Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Китай овладява космоса

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    За мое огромно съжаление нещата седят точно по този начин! Построихме едни "мизерни ракетки и совалчици" и дотам... Поне това ни е известно! Измайсторихме ядреното оръжие и дотам с ядрената физика... Това със сигурност е така!
    Науката е зациклила до едно определено равнище и това е всичко.
    Измислихме как да правим мощни оръжия и решихме, че това е максимума. Сега се отпускат пари само за въоръжаване.
    Най-значимите науки, поне според мен, са занемарени. Измисляме си всякакви теории с хуманитарен характер, ако е удачно да се изразя по този начин, и си замазваме очите едни на други. И какво от това?
    Та ние до този момент така и не сме разбрали как "функционира" нашия свят, да не говорим за Вселената...
    Малцината, които имат желанието да направят нещо, или не получават нужните субсидии, защото, например, трябва да произведем 20 хил. М-16, или пък никой не подозира за тяхното съществуване...
    Много ми е интересно дали знаете, че в момента е подет, най-накрая, един много амбициозен проект за изграждането на огромен ускорител на частици???
    Проектът естествено е финансиран само от европейските страни...
    Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

    Comment


      #17
      Prochetoh nyakqde, predi vreme, 4e vertoletniyat bolt e izobreten ot dreven vladetel na Kitay, koyto imal drevnobqlgarski proizhod.
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

      Comment


        #18
        Originally posted by "NInja"

        Prochetoh nyakqde, predi vreme, 4e vertoletniyat bolt e izobreten ot dreven vladetel na Kitay, koyto imal drevnobqlgarski proizhod.

        все пак нека не си разправяме приказки за лека нощ че ще ни се смеят


        Тоширо, не си прав. Въобще не си прав, работи се и се правят открития, но въобще не се популяризират. Проблема е именно в това че масите не се интересуват от тия работи вече.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #19
          Но пък и науката вече отиде в дотолкова специализирани области, че обикновено е напълно неразбираема за повечето хора. Сега чета една книжка по микробиология, която според думите на самия автор е "популяризаторска" - дотам, че дразнещо често ни се обяснява как не трябва да забравяме, че организмът е сложна взаимосвързана система, чиито зависимости не са напълно изяснени и нещата не трябва да си ги представяме еднолинейно. И това винаги, когато се споменава малко по-сложничка мисъл или процес, който е само един от много фактори. Не знам за другите читатели на таз книжка, но аз знам какво е сложна система и мога да си представя таквоз животно Аз искам да узная повече за нея, а не да бъда отново и отново поучаван колко е невероятна, и учудваща, и стахотна, и тн
          А специално относно космоса аз мисля, че тая пауза от 30-40 години беше нужна и особено полезна. Усвоиха се натрупаните знания, опростиха се технологиите, цените на усилието относително паднаха. Сега, след паузата, отново може да се реализира експанзивно усилие.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment


            #20
            Защо да не съм прав, Империал???
            И защо си мислиш, че аз не се интересувам???
            Имам няколко полезни сайта, които дават достатъчно нова и що-годе пълна информация...
            Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

            Comment


              #21
              ами твърдиш че науката е зациклила

              просто сме в момент на предимно количествено развитие

              но и теоретично се работи доста, в астрофизиката за тия десетина години примерно се разви теорията за суперструните, която стана доста модерна, а също и се откриват или теоретично обосновават сума ти нови елементарни частици. Но тези неща не са интересни за широката публика и остават незабелязани. Споменавам астрофизиката понеже тя е може би най-абстрактния клон на науката и все пак потенциално има най-фундаментално въздействие върху всичко останало.


              а ето една страничка със списък от разни комерсиални космически компании - http://www.space-frontier.org/COMMSPACE/ излиза че всъщност се работи, макар че единствените големи проекти са си все пак правителствени. Но и това е развитие, а и наистина трябва да разчитаме повече на комерсиалната разработка.

              ето още нещо - http://www.asi.org/
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                #22
                Я като се отвори дума за наука - пуснете някои готини странички, кой каквото има интересно, че няма какво да чета по време на лекции
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

                Comment


                  #23
                  Originally posted by "Imperial Friedrich"



                  Явно хората нямат нужда вече от мечти.
                  Е, кой беше казал, че "Най-голямата трагедия за всеки настъпва, когато реализира мечтите си"
                  така си е, мечтите вече са някак масови и наистина тривиални :roll:
                  а науката определено има нужда от популяризиране. така даже според мен ще се получи в някаква степен ефект на мултипликатора, т.е. ще се генерират много повече идеи...
                  сега обаче единственият шанс науката да стигне до хората е като се пишат книги от рода на "Кратка история на всичко", "Кратка история на времето" и т.н....Междудругото, някой чел ли е нещо на Карл Сейгън. има разни книжлета из Сф, но са скъпички и мънички, та се колебая, дали да си ги купя...
                  Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                  каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                  каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                  каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

                  Comment


                    #24
                    ДА, чел съм му две-три книжки на руски - добри са.
                    Между другото, едва ли е възможно при днешната организация на научното знание подобен тип мултиплициране на идеи - лошото е, че общата някога система се е разпаднала на множество съвсем частни направления, като тенденцията за задълбаване и откъсване е многократно по-силна от тази към синтез. Така че конкретното научно познание е затворено и достъпно на малцина със специално образование.

                    Comment


                      #25
                      да

                      Много се падвам, че наи-сетне и китаиците се включиха в космическата надпревара. Скоро може да станем свидетели на "прогнозираното" от Артър Кларк в Одисеята... Единствената неточност е че няма да има приятелство между САЩ и СССР, но...
                      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

                      И други затворници
                      нека четат пред вратите
                      нашата памет остъклена
                      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


                      Comment


                        #26
                        Е, не съвсем точно. Има най-близкото до приятелство, което е възможно между две толкова близки по същността си държави.

                        Comment


                          #27
                          да

                          има един доста добър вариант, който се обсъжда в единия сайт за който даодох връзка. Не става дума за никакви опити за популяризиране на науката, които според мен са все по-обречени на неуспех. Напротив, става дума за чист комерсиализъм, но при тези условия това май е най-добрия вариант. Става дума за развлекателната индустрия. Става дума за развиване и популяризиране на космически туризъм и атракции, който, според сметките на тази организация, ще се окаже крайно успешен като възвръщаемост, а от моя гледна точка ще е и много много важен за популяризирането на космоса а и наливане масло в огъня на надпреварата, та дори и на чисто комерсиална основа (което може би е и по-добре в цялост)
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                          Comment


                            #28
                            Това е вариант, който напълно отговаря на Духа на времето ни. Но всички истински експанции, разширили границите на обитаемия свят (и физическия, и духовния) са извършени по съвсем различни начин и изхождайки от по-наложителни обстоятелства. Аз все още се придържам към мнението си, че големият шанс е изпуснат 60-те години - тогава са съществували необходимите условия за започване на епохата на Големите космичсеки открития (както може би биха я нарекли историците след време) - необходимите социални настроения и предпоставки, както и геополитически причини, но... развитието в тази посока не се осъществи и енергията се разсея и насочи по други пътища - виртуално-информационни (да не забравяме, че така беше спечелена последната голяма война). Мисля че новата парадигма съвсем няма да е базирана върху космическа експанзия, а по-скоро върху развитие на информационно цивилизация (постиндустриално, както го определят някои).

                            Comment


                              #29


                              Originally posted by "gollum"

                              ДА, чел съм му две-три книжки на руски - добри са.
                              Между другото, едва ли е възможно при днешната организация на научното знание подобен тип мултиплициране на идеи
                              Оки, тогава ще взема пък да си ги купя, въпреки че на доста книги съм хвърлил око в последно време...то трябва и две очи да им хвърля, ама да видим
                              а, естествено, че сега наличието на универсални мозъци като Микеланджело е почти невъзможно, но когато говорех за мултиплицирането на идеи, имах предвид, че ако се популяризира науката или дори ако се комерсиализира, то това ще накара повече хора да задълбаят в дебрите й, което ще доведе до развитието й. проблемът е, че задълбаването вече изисква много време и отдаденост ( ) и на него са склонни само разни Декстъровци :twisted:
                              Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                              каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                              каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                              каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

                              Comment


                                #30
                                Re: да

                                Съгласен съм, че "човечеството" изпусна шанса си за "екпанзия" на космоса, но съм и сигурен, въпреки че америрканците "изоставиха" програмата "Аполо" китаиците няма да се откажат толко лесно :tup:
                                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

                                И други затворници
                                нека четат пред вратите
                                нашата памет остъклена
                                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


                                Comment

                                Working...
                                X