Много интересна и малко позната война на политическа и икономическа основа.Преломен момент в историята на Северна Америка.Определяна от някои като втора война за независимост.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войната от 1812г. /Британско-американска война/
Collapse
X
-
Въпросът ми може да е ужасно наивен, но сам не мога да си отговоря.
В Уикипедия пише, че армията на Великобритания е малко над 5000 редовни войници. Ако този военен сблъсък е имал значение и е представлявал важност в някакъв аспект за Лондон защо не са отделили по-голям ресурс за целта? Трудно ми е да допусна, че невзрачна държавица като САЩ (1812 г.) са могли да се сравняват в някакво отношение с Великобритания.
Comment
-
recidivist написа Виж мнениеЩе ти отговоря защо британците не са отделили по голям ресурс по това време са воювали с французите във Португалия .Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
tonev написа Виж мнениеИ не само там.
Comment
-
Текумзе добре се сражава, но поражението на англичаните във войната и ненавременните видения на неговия брат- пророкът Тенскватава провалят плана му за "Индианска лига" и най-сериозният опит за организирана общоиндианска съпротива срещу експанзията на САЩ.
Това май че е и последният военен конфликт, в който войските на Великобритания и САЩ се изправят една срещу друга на бойното поле?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Не бих казал че англичаните претърпяват поражение в тази война ами точно обратното,британците макар и малко на брой в отначалото на войната се справят с нахлуващите в Канада американски войски а когато получават подкрепления от Европа изхода на войната е бил ясен.За действията по море американците имат няколко успеха (имам предвид боеве от сорта ба един кораб срещу друг, така Американците успяват да потопят и пленят няколко британски фрегати.) но после британците успяват да потопят голяма част от Американския флот и затягат такава блокада че американците са принудени да молят за мир, единствено поражението на британците в битката при Ню Орлеанс и поражението в битката при Plattsburgh спасяват американците от пълно унижение.А на въпросати отговора ми е да това е последният военен конфликт между САЩ и Англия но за малко е щяло да има и трета война между тях по времето на гражданската война в САЩ когато американски моряци от флота на Севера пленяват Британския параход "Трент" на който се намирали представители на конфедерацията.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеТова май че е и последният военен конфликт, в който войските на Великобритания и САЩ се изправят една срещу друга на бойното поле?
Comment
Comment