Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историята: наука и емоции

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    .
    Last edited by albireo; 11-01-2013, 14:26. Причина: предвид почивката, която Хан Тупан е избрал да си вземе, не е необходимо да му се отговаря.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #17
      Честно казано, игрите в тази тема не виждам каква връзка имат. В съответния раздел си има тема за общи обсъждания около раздела - там му е мястото. Ще спомена само, че за каквато и да е игра да става дума, тя е абстракция. Въпросът е къде точно е поставена границата и какво е останало вън, а какво вътре (след това, но вече друг въпрос: доколко успешно е "възпроизведено" това, което е решено да се остави чрез абстрактните си заместители).

      По темата: при което и да е изследване е желателно колкото се може по-малко изследователят де са влияе / да внася собственото си емоционално състояние (себе си) в обекта на изследване. Просто и ясно. Историята не е изключение. Мисля че тук не се разбира точната връзка / отношение между емоцията, изследването и изследователя, от там и възраженията.
      Що се отнася до това дали историята е наука - вече писах по въпроса (и не виждам сериозен коментар по написаното). От това, че миналото не ни е директно достъпно за наблюдение съвсем не следва, че няма как да се прилагат научните принципи в тази област. Това само ограничава това, което може да се знае със сигурност (обаче ако трябва да сме точни, подобни ограничения в един или друг момент съществуват и в така наречените точни науки). "Не можем да знаем със сигурност всичко" не е равносилно на "не можем да знаем нищо" дори формално, да не говорим на практика (за илюстрация е достатъчно да разгледаме какво е постигнато до момента).
      Нещо повече, дори и да можехме директно да наблюдаваме миналото, това не би променило решително нещата, мисля че е ясно защо (но ако се налага, мога и да го обясня (просто ми се иска да си спестя време, не друго)).

      Comment

      Working...
      X