Е, вземи прочети някои финансови анализи преди да изказваш такива мнения
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Космическата надпревара - новини и анализи
Collapse
X
-
Вероятно отново не съм се изразил правилно, но това, което искам да кажа е, че подобна инвестиция няма възвръщаемост. Какво ще спечелиш като направиш база на Луната? Да не растат диамантите по дърветата там? Според мен сега няма директна финансова изгода от космическите програми
.....И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Даа, Лзл, ако прогресът се движеше само от финансовия интерес сигурно, както е общоприетият израз, "още щяхме да сме по дърветата" . Почти всяко откритие, иновация или промяна в по-общ смисъл, поначало не носи никакви приходи, а по-скоро изглежда като абсолютно неоправдан разход. Съответно, трябват хора които са готови да жертват времето (и често живота си), за да се получи нещо. А чак доста след това (когато вече иновацията стане нещо обикновено) идват приходите. Не винаги, разбира се.
Comment
-
8) 8) 8)
Всъщност овладяването на Космоса е много изгодно но като дълговременна инвестиция. Засега печалба има само от комуникационните, навигационните и военните космически апарати но изследванията показвата че може да се печели и от космическия туризъм. Засега обаче технически е възможен само суборбиталния туризъм но и за него има желаещи!
Разработката на системата на Рутън пише че е струвала малко над 20 милиона долара. Това означава че единичен екземпляр от тази система струва около 5-6 милиона долара. Но проблема е че степената на безопасноста на ракетоплана на Рутън е на нивото на совалката. Най-безопасна е разработката на руснаците от Космополис 21 и най-скъпа съответно-около 60 милиона долара, но там не е ясно какво е положението. Последните данни от преди 2 месеца че първия им полет ще е през февруари-март 2005г но без подробности.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Imperial Friedrich написаНе си чел добре заданието. То изисква именно или хора или еквивалентна тежест, така че са изпълнили всички изисквания. Никъде в него не пише че корабът в последствие ще се използва за каквото и да било - разбира се че е само технологичен демонстратор.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Imperial Friedrich, ако имаш нещо конкретно предвид, ще ми е интересно да прочета.
BAGA_TUR, напускали са родните си места поради две основни причини. Недостигът на ресурси и отцепването им от обществото по разни причини. Не знам какви лесно достъпни ресурси има да предложи Луната.
gollum, ходенето до Луната си мисля, че е доста по-различно от опити на Земята в обикновена лаборатория.
Всъщност, ако направим една лека аналогия с откриването на Америка ще видим, че и там парите са били идеята. Откриването, заселването...
Основната ми идея беше, че е мнооооого трудно да се убеди някой частник да инвестира в подобен проект от който ще печелят внуците му и то с безкрайно много ако-та. Всеки нормален човек (т.е. който не се интересува много, много от космоса и т.н.) ще избере друга посока за инвестицията си. Затова за нещо "голямо" са нужни парите от бюджета на дадена държава. 1% от БВП на САЩ = $100 000 000 000. Ако ще и 10 пъти по-ефективни да са частниците ще трябват много пари.
И си мисля, ако имаше изгода, хората вече щяха да работят по въпроса, независимо от нашите компетентни мнения.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Всъщност, след като споменахме Колумб ... за своето пътуване за никъде не му е било лесно да убеди някого да му отпусне средства и кораби. Ак проведем аналогия със съвремието, то е все едно не до луната, а до 'Страната на феите' да се прави експедиция. А колкото до ресурсите - има достатъчно на Луната. И има производства, които биха били по-качествени там. Но има и едно труднопреодолимо условие - цената на всеки килограм, както всички знаем. Е, полетите на тези частници (както и проектите, които още не са осъществени) показаха, че най-малкото има и други начини, освен совалката. Да се надяваме, че те ще доведат до успех.
Тука някъде беше спомената руската програма. Струва ми се, че Русия има доста икономически и политически проблеми да разреши, преди космонавтиката й да достигне нивото, което съществуваше по времето на СССР. А и кадрите й вече заминаха, практически в много области ще трябва да се почва отначало. Което разбира се може да означава, че при новото начало може да има някакви по-интересни нови идеи. Знае ли човек ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Сайт за Рим и Древна Гърция
Нещо не виждам като как това за Русия помага на каузата ти
Русия отдавна вече не е кой знае каква сила в технологично отношение. А и проблемите с Империята й ще я влачат към дъното по-сигурно от воденичен камък на шията.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Със сигурност там трябва да има полезни изкопаеми, но не това е главното. Както беше казано по-горе, от една страна - туризъм, а от друга - индустрия. Създаването на някои сплави става по-добре при липсата на гравитация (а там все пак привличането е 6 пъти по-слабо). За съжаление не помня подробностите. Но ако имам време ще се разровя и ще потърся. А и освен това, както също писах по-горе, това си е направление за развитие, къде-къде по-добро от куп други. Да не говорим, че за много хора (и за мен в частност) това си е детска мечта.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
И в дългосрочен план все пак е единствената възможност за експанзия на човечеството. Земята и сега ни става все по-малка, та камо ли в бъдеще. Ако не искаме да си стоим вечно нагъчкани тука (което предвид ограничените ресурси така или иначе не е много привлекателен вариант), то космосът ни зове, колкото и да струват първите стъпки.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
8) 8) 8)
Първите които ще овладеят Космоса ще са военните. За тези цели пари винаги ще има. Руснаците въпреки проблемите си попълват редовно космическата военна програма. Единствената система която още се нуждае от допълнение е ГЛОННАСС, но до 2007 г и тя ще бъде окомплетована. Както й да се погледне следващата стъпка на милитаризацията на Космоса ще е военни пилотируеми станции а военна база на Луната би осигурила постоянен контрол на околоземното пространство! А след военните идват строителите, изследователите, жените, децата, благоустройството и така нататък. И Америка е заселена първо от войници!НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Лзл, вече се дадоха няколко отговора, така че моето ще е в известна степен повторение на написаното дотук. Извършеното през епохата на "Великите географски открития" не се различава съществено в нито един аспект от, да речем, една бъдеща епоха на "Великото заселване на Слънчевата система" . И в началото ще бъде също толкова недоходоносно*, както е и при другите исторически аналогии.
Що се отнася до "ценностите", предлагани от космическото пространство, то те са огромни и вероятно необозрими. И на първо място бих сложил една: новото цивилизационно предизвикателство, което да движи прогреса.
След това идват поне още две по важност: разширяване на жизненото пространство на цивилизацията ни и информацията, която потенциално съдържа космическото пространство. В научно отношение последното е решаващо, тъй като ще поведе след себе си фундаментални промени в доста области в науката, които на свои ред ще поведат множество технологични иновации, които пък след време ще дадат огромни приходи, както и ще имат също толкова голям ефект върху ежедневния живот.
Дори и в момента всеки космически апарат, евентуално, всяка пилотирана експедиция, донасят огромна по обем информация, която сама по себе си има трудна за предвиждане и изчисляване ценност. Много повече ще се събира, колкото по ежедневно нещо стават космическите експедиции.
Има, разбира се, и икономическа важност - както спомена Воланд, - множество производства ще се осъществяват много по-добре в космоса, отколкото на земята. Това важи, впрочем, и за някои алтернативни енергийни проекти.
Космическите обекти, също така, потенциално съдържат множество природни ресурси, които евентуално след време могат да "влязат в употреба".
Та така .
--------------------------------------------------------------------------------
* Бе споменато, но да допълня, Колумб наистина има огромни проблеми с финансирането на експедицията - той използва аргумента за евентуална финансова изгода като основен при търсенията си на спонсор, но реално почти никой не вярва в реализацията на идеята му. За самият Колумб най-вероятно мотивите са от различен порядък. След време, обаче, идеята става много доходоносно и с включването на "военните" - епохата на Кортес, Писаро и прочие главорези, - доходите стават сред основните мотиви.
Но тогава пространството вече е в процес на освовяване, първите стъпки са направени (а именно те са най-скъпи и трудни).
Впоследствие тази история се повтаря многократно и в най-различни ситуации и редакции.
Comment
-
lzl написаОсновната ми идея беше, че е мнооооого трудно да се убеди някой частник да инвестира в подобен проект от който ще печелят внуците му и то с безкрайно много ако-та. Всеки нормален човек (т.е. който не се интересува много, много от космоса и т.н.) ще избере друга посока за инвестицията си. Затова за нещо "голямо" са нужни парите от бюджета на дадена държава. 1% от БВП на САЩ = $100 000 000 000. Ако ще и 10 пъти по-ефективни да са частниците ще трябват много пари.
Несъмнено има хляб в тоз космос , но отделен човек, инвеститор, който иска да има печелба поне в тоя живот, няма да си даде парите. Както казах, ако имаше изгода вече щеше да има хора там.По моя преценка съм обективен.
Comment
Comment