е рамката на събитията. За другото - вероятно не съм прав, подвело ме е слабото познаване на обсотятелствата. Извинявам се. Щом Русия е имала напълно реален шанс да спечели, но не го е използвала, то, да, тогава причините да не го използва вероятно са били политически. Друг е въпросът какво ще прави с тези земи (дори и да си ги върне), след като няма флот там.
Comment
-
Нима в Петербург са си представяли че ще заграбят основната суровинна база на Япония - Манджурия и една империя като Япония няма да реагира?
И защо е трябвало да се плашат от реакцията на японската империя. Кое би дало основания на руснаците да смятат, че някакви жълтурковци ще разгромят една Велика сила? Япония преди това се е доказала само с победа над разкапаната Китайска империя. Това не е кой знае какво постижение. Руснаците през 1900 също натриват носа на китайците, при това доста леко.
Comment
-
Само да добавя, че 1 руски крайцер 1895 г. е бил по-силен от цялата "Летяща ескадра" на адмирал Ито. И Япония под натиска на Русия и Германия се отказва от всичките си континентални придобивки от Японско-Китайската война.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Odzava написаСамо да добавя, че 1 руски крайцер 1895 г. е бил по-силен от цялата "Летяща ескадра" на адмирал Ито. И Япония под натиска на Русия и Германия се отказва от всичките си континентални придобивки от Японско-Китайската война.
Как да е.
Comment
-
Крайцерът е Дмитрий Донской, ако имате предвид Симоносекския мирен договор от 17 април 1895г.
Иначе по време на Руско-японската война, ако Русия беше запазила своето морско господство, изобщо нямаше да се стигне до десант, обсада на Порт Артур по суша и потопяване на флота в базата му. Дори да не печелеха войната руснаците, ако беше продължила още една две години японската икономика щеше да се срине - те и без това са били доста задлъжняли на САЩ и Великобритания, та просто не ми се мисли какво щяха да пранят при една война на изтощениеП.В.
Comment
-
Морксо превъзходтсво се задържа/пази като си в морето, а нето като кибичиш безидейно в базата. Иначе е било въпрос на месеци, не на години Японските запаси да се изчерпят, въпросът е че това изисква активни действия, а у руснащите такува не се забелязват, Бсичките им сражения са безидейни и нерешителни. Просто излагейшън пълне, особенно на фона на всичките им претенци че са велика сила.
Comment
-
Всъщност имах предвид "Адмирал Нахимов", а не "Дмитрий Донской". Но как да е.
Gaden Gogi написаМорксо превъзходтсво се задържа/пази като си в морето, а нето като кибичиш безидейно в базата. Иначе е било въпрос на месеци, не на години Японските запаси да се изчерпят, въпросът е че това изисква активни действия, а у руснащите такува не се забелязват, Бсичките им сражения са безидейни и нерешителни. Просто излагейшън пълне, особенно на фона на всичките им претенци че са велика сила.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Проблема не е в офицерите и корабите. Проблема е в системата. Ако цитираме един нелюбим на мен англичанин - "Има нещо сбъркано в нашите шибани кораби и в нашата система". Е, кризата на управленската система е достатъчно обяснение за разгрома. А на офицерите, моряците и войниците им остава единствено да загинат геройски.
Всъщност го правят така, че дори разгрома и предаването на разбитата 2-ра тихоокеанска не е позорно. Може от от тях да са взели нещо японците за през ВСВ, макар, че не ми се вярва. Синовете на Идзанаги няма да се учат на чест от кривогледите дяволи. :sm113:Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment