If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Уф аман от смешници. Бурите си купуват оръжието не от държавата, а от отделни фирми производители на оръжие, както всеки нормален клиент. Въпроси?
Въпроси няма. Убеден съм вече.Вероятно ИРА и ВМРО са били "нормални "клиенти и вероятно не нашата Държава , а "отделни" фирми продаваха оръжие на националноосвободителните движения през 50-те 60-те и70-те...
ПП Четох преди да се регистрирам нещо за толерантност в дискусията...но може би не е било в този форум...
@ г-н Павлов
Похвално е, че си чел правилника. Също така хубаво би било да беше прочел и нещо по въпроса за бурите преди да правиш такива аналогии. Бурите имат 2 (две) независими държави преди 1877 (когато са анексирани от Великобритания) и си купуват оръжие като независим клиент. Купуват си малко оръжие, защото тогва са били още твърде бедни - имат няколко круповски оръдия, а що се отнася до пушките - пълна мешаница. И най-вече всеки бур сам си е купувал пушка. Първата англо-бурска война я водят с каквото оръжие намерят - ловни пушки, шнайдери, Мартини-Хенри и т.н. След първата англо-бурска война и по-точно след началото на постъпленията от златните мини в Уитуотърсранд бурските републики предприемат мащабна кампания по въоражаване - Маузери, Краг-Йоргенсен и вкл. разни такива странни изтърсаци на оръжейната индустрия като португалската пушка Гуедес, чийто права в момента на покупката са се държали от оръжейната фабрика OEWG в Щайер Автро-Унгария.
Така че в случая правителството на Трансваал, сключва сделка с ОЕWG и това са двете страни по договора, не правителството на Австрия, нито имперското правителство на Австро-Унгария не санкционира подобна сделка.
Горе долу така е бил организиран (или по-скоро дезорганизиран) оръжейният пазар в края на 19в. Държавите не санкционират и не се намесват в сделки на отделните оръжейни фирми, които оперират като самостоятелни субекти. Разбира се има политическо лобиране и на високо ниво, но нещата са несъменно много различни сравнено със ситуацията от 20ти век. Никой не е спирал Круп да продава на Великобритания - вкл. и в периода на масовото превъоражаване и съперничество между Германия и Великобритания. Както никой не спира британски фирми да произвеждат и продават оръжие на бурските републики през 90те години на 19в. въпреки, че за мнозина е било ясно, че нещата отиват към нова война.
Така че аналогиите, които правиш са крайно неуместни и спекулативни, защото първо става въпрос за независими бурски държави, а не за организации борещи се за свобода и второ ситуациите м/у 19в. и 20в. са несравними - особено пък за периода на студената война, когато цялата оръжейна търговия е политически регулирана до такава степен, че покупката на оръжие е предимно политически акт и се гледа политическата му тежест, а не икономическата.
По въпроса на Тодор Павлов от темата за черешовото топче. Отговарям тук, където наистина му е мястото.
Ако с това ще мога да смекча менторския тон , би ли ми дал авторите , от които се образоваш?
Основно от книгата на Byron Farwell "The Great Boer war", която аз считам за най-добре написаната по темата. Също така пак от него - Mr. Kipling's Army и Queen Victoria's little wars. Пакенхам - Scramble for Africa (той между другото също е писал отделно и за англо-бурската война, книгата мисля се казва The boer war, но не ми е попадала).
Книгите на Чърчил, Конан Дойл. И двете ги има в нета като Чърчил го има и на руски.
Отново от нета - спомените на Хардинг Дейвис (военен коерспондент). На Де Вет (специално за Грей, който държи на африканерската транскрипция на името), а днес си намерих и спомените на Денис Рейц "Командо".
В сайта на Южноафриканското военно историческо общество, също има безброй материали. Преди години имаше един феноменален сайт - South African War Virtual Library, но го закриха. В някакъв форум четох, че авторът му възнамерявал отново да го пуска. Така или иначе аз успях да си сваля част от архива му.
Отделно има още доста сайтове. С малко по-сериозно търсене се откриват много неща.
В "Оттук Оттам" качих "Командо" - един от най-важните първични извори за войната.
А ето и линк с повечето от останалите неща.
По въпроса на Тодор Павлов от темата за черешовото топче. Отговарям тук, където наистина му е мястото.
В "Оттук Оттам" качих "Командо" - един от най-важните първични извори за войната.
А ето и линк с повечето от останалите неща.
Благодаря.За редакцията . И за изчерпателното мнение. Очевидно си навлязал дълбоко в материята .Правил ли си съпоставка /освен на тактическите прийоми/ и на въоръжението на воюващите?Ще се радвам да чуя мнението ти.
Приключих с "Командо". Яка книжка, ех, тия са били невероятни хора. Само това как пространството има съвсем други размери за тях - решават, че искат да се видят с чичо си и хващат пътя, нищо, че чичото е на 500-600км. Е, по някое време им умират конете, ама какво толкова на 100тина км имало стада мустанги, ще си хванат нови. Баща ми ми е разправял същата, хм, свобода на душата да го наречем и у португалците в мозамбик - идва някакъв с яхта от индия, стои 2 седмици, писва му и запрашва самичък с яхтата към Австралия. А ние бедните балканци гледаме да строим къщи, като че ще живеем вечно (първата част от цитата няма да я казвам, да не нараня нечии нежен женски слух )
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
А ние бедните балканци гледаме да строим къщи, като че ще живеем вечно (първата част от цитата няма да я казвам, да не нараня нечии нежен женски слух )
Гадняр :vsad: Няма да мога да заспя от любопиство каква е тази първа част от цитата :kill_myse
Приключих с "Командо". Яка книжка, ех, тия са били невероятни хора. Само това как пространството има съвсем други размери за тях - решават, че искат да се видят с чичо си и хващат пътя, нищо, че чичото е на 500-600км. Е, по някое време им умират конете, ама какво толкова на 100тина км имало стада мустанги, ще си хванат нови. Баща ми ми е разправял същата, хм, свобода на душата да го наречем и у португалците в мозамбик - идва някакъв с яхта от индия, стои 2 седмици, писва му и запрашва самичък с яхтата към Австралия. А ние бедните балканци гледаме да строим къщи, като че ще живеем вечно (първата част от цитата няма да я казвам, да не нараня нечии нежен женски слух )
Идеята ми беше да сравним английските мартини и енфийлди с "разнообразното" оръжие на бурите... Кой как го е използвал и с какъв успех...Как това се е отразило на тактиката и стратегията ...
Идеята ми беше да сравним английските мартини и енфийлди с "разнообразното" оръжие на бурите... Кой как го е използвал и с какъв успех...Как това се е отразило на тактиката и стратегията ...
Парабелум беше писал някъде из форума сравнение между двата вида пушки, за които отваряш дума тук, а и май за оръжията на Зулусите. Предлагам ти да го питаш него.
На стратегията по никакъв начин, що се отнася до бурската тактика - тя си е такава незасивимо от оръжието. Т.е. оръжието не е фактор който да влияе и на тактическото му използване. После когато бурите сменят стратегията, тактически отново не променят много - и оръжията не играят никаква роля в определянето на тези неща.
Сами за себе си пуцалата на мен не са ми интересни. Като формално сравнение може би трябва да питаш Парабелум - той е спец по пушки от втората половина на 19в.
Само бих могъл да кажа, че във Втората Англо-Бурско война, оръжието на бурите по нищо не отстъпва, а дори и превъзхожда донякъде това на противниците им. И като количество не е било хич малко
Май единственото тактическо проявление на разликата във въоръжението е липсата на бурска артилерия прз командо фазата. Естествено, мъкненето на оръдия на командо е абсурд, но е ,хм, дразнещо как бурите отстъпват отново и отново само защото англичаните са домъкнали някакъв проскубан топ и ги обстрелват безнаказано.
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Аха, въпреки че доколкото си спомням де Вет май пленява 2 оръдия при Sana's post (или нещо подобно) и после ги мъкне насам натам със себе си в ранния период на "командо" фазата. Докато не ги зараязва, когато вече прекалено го обременяват.
Сещам се нещо друго във връзка с пушките. Маузерите на бурите и Ли-Метфордите (по-късно Ли-Енфилдите) на англичаните имат общо взето еднаква скорострелност. Но магазинът на английската пушка се зарежда с патрони един по един, докато мазузерът на клипсове от по 5 патрона. Това рязко повишава скорострелността. Към това може да се прибави и фактът, че бурите са категорично по-добрите стрелци.
Аха, въпреки че доколкото си спомням де Вет май пленява 2 оръдия при Sana's post (или нещо подобно) и после ги мъкне насам натам със себе си в ранния период на "командо" фазата. Докато не ги зараязва, когато вече прекалено го обременяват.
Сещам се нещо друго във връзка с пушките. Маузерите на бурите и Ли-Метфордите (по-късно Ли-Енфилдите) на англичаните имат общо взето еднаква скорострелност. Но магазинът на английската пушка се зарежда с патрони един по един, докато мазузерът на клипсове от по 5 патрона. Това рязко повишава скорострелността. Към това може да се прибави и фактът, че бурите са категорично по-добрите стрелци.
Като съпоставиш това с бойния строй на англичаните ...какво се получава?
Получава се нещо, което е добре описано на много места. Това, което се случва примерно с морската бригада при Магийерсфонтейн. Но тактиката не ев пряка зависимост от оръжието. И двете страни изпозлват своите тактики, не заради това с какво оръжие са снабдени, ами поради куп други причини - вкл. и традиции.
Бурите щяха да се качват на високо или да се укрепяват на удобна позиция и да чакат врага, дори и ако са имали пушки с предно пълнене (точно както правят при Блъд Ривър (16.12.1836) - The Dingaan Day). Англичаните щяха да атакуват по същия начин отново независимо дали са били с Ли-метфорд или с Мартини Хенри, Браун Бес или каквото там се сетиш.
Промените в тактиката не настъпват заради оръжията, а поради промени в стратегическата ситуация. Напр. бурите преминават към партизанска тактика, след като картината на войната се изменя кардинално - столиците и на двете държави са превзети, позиционната тактика не върши работа, англичаните са се научили да ги заобикалят и т.н.
Това е което казах и в пост #26 и мисля, то отговаря на въпроса ти от пост #24.
P.S. сега ми хрумва, че няма да е зле, ако опиша малко по-подробно бурите и техния начин на воюване.
Comment